Lófuttató Kaposváron

Lófuttató Kaposváron

 

Kaposváron termálvizes lófuttató készült. A berendezés Európában egyedülálló, mert termálvízben térningeznek az állatok. A berendezést sérült lovak rehabilitációjára és versenyállatok kondícionálására használják.

Ez Európa első termálvizes lófutattója. Az alján egy végtelenített futószalag mozog, ebben jártatják az állatokat. Az egyik első paciens izlandi póni. Két hete kezelik, mert egy korábbi sérülés miatt nem tud rendesen mozogni, az első lábaiban merevek az inak.

Dr. Hevesi Ákos állatorvos: Azt szeretnénk elérni, hogy gyakorlatilag még kb. olyan 15 fokkal tudjuk jobban hajlítani.

A póniló egy négyhetes tréningen vesz részt. A futtatóban ráállítják a szalagra, rázárják a falakat és feltöltik gyógyító termálvízzel. A vízoszlopot folyamatosan emelik, a ló pedig ebben gyalogol fél órán át.

Dr. Hevesi Ákos állatorvos: Az állat gyakorlatilag ekkor magas térdemeléssel közlekedik a vízben.

Az eredmény már fél óra után látható. A víz masszírozó ereje fokozza a vérkeringést.

Dr. Ütő Dániel állatorvos: Amikor a ló kijön a tréning után a futópadból, akkor sokkal közelebb tudjuk közelíteni a lábvéget a könyökéhez, ami azt jelenti, hogy sikerült rajta nyújtanunk.

A termálvizet környékbeli fürdőkből hozzák. Egy kezeléshez tíz köbmétert használnak fel. A kezelés nem olcsó, de egy versenyló értékéhez mérve megfizethető.

 

2007.04.25.
Forrás: Híradó
Frissítve: 2023.03.10.
Fotó: Canva

Hozzászólások