A téli kólikáról

Minden lótulajdonos valószínűleg jól ismeri saját lovával kapcsolatosan a kólika veszélyeit. A hideg időben előforduló kólikának azonban egyéb okai is lehetnek, amire jó, ha minden tulajdonos felkészül.

A téli kólika legfőbb oka a friss víz hiánya. Fontos, hogy a lovak minden nap 10-12 liter friss vizet igyanak, és gyorsan kiszáradhatnak, ha víz nem áll rendelkezésükre. Elegendő folyadékbevitel hiányában megnő az emésztési zavarok és bélelzáródás esélye. A kiszáradás oka sokszor a fagyott víz, de néha lovak maguk úgy döntenek, hogy nem isznak vizet, egyszerűen azért, mert olyan hideg. Fontos, hogy téli hónapokban is folyamatos normál hőmérsékletű, tiszta vízhez jussanak a lovak. Ne feledjék, hogy az elektrolit kiegészítők nem helyettesítik a vizet!

A lovak is megpróbálhatják a havat enni, hogy kompenzálják a folyadék veszteséget, de ez nem biztosítja a számukra szükséges mennyiségű folyadékbevitelt és további veszélyeket is rejt magában.

A kezelés a kiszáradás esetén meglehetősen nyilvánvaló: folyadékpótlás. Az állatorvos valószínűleg  egy orr-nyelőcsőszondán át vizet és paraffinolajat juttat a ló gyomrába.

Abban az esetben, ha már közepes mértékű, vagy súlyos a kiszáradás akkor intravénás folyadékot lehet beadni katéteren keresztül megfelelő istállókörülmények között, vagy ha a szállítás megoldható és a ló számára nem túlzottan megterhelő, akkor a legtöbb állatorvos kontrollált klinikai környezetben folytatja a kezelést. Szájon át vagy injekcióban gyakori a gyulladáscsökkentők alkalmazása is.ű

Télen a második kólika kockázati tényező az alacsony hőmérséklet. A megfelelő szőrzettel rendelkező ló számára elvileg nincs gond, melegen tudja tartani magát a leghidegebb téli napokban is akár takaró nélkül is, amennyiben száraz marad és menedékhez jut a szél és hófúvás vagy eső elől. A takaró nagyon hasznos azoknak a lovaknak, amelyek szőre le lett nyírva, mert elvesztették a saját szigetelő rétegüket. A takaró alkalmazása is felelősségteljes feladat, mert a megnedvesedett takarót szárazra kell cserélni, mert ha a nedvesség megfagy, azzal magába zárja a hideget, és a ló értékes testmelege elvész. Ha tehát a lovát télen takarja, mindig legyen tartalékban száraz takarója is.

A megfelelő takarmányozás is segíthet megelőzni az emésztési gondokat és csökkenhet a hypothermia (kihűlés) kockázata.  A lovak több kalóriát igényelnek télen a testhőmérséklet fenntartására, és mivel a szervezetük a széna és szálastakarmányok emésztési folyamatával hőt is termel, ezzel segít fenntartani a testhőmérsékletet. A legjobb kólika megelőzés az, amikor a ló tetszés szerinti mennyiségben hozzáfér szálas takarmányhoz (réti széna), így az emésztési folyamat nem lassul, vagy áll le. További táplálékkiegészítőkkel (pld. melasz) is segíthetünk, de ez sem helyettesíti a folyamatos takarmány ellátást.

Ugyanilyen fontos hogy a lovaknak is legyen menedéke, még azoknak a lovaknak is, amelyek hozzászoktak a ridegtartáshoz, és éjjel-nappal szabadban vannak. A legjobb egy olyan stabil építmény, amely menedéket nyújt az eső elől, ellenáll az erős szélnek és a felhalmozódott hó súlyának is.

Akár ideiglenes építmények, mint a vászon vagy ponyva tetők is megfelelhetnek a célnak, ha a felépítésük kellően biztonságos. Ha azt veszi észre, hogy a lován enyhe hypothermia jelei láthatók (a testhőmérséklet alacsonyabb, mint 37,5°C, levertség jeleit észleli, nem szívesen mozog), vigye biztonságos helyre, ahol fel tud engedni, melegedni. Ha esetleg nincs pajta vagy más száraz hely, akkor, ideiglenes megoldásként akár a garázs is használható. Száraz, meleg takaróval Ön is segíthet, hogy felgyorsítsa a felmelegedés folyamatát.

Semmi sem működik tökéletesen a hidegben, és ez alól a lovak sem kivételek. Hypothermia (kihűlés) vagy kiszáradás okozta kólika esetek gyakran előfordulnak télen a mi mérsékelt övi éghajlatunkon is. Fontos hogy a lótartók ismerjék, milyen ellátási és táplálkozási változtatásokra van esetlegesen szükség a megelőzés és a téli kólika kockázatának csökkentése céljából.

2014.01.14. Forrás: TheHorse.com
Frissítve: 2017.03.02. 

Hozzászólások