FKV: A veszélyeztetett területeken állami költségen szűrik a lovakat

A NÉBIH arról tájékoztatta a Magyar Lovassport Szövetséget, hogy a fertőzöttségre gyanús lovak tartási helye körül 3 kilométeres sugarú körben állami költségen elvégzik az összes ló, szamár és öszvér fertőző kevésvérűség szűrését. A lótartók együttműködésével ismét sikerülhet mentesíteni az országot a betegségtől – írják.

A NÉBIH közleményében kitér a fertőző kevésvérűség tüneteire, terjedésére, veszélyeire, illetve arra, hogy mivel a lótartók az utóbbi hónapok eseményeinek hatására a korábbi években megszokottnál több vizsgálatot végeztettek, a szokásosnál több fertőzöttségre gyanús lovat szűrtek ki az egészséges állatok közül.

A tájékoztatás így folytatódik:

„Az Állategészségügyi Szolgálat a fenti esetek miatt szigorítani kívánja a járványügyi nyomozáshoz kapcsolódó ellenőrző vizsgálatok rendjét. Ennek értelmében a fertőzöttségre gyanús állatok tartási helye körül 3 km sugarú körben kötelező lesz állami költségen elvégezni az összes fogékony állat vizsgálatát .

Emellett elengedhetetlen az állattartók jogszabálykövető magatartása ahhoz, hogy Magyarország meg tudja őrizni a kedvező járványügyi státuszát. A monitoring vizsgálatok mellett elengedhetetlen a lóverseny vagy lósport rendezvény előírásoknak megfelelő engedélyeztetése a rendezvény helye szerinti területileg illetékes kormányhivatalnál, valamint, hogy a rendezvényen csak a jogszabályoknak mindenben megfelelő lovak vegyenek részt.

Emellett továbbra sem javasoljuk a magyar lovak lábon történő szállítását, mozgatását Románia területén. A lovastúrához csatlakozó, ismeretlen állat-egészségügyi hátterű állatok kifejezett veszélyt jelentenek a magyar lovak egészségére. A fertőződés sokszor csak hónapokkal később mutatható ki, amikor már az állatok a saját tartási helyükön tovább is adhatták társaiknak a végzetes kórokozót.

A lótartók, a lovasok, valamint a sajtó, az elmúlt időszak fertőző kevésvérűség megbetegedési esetei miatt tapasztalható fokozott figyelmére, a kapcsolódó vizsgálatok iránti megnövekedett állattartói érdeklődés, amit célszerű lenne tovább fokozni!

A vérvizsgálatok alapvető feltétele az érintett állatok jogszabály szerinti egyedi jelölése is. A megbetegedések sajtóvisszhangja nem csak a vérvizsgálatok számának növekedését vonhatja maga után, hanem a korábbi figyelemfelhívások, kampányok ellenére azonosítatlan lovak mikrochip-es jelölésének és útlevéligénylésének megnövekedett igényét is, ami szintén közös érdekünk.

Az elmúlt hónapok történései felhívják a figyelmet arra is, hogy a szűrővizsgálatok és a lovak azonosítása nem csak a versenysportban résztvevők érdeke, hanem a hobbilovasok is csak a felelős állattartás szabályainak betartásával védhetik meg állataikat a betegségtől.

Ha a lovasok megkövetelik maguktól és egymástól is a szabályok betartását, az nagyban segíti a hatóság munkáját is, hogy az azonosítatlan és/vagy a kötelező szűrővizsgálatokon át nem esett állatok felderítése megtörténjen. Amennyiben a lótartók a jó gazda gondosságával betartják a szabályokat, ismét sikerülhet mentesíteni az országot a fertőző kevésvérűségtől.”

2015.05.22. Szerk.: Magyar Dorottya
Frissítve: 2022.07.23.
Forrás:Magyar Lovassport Szövetség
Fotó: Canva

Hozzászólások