Kókuszolajat a lónak? Naná, 10 okunk van rá!

A kókuszolaj alig egy-két éve jelent meg a boltok polcain, karrierje azonban gyorsan ível felfelé, hiszen a főzésen kívül a kozmetikai ipar is felfedezte magának. Ha eddig azt hitted, a kókuszolaj már nem tud újat mutatni, meg fogsz lepődni, mert ez a csodaszer a lovak legjobb barátja is.

Most akkor zsír, olaj, vagy vaj?

A kókuszzsír, a kókuszolaj és a kókuszvaj csak megnevezésben tér el egymástól, ugyanarról az alapanyagról van szó. Szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, 28-30 Celsius fokon viszont már folyékony, ebből is adódik a többféle elnevezés. 

De nézzük, mire is jó a kókuszolaj!

1. Jót tesz az emésztésnek

A kókuszzsír 92%-ban telített zsírsavakat tartalmaz, azonban ezek szerkezete nagyban különbözik a többi zsírsavtól. Más növényi olajokkal ellentétben a kókuszban található zsírsavak képesek a vékonybélből közvetlenül felszívódni, így nem vesznek részt a zsíranyagcserében. A kókuszolaj ezért nem zsírpárnává alakul, hanem az izmokban energia keletkezik belőle.

A kókuszolaj tehát gyorsabban szívódik fel, könnyebben megemészthető és alakítható át energiává, mint a hagyományosan használt növényi olajak (szójaolaj, kukoricaolaj, olívaolaj, stb.)

A kókuszolajban emellett megtalálható egy különleges vegyület, a laurinsav, ami a szervezetbe kerülve elpusztítja a baktériumokat és vírusokat. A laurinsav érdekessége, hogy a kancatejben is előfordul. 

A kókuszolaj segíti továbbá a vitaminok, aminosavak és ásványi anyagok felszívódását is, támogatja az emésztőrendszer működését, így etetése segíthet elkerülni a lovaknál oly gyakran problémát okozó kólika és gyomorfekély kialakulását.

2. Gyógyítja a sebeket

A kókuszolaj külsőleges alkalmazása segíti a kötőszövetek gyógyulását, ezen kívül egy vékony antiszeptikus védőréteget képez, amely megvédi a sebet a portól és a baktériumoktól. Ráadásképpen felgyorsítja a gyógyulási folyamatot azáltal, hogy gyorsítja a sejtosztódást és serkenti a kollagéntermelést. Használatával a sebek nemcsak gyorsan, de szebben is gyógyulnak, kevesebb az esély a vadhús kialakulására.

Tehát: kend be lovad sebeit egy kis kókuszolajjal, hogy a seb gyorsabban, szebben gyógyuljon, és ellenálljon a fertőzéseknek. Azt viszont fontos tudni, hogy a kókuszzsíros kezelés csak horzsolásszerű, nem vérző és nem túl mély sebeken alkalmazható.

3. Segíti a gyógyszerkészítmények beadását

Válogatós lovad minden "aljas trükköt" ismer már? Az almába, abrakba rejtett gyógyszereket rendszeresen ott hagyja? A kókuszzsírba bújtatott készítmény jobban csúszik, mert a legtöbb ló annyira szereti az ízét, hogy rögtön bekajálja ezt a trükköt.

4. Szőr és pata kondícionáLÓ

Bár a kókuszolaj etetésével, belülről is támogathatod lovad bőrének és szőrének egészségét, ha úgy véled, külső ápolásra is szüksége van patásodnak, akkor ne habozz, olajozz! A mesterséges, szilikon és kőolajalapú szőrfényesítők helyett varázsolj egészségesen csilligó szőrzetet lovadnak természetes segítséggel.

A kókuszolaj hidratálja a szőrzetet és megvédi azt a környezeti hatásoktól. Használatával könnyen bontható, egészséges és fényes hosszúszőrzete lesz lovadnak. Arra azért figyelj, hogy a kezelés során a por könnyen beleragadhat a ló szőrzetébe, így érdemes kókuszolajos kényeztetést lófürdetés előtt pár nappal beiktatni.

Ez az értékes olaj megállja a helyét patazsírként is, hiszen szabályozza a pata folyadékháztartását és segíti a szaru stabilitását, valamint meggátolja a pata kiszáradását. Rendszeres használatával a pata egészséges és rugalmas marad.

5. Távol tartja a szúnyogokat, nyugtatja a csípéseket

Gyors enyhülést hoz az égető, viszkető érzésre egy lehelletnyi kókuszolaj a csípések helyén. De akár meg is előzheted a csípéseket saját házi készítésű rovar- és kullancsriasztó szereddel.

Keverj egy kis illóolajat, (pl. levendula, eukaliptusz, teafa vagy fokhagyma..stb.) a kókuszolajhoz, és már kezdődhet is a harc a kellemetlen rovarokkal szemben. Ezt a keveréket ráadásul saját magadon is használhatod.

6. Naptejként is megállja a helyét

A kókuszolaj árban is elérhetőbb, mint a legtöbb a naptej, és természet adta erejével védi lovad rózsaszínű bőrét a leégéstől. A naptejek, bármekkora faktorszámmal is rendelkeznek, csak az UVB sugarak ellen védenek.

Ezzel szemben a kókuszolaj – igaz, hogy csak 10-es faktorszámú – de mind az UVA, mind pedig az UVB sugárzás ellen hatékonyan véd. Ráadásul a bolti naptejekkel ellentétben semmilyen vegyi anyagot nem tartalmaz, így akkor sem történik baj, ha a ló valahogy lenyalja magáról, vagy egy társáról a fényvédőt.

7. Csüdsömör ellen

Ősztől tavaszig leselkedő veszély a csüdsömör, vagyis a sár miatti fertőzések kialakulása a lovak lábain. A csüdsömör a bőrgyulladás egy formája, amelyet jellemzően baktériumok és gombák okoznak. A sárban előforduló baktériumok a bőr alá kerülve fehérjebontó enzimet termelnek, majd szőrhullást eredményeznek, súlyosabb esetben elbontják a húst, sőt a szarut is.

Az antibakteriális hatásáról híres kókuszolaj tökéletes a csüdsömör kezelésére és az újrafertőződést is elkerülheted vele. Fontos, hogy csak tisztára mosott, majd alaposan megszárított lábakon alkalmazd.

8. "Hideg" energiaforrás

A kókuszolaj kétszer több energiát ad a lónak, mint a fehérje. További előnyös tulajdonsága, hogy úgy juttatja lovadat azonnal felszívódó, könnyen megemészthető energiához, hogy közben nem társul hozzá az a bizonyos forró "fűtő" tulajdonság, melyet a magas fehérjetartalmú táplálékokkal juttatnál a ló szervezetébe (kukorica, lucerna, stb.).

Ideális azon lovak számára is, akik a zabtól túlzottan energikusak, vagy akár kezelhetetlenek lesznek.

A kókuszolaj emellett nagyszerű táplálékkiegészítő azon idős lovak számára, akik fog- vagy állkapocsízületi problémáik miatt már nehezen rágnak. Ha tehát idős, vagy rossz kondíciójú lovadat a széna és abrak mennyiségének növelésével hizlalnád, kezdj el vele inkább kókuszolajat etetni, és így biztosítsd számára gyorsan felszívódó energiaforrást.

9. Egyszerűen, és hosszú ideig tárolható

A kókuszolaj, mivel magasan telített, nagyon stabil molekula, rendkívül ellenálló az oxidációval szemben. Ha egy olaj oxidálódik, avas lesz, és szabad gyökök alakulnak ki benne. A kókuszolaj molekula annyira stabil, hogy ha melegítjük, háromszázszor jobban ellenáll az oxidációnak, mint a lenmagolaj. Mivel a kókuszzsír kémiai szerkezete nagyon stabil, a hevítéshez ez az egyik legjobb (legbiztonságosabb) zsiradék, és nagyon sokáig eláll.

Tehát ha télen lovadnak melegítve, folyékony formában adagolnád, akkor sem kell aggódnod, hiszen a kókuszzsír az egyetlen olyan zsiradék, mely nem avasodik meg és nem bomlik el hő hatására sem, így nem képződnek benne transzzsírok, ami a szív és az erek legnagyobb ellensége.

10. Etetésével csökkentheted a széna mennyiséget is

Bár a zsiradék nem helyettesíti a rostban gazdag szénát, azonban ugyanúgy plusz energiát juttat lovad szervezetébe, mint a szálastakarmány. 

Hogyan és mennyit etessek lovammal?

A legegyszerűbb etetési forma, ha a kókuszzsírt folyékony halmazállapotában belekevered a ló abrakjába, de ízletessége miatt a lovak akár magában, zsírként is szívesen fogyasztják, közvetlenül az etetőből.

Általános adagolás:

Versenyben lévő lovaknak: 50-100 ml naponta
Rendszeres, könnyű munkát végző lovaknak: 30-50 ml naponta
Idős, pihenőn lévő lovaknak: 15-30 ml naponta
 
Az etetett mennyiséget lassan, fokozatosan kell növelni, amíg eléred a fenti adagolást. Ez azért fontos, hogy a ló emésztőrendszere hozzászokhasson az új energiaforráshoz. A konkrét etetési mennyiség nagyban függ az adott ló kondíciójától, és munkaterhelésétől is, így érdemes állatorvosoddal konzultálnod.

2015.10.14. Horváth Annamária, Lovasok.hu
Forrás:  Savvyhorsewoman.com, preventdisease.com 
www.coconutmybody.com Csodavilag.hu,
Zoldeletmod.cafeblog.hu, Kokusz-olaj.blog.hu
Omega3-6.hu

 

Hozzászólások