Homokkólika ellen


Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

A homokkólika a kólika egyik fajtája, ami a lovak bélrendszerében felgyülemlett homok ill. föld miatt alakul ki, több hónap alatt. Ha a ló laza talajú, homokos környezetben él vagy dolgozik, érdemes odafigyelni, megelőzni vagy a kezdeti időszakban kezelni a súlyos problémák elkerülése miatt.

A lovak emésztőrendszerébe a legeléssel, a földön etetett széna és abrak elfogyasztásával is kerül homok vagy föld. Ezt elkerülhetjük, ha nem közvetlenül a földről etetünk. Ne feledjük, az unatkozó ló is eszik földet! Gondoskodjuk megfelelő ingergazdag környezetről.

A lehetséges vizsgálatok közül az egyik legegyszerűbb módja a ló hasának alsó oldalán történő sztetoszkópos vizsgálata. Ha homok rakódott le a vastagbélben, akkor olyan hangokat hallhatunk, mint amikor a tengerparti hullámok megtörnek a parton. Egy másik lehetséges módja, ha a trágyát begyűjtve vízzel összekeverjük.

A trágyában lévő homok könnyen észrevehetően, elsőként fog leülepedni a keverék aljára. Ezzel a vizsgálattal azt megtudjuk hogy homok halad át a bélrendszeren, de azt nem tudjuk meg, hogy mennyi van lerakódva benne. Ha nagy mennyiségű homokot látunk a vízben oldott trágyában, az alapján joggal feltételezhetjük a bélrendszeri lerakódást is.

Egy másik lehetőség a röntgen felvétel készítése, amikor is a homokszemek fényes pöttyként láthatók a felvételen. A homok lerakódás mértékét csak a vastagbélben látható mennyiség alapján, röntgen felvétellel lehet értékelni.

Előfordulhat 10-15 kg homok lerakódása is a vastagbélben! Ilyen mennyiségeknél már súlyos állapot léphet fel, ahol műtétre is szükség lehet. Korai felismerése esetén jól kezelhető táplálékkiegészítőkkel, amelyek a homok kiürülését segítik elő.

Az Equimins Sand-Ex nevű terméke kifejezetten ennek a problémának a megelőzésére és kezelésére készült.

Alkalmazását akkor javasoljuk, ha a fenti tüneteket észleli, vagy megelőzésképpen, ha lova homokos, laza talajon él vagy dolgozik A Sand-Ex csupa természetes táplálékból álló pelletizált rostos termék, az Egyiptomi útifű (Plantago Ovata) oldható rostforrás, amelyet probiotikummal és prebiotikummal kombináltunk. Alkalmazását akkor javasoljuk, amikor homok ülepedett a bélcsatornába.

A Sand-Ex, természetes rost és mikrobás kiegészítő nagyon hatékonyan segíti a táplálék természetes áramlását és a homok kiürülését a bélrendszeren keresztül. A pellet forma előnye, hogy a terméket lenyeli a ló és csak a bélben zselésedik. A hagyományos, régebben használt Psyllium gyorsan kocsonyásodik, sokszor már a lovak szájában is, akik ezt nem szeretik és kiköpik. Nem tartalmaz a Jockey Club és FEI által tiltott anyagokat.

A Sand-Ex adagolási javaslata:

 • Pónik: 0.5 adagolókanál (100 gramm)
  naponta 7 napon át minden hónapban egyszer.
 • Lovak: 1 adagolókanál (200 gramm)
  naponta 7 napon át minden hónapban egyszer.
 • Nagy lovak (500 kg felett): 1.5 adagolókanál
  (300 gramm) naponta
  7 napon át minden hónapban egyszer.
 • Használat után lezárandó!
 • Gyermekektől távol tartandó!
 • Tárolása: 10 – 20 C közötti hőmérsékleten

 


Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

 

2017.11.03.

 

Hozzászólások