Újra támogatást kapnak a kancatartók

500 euró támogatást kaphatnak a lótartók a hagyományos magyar lófajtákba tartozó kancák után – feltéve, hogy minden adminisztratív kötelességüknek eleget tesznek.

Kisbéri félvérek az Őrdöngösi Ménesben – Fotó: Haga Zsuzsa

A lótenyésztő egyesületek MVH-tól kapott információi szerint előkészítés alatt van az őshonos kancatámogatás új ciklusának pályázati felhívása.

A várható kötelezettségvállalási időszak: 2016. január 1-től 2020. december 31-ig tart majd, a támogatás összege pedig előreláthatólag 500 euró lesz kancánként

A támogatást a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták fenntartásáért felelős tenyésztőszervezet által törzskönyvezett, 2016. január 1-jén 1 évet betöltött (tehát 2014. évi vagy korábbi születésű) kancák után lehet majd igényelni.

A támogatásra az a természetes vagy jogi személy jogosult, aki a NÉBIH Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) a támogatási kérelem benyújtásának napján az adott egyed tartójaként szerepel.

A 32/2004. (IV. 19.) OGY határozat szerint őshonos lófajtáink:

A támogatás benyújtásának várható adminisztratív feltételei:

  • tenyésztőszervezeti tagság
  • tenyésztőszervezeti igazolás támogatható állatállományról
  • MVH regisztrációs szám
  • tenyészetkód (TIR-kód, tenyészetazonosító, ENAR-kód)
  • a NÉBIH felé a pályázó tenyészetkódjára a támogatásba bevonni kívánt egyedek lóútlevélszám szerinti tartóbejelentés

A Csákvári Gidrán Ménes egyik lova – Fotó: Haga Zsuzsa

A támogatás benyújtásának időszaka és egyéb feltételei jelenleg nem ismertek, további részletek a támogatási rendelet megjelenése után, előreláthatólag decemberben várhatók.

2015.11.05. Forrás: Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület,
Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület

Hozzászólások