Gyógynövényekkel lovaink egészségéért!

A tereplovasok már láthatnak itt-ott néhány elhullatott ősz levelet heverni a földön. Hamarosan elkerülhetetlenül beköszönt az ősz, a hőmérő higanyszála lustán, de egyenletesen kúszik lefelé. Egyre rövidülnek a nappalok, melynek köszönhetően lovaink megkezdik a hosszú, téli bunda növesztését. Az őszre jellemző viharfelhők sokaságával nézünk szembe és ha nem védekezünk eléggé, fogékonyabbá válunk a betegségekre. Ilyenkor számos istállóban végigsöpör egy-egy megfázás, amelyet azonban kis odafigyeléssel, az immunrendszer táplálásával meg lehet előzni. Mit is kell tudni a lovak immunrendszeréről és miként teheted még ellenállóbbá?

A lovak immunrendszere épp olyan bonyolult, komplex rendszer, mint az embereké. Éppen ezért a komplexitása miatt kifejezetten “immunerősítő készítmény” nem létezik – ahhoz, hogy megőrizd a lovad vagy a saját egészséged, több oldalról kell támogatni a szervezetet. Például hiba fordít valaki nagy gondot a lova megfelelő mértékű mozgatására, ha a takarmányozás kérdéseit elhanyagolja.

Ha a szervezet egyensúlyban van, minden szinkronban működik egymással, akkor az immunrendszer is megfelelően funkcionál. A probléma, hogy ezt az egyensúlyt könnyű kimozdítani és a szervezet igen sok oldalról támadható.

Nagyobb odafigyelést igényelnek a nagy stressznek kitett, idős vagy épp nagyon fiatal lovak. Az ő esetükben gyakrabban fordul elő az immunrendszer alulműködése, így fokozott figyelmet követelnek.

A lovak immunrendszerének működésének alapjairól

A szervezet alapvető védekező mechanizmusa az immunrendszer. Amikor a környezetből egy antigén – tehát bármilyen anyag, amely képes immunválaszra sarkallni a szervezetet – bejut a testbe, az antitesttel veszi fel ellene a harcot. Antigén lehet például bármilyen baktérium, vírus vagy akár parazita is. A ló szervezetének első feladata, hogy felismerje milyen veszéllyel néz szembe, hogy ennek tükrében vértezze fel magát. Illetve természetesen el kell tudnia különíteni a szervezet számára szükséges tápanyagokat az ártalmas organizmusoktól – előbbieket be kell tudnia engedni, utóbbiakat pedig ki kell zárnia.

Fontos tudni, hogy a szervezet képes megjegyezni az antigéneket, amelyekre így a később gyorsabban és jobban fog reagálni. A felismert idegen anyagokat bizonyos sejtek képesek megkötni, majd bekebelezni, ezzel elpusztítva azt (ezt a folyamatot nevezzük fagocitózisnak).

A lényeg, hogy a ló immunrendszerének elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy a szükségtelen anyagok a szervezetből ki tudja üríteni – a májon, a vesén, a bőrén, az emésztőrendszerén, stb. keresztül.

A lovak immunrendszerének működéséről bővebben korábbi cikkünkből tájékozódhatsz. >>

Mikor sérülékenyebb a ló immunrendszere?

A különböző tartós stressz helyzetek – csikóleválasztás, költözés vagy épp felvonulás – több oldalról is negatívan hatnak a ló szervezetére. Azontúl, hogy ez a megfeszült állapot alapból gyengíti a lovat, fokozza például a szervezet szteroid hormon termelését is, ami elnyomja az immunrendszert.

A fiatal és idős ló egyaránt veszélyeztetett helyzetben áll, hiszen míg fiatal korban még nem fejlődött ki, erősödött meg teljes egészében a szervezet, addig a idősebb lónak már nem működik olyan hatékonyan az immunrendszere.

Az alultáplálás nagyban befolyásolja a megfelelő sejt-előállítást. Az alultápláltság nem feltétlenül mutatkozik szembetűnően, a mikro-makro tápanyag és ásványi anyag bevitel dominál.

A lovak mozgásigénye magas, azonban az ő szervezetükre is igaz, hogy hosszabb, nagyobb terhelésű edzés után a lónak is szüksége van a regenerációra. Közvetlenül edzés után ilyen esetben a szervezet immunrendszere gyengébb állapotban van, hiszen pontosan erre a regenerációs folyamatra fókuszál. Éppen ezért szánj mindig több időt az utómunkára – a megfelelő leszárításra – és ezért kell óvakodni a gyengült állapotban történő munkától.

Az állatorvosi konzultáció legyengült, beteg ló esetében semmi esetben sem elkerülhető. Az immunrendszer helyes működésének megőrzéséért azonban számtalan módon tehetünk. A megfelelő takarmányozáson túl, mozgásigényének kielégítése, a ló rendszeres oltás, a tisztán tartott környezet mind-mind hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

Tedd még ellenállóbbá lovad immunrendszerét gyógynövényekkel!

Megelőzés, betegség esetén állatorvossal egyeztetve a gyógyulás támogatására óriási segítséggel lehetnek a gyógynövények.

Vöröshere a fagocitózis folyamatának serkentésére

A vöröshere fertőzések megelőzésére, akár kialakult kórok legyőzésére is gyakran alkalmazzák. Ez a kis növény ugyanis képes a már említett falósejtek működésének fokozására.

 

Az immunrendszer táplálásának mestere

Igazi vitaminbombaként tartják számon a nagy és régi hagyományokra visszatekintő csipkebogyót, amely nem csak magas C-vitamin, de A-, B1-, B2- és K-vitamin tartalommal is bír. Erősíti az érfalakat, a kötőszöveteket és antioxidáns tartalma fokozza a szervezet ellenálló képességét.

Kasvirág: külső-belső használatra egyaránt!

Nem csak belsőleg, külsőleg is nagy segítséget jelenthet a kasvirág használata, amely nehezen gyógyuló sebek esetén is bevethető. Belsőleg alkalmas a szervezet védekezőképességének erősítésére, javítja az immunválaszt.

 

Sárga színű virágaiban koncentrálódik a körömvirág hatóanyaga, amely szintén az immunrendszer támogatására javasolt.

Az elbeszélések szerint már Nagy Sándor lovainak erősítésére is homoktövis alkalmaztak, amelynek termését és leveleit természetesen ma is előszeretettel, sokfelé használják.

A természet patikája természetesen nem merül ki ennyiben, környezetünkben megannyi kincs rejlik még, amelyek nem csak lovaink egészségének megőrzésére, de a krónikus, régóta fennálló problémákra egyaránt kiválóan felhasználhatóak. Érdemes nyomon követni a Lovasok.hu felületét, ahol gyógynövényes játékunkban hamarosan megannyi értékes, hatóanyagban gazdag gyógynövénnyel ismerkedhetsz meg.

2018.08.24. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu
Fotó: canva.com
Frissítve: 2022.08.26.

Hozzászólások