Nem kér mást, csak elég időt a fiatal ló

Csikód van? Szeretnél olyan lovat nevelni belőle, akivel  tizenéves korában versenyeket nyerhetsz és akit még huszonévesen is lovagolhatsz könnyű munkában? Ha ez a cél, olvass tovább.

Gyakran előfordul, hogy tapasztalatlan lovasok első lónak csikót szeretnének venni. És gyakran találkozni olyan hirdetésekkel is, amelyekben az eladásra kínált csikó korához képest túlképzett. A magyarázat valószínűleg az, hogy egy képzett ló könnyebben eladható, mint egy nyers, még képzetlen állat.

De mégis milyen következményei lehetnek a túl korai munkába vételnek?

Egy csikónak ideális esetben hároméves koráig a ménesben, kortársai között van a helye. Ha felülsz egy egy-két éves csikóra, vagy épp fogatban fogod munkára, akkor persze lesz egy gyorsan kiképzett fiatal lovad, amit egyszerűbben el tudsz adni, hamarabb járhatsz vele terepre, vagy korábban keresheti meg a mindennapi betevőjét. De ez a ló pár év múlva nagyobb valószínűséggel sérül meg, válik lovagolhatatlanná vagy lesz problémás, mint később munkába vett társai, mert korán, túl nagy terhelésnek tetted ki és megerőltetted mind fizikailag és pszichikailag. Aki pedig megvette, néhány évnyi használat után túlad rajta, mert nézegetni nem szeretné.

Akkor is mellényúlhatsz, ha egy korán érő csikót lovagolsz be, holott lehet, hogy az a rámásnak tűnő remonta (vagyis pótló) nem is olyan erős, mint ahogy gondoltad. Ennek is lesznek nyomai, ha nem is azonnal, de idővel biztosan. Csak nézd meg kicsit alaposabban egy ló hátát, a mart és környékét. A túl korán belovagolt lónak a marja mindjárt nem lesz olyan szép – ahogyan a háta sem – mint amilyennek kellene lennie.

Természetesen vannak korán- és későn érő lófajták, ennek tudatában és így a ló fejlettségét szemmel tartva kell dönteni, mikor kezded meg a csikó kiképzését. Fotos azonban, hogy nem csak a fizikai, hanem a pszichikai érettségét is figyelembe kell venni. Lehet egy fiatal ló alkatra rámás, de ugyanakkor fejben esetleg még nincs azon a szinten, ahol kellene lennie, tehát példának okáért nem tud sokáig koncentrálni.

Sose feledd, lovat képezni majdnem olyan mintha egy kisgyerekkel foglalkoznál. El kell tudnod nyerni a ló figyelmét és meg is kell tudnod tartani. Mivel a csikók nem tudnak sokáig koncentrálni, ezért érdemes fokozatosan haladni. Eleinte elegendőek tizenöt- vagy húszperces foglalkozások, sose kérj egyszerre sokat.

Ha egészséges lovat szeretnél fontos vele lószerűen bánni. Nem gép, ugyanúgy, mint nekünk, neki is lehetnek rossz napjai, ezért hibázhat, emiatt is különösen fontos, hogy kezdő lóval tapasztalt lovas vagy kiképző foglalkozzon. A lovat nagyon könnyű elrontani, ezért sem ideális a kezdő ló – kezdő lovas páros. Lehetőség szerint tartsd őt ménesi körülmények között, hiszen lónak ló a társa.

Elsősorban tehát tanuljon meg lónak lenni, de ha van rá lehetőséged, az alapvető dolgokat (vezetés, lábfelvétel, nyomásra engedés) természetesen elkezdheted neki még kiscsikóként megtanítani, még bőven a belovaglás előtt. Elvégre sokkal könnyebb egy kiscsikót elmozgatni, mint egy erejét próbálgató remontát.

És mindig gondold át, mit szeretnél: Egy társat, akit még huszonévesen is lovagolhatsz könnyű munkában, akivel még tizenéves korában versenyeket nyerhetsz? Ha ez a cél, akkor nem érdemes rohanni, nem hajt a tatár.

 

2016.11.10. Írta: Adamik Viktória
Frissítve: 2022.08.16.
Fotó: Canva

Hozzászólások