Újabb megbetegedés Németországban

Fertőző kevésvérűség Németországban

Hessenben el kellett altatni egy lovat, mert fertőző kevésvérűségben szenvedett

 

A Romániából származó állat egy hüttenberg bei wetzlar-i istállóban élt, 27 társával együtt. A hatóságok az istállóban karantént rendeltek el, és vizsgálják, hogy fertőződtek-e más lovak is a betegséggel. Két istállóban 80 olyan lótól vettek vérmintát a múlt csütörtökön, amelyek direkt vagy indirekt módon érintkezhettek beteg társukkal. Fulda körzetében további öt istálló van 90 napos karantén alatt.

Az elaltatott állatot több társával együtt érvényes állategészségügyi papírok nélkül szállították Romániából Fulda környékére.

A nyomozás eddigi eredménye szerint 2008 és 2010 között mintegy 60 ló illegálisan került Romániából Németországba. Egy részük még feltehetően Fulda környékén található, de jónéhányat már eladtak Németország más területeire.

Az importőr ellen eljárás indult. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az importőr a lovakat már hamis papírokkal vásárolta, vagy maga készítette el a dokumentumokat.

Az egypatások (ló, szamár, öszvér) fertőző kevésvérűsége (Equine Infectious Anaemia, EIA) fertőző, többnyire idült, vérszegénységgel, gyengeséggel, ödéma képződéssel járó betegség, mely akár már heveny szakaszában az állat elhullásához vezethet.

A betegség a fertőzött vér által terjed, főleg rovarok (legyek, lódarazsak, szúnyogok, kullancsok) terjesztik, megfertőzik az egészséges állományt is. Fertőzés előfordulhat fedeztetés, valamint állatorvosi beavatkozások (pl. tömegoltások) során is, amennyiben nem tartják be a megfelelő higiénés előírásokat.

A fertőzött állat élete végéig hordozza a vírust, ezért környezetére állandó veszélyt jelent. A fertőző kevésvérűséget az állatvilág AIDS-ének tartják, az EIA és a HIV vírusa ugyanis több szempontból is hasonló egymáshoz.

 

2010.09.05. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: http://www.fuldaerzeitung.de
Frissítve: 2023.09.22.
Fotók: Canva

Hozzászólások