Dr. Filipsz István

Cikkek Dr. Filipsz István tollából:

 A legszükségesebb gyógyszerek az istállóban
Ha az istállóban van jól felszerelt házipatika – amit használni is tudnak – az megnyugtató a lótulajdonos számára, hiszen addig is tud segíteni a lován, míg az állatorvos megérkezik. De hasznos az állatorvosnak is, hiszen tudja, hogy a ló az ő megérkezéséig a leggondosabb ellátásban részesül.


 A fedeztetés : Első lépés a csikóhoz
A fedeztetés a lóval kapcsolatos tevékenységek – mint például a sport, a tenyésztés, a használat – egyik meghatározó része. A fedeztetést jó esetben megelőzi a tenyésztési cél kijelölése, ezen belül a megfelelő egyed kiválasztása.


 A mesterséges termékenyítés
A mesterséges termékenyítés Magyarországon a lótenyésztésben is elterjedt tenyésztési eljárása. A módszer terjedését azonban nem segíti, hogy az állami támogatási rendszerből a mesterséges termékenyítést évek óta kimaradt. 


 Férgesség, a lovak parazitái – Hívatlan vendégek
A lovak belső élősködői közé tartoznak a leggyakrabban előforduló különböző fonál- és orsóférgek és a sajnálatos módon hazánkban is már néhány éve megjelent galandférgesség, valamint ide sorolják még a – Magyarország csak bizonyos részein előforduló – rozsférgességet is.


 Csikó születik
Egy kanca akkor ellik rendes időre, és akkor hoz egészséges csikót a világra, ha biológiai igényei tökéletesen ki vannak elégítve. Kevesen gondolnak arra, hogy a vemhes kancáról való gondoskodás része – sok más egyéb mellett – a megfelelő takarmányozás, a jártatás, az állatorvosi ellátás és az ellés feltételeinek biztosítása is.


 A lovak vakcinázása
A lovak vakcinázása, akár versenylovaink, akár hobbilovaink vannak, hozzátartozik a lótartáshoz. A vakcinázás komoly költséget jelent a lótulajdonos számára, ezért jó tudni, miért és mi ellen vakcinázzunk, mert ennek az ismeretnek a hiányában gyakran hajlamosak vagyunk mindezt csupán "szükséges rossznak" tartani és akár elhanyagolni.

Hozzászólások