Szőrváltás: lovad szőrére megy a játék

A tavasz első igazi jele nem a hóvirág, hanem a lovak körül a tömérdek lószőr minden elképzelhető és elképzelhetetlen helyen és mennyiségben – nem csak az istállóban, hanem a ruhádon és a kocsiban is. A tavaszi szőrváltásnak van azonban fiziológiai háttere is, amit érdemes ismerned, mivel sokat elárul lovad egészségéről. 

Ezt kell tudnod a szőrváltásról

A szőrváltást a hiedelemmel ellentétben nem a hőmérséklet emelkedése, hanem a nappalok hosszabbodása indítja be. A téli szőrzet elkezd fellazulni és vedleni, és természetesen ez számunkra már csak ekkor észlelhető. Biztosan szeretnél mindent megtenni a folyamat meggyorsítására, hiszen a még hosszú, tömött szőrzet miatt lovad hamarabb megizzad a munka során és nehezebben szárad vissza.

Ehhez az alapos ápolás jó segítség, amihez sokféle vakaró közül választhatsz. Van fém-, műanyaggumi-, nyeles vagy kerek vakaró, amelyek jól kiszedik a téli elhalt szőrzetet. Ha szerencséd van, akkor az istállóban lévő lóporszívóhoz is van egy vakaró fej. Bármelyiket használod is, nem elég a szokásos napi tisztogatás. Erőteljesen, koncentrikus körökben alaposan lazítsd fel a szőrzetet, majd egy jó szőrkefével tisztítsd le a lovad. Fém vakarót lehetőleg ne használj a lovad fején és a lábtő alatti részen, mivel ott nincs zsírpárna, vagy felületi izom, ezért az a ló számára kellemetlen lehet.

Lovad bőre az első védelmi vonal

A bőr az elsődleges határoló a külvilág és a belső szervek között, véd a kiszáradástól és a bőrnek vagy egy normál baktériumflórája, amely véd a fertőzésektől is. A szőrzet fontos szerepet játszik a hőszabályozásban, az érzékelésben és gátként működik a vegyi, fizikai és mikrobás bőrsérülésekkel szemben. 

Mivel a lovak szőrzete évszakonként változik, ezért a test hőmérsékletszabályozási képessége függ a szőr hosszától, vastagságától és sűrűségétől. Minden egyes szőrtüszőnél található egy picike izom, ami idegrendszeri irányítás alatt áll (ezért tud felállni a szőrünk) és ez a szőr hőszabályozási képessége szempontjából nagyon fontos. A felborzolt szőrzetben ugyanis megnő a szőrszálak közötti levegő mennyisége, ezáltal megnő a szigetelés a bőr és a külső környezet között. A szőrnövekedés bonyolult ciklusát számos tényező befolyásolja. 

A test szőrtakaróját két réteg alkotja, az elsődleges a külső szőr, amelyben kb. 5 cm2 területen 600-1000 szőrszál, és a másodlagos a belső szőrtakaró ahol kb. 5 cm2 területen 1000-1500 szőrszál ered a bőrben lévő szőrtüszőkből.  A szőrzet összképe fajtánként, koronként, és egyedenként is változó. 

Fénylő szőrzet – egészséges ló

A szőr nem folyamatosan nő, hanem ciklusokban. A növekedési ciklust követi egy átmeneti fázis, majd a pihenési fázis következik, amikor a szőrszál már valójában nem él és a későbbiekben kihullik. Ezek a ciklusok folyamatosan követik egymást. Mivel a szőrszál 85%-ban rostos fehérje (keratin), és a szervezetnek energiára van szüksége ezek előállításához, a rossz tartási és takarmányozási körülmények a szőrzet minőségén és növekedésében is markánsan megjelennek. Sajnos mire ez a külső szemlélő számára is észrevehetővé válik, belülről már egy jó ideje jelen van a probléma.

A ló szervezete ugyanis először a létfontosságú szervekhez használja fel a tápanyagokat, a maradék kerülhet a szőrhöz (és patákhoz). Ezért mondhatjuk azt, hogy ha egy lónak csillogó, fényes, egyenletes a szőre és szép, egészséges, erős patája van, akkor nagy valószínűséggel egészséges.

Takarmányozással az egészséges szőrzetért

Az alábbiakban néhány takarmányozási tipp a szőrnövekedéshez és a szőrzet minőségének javításához. Minden esetben etess jó minőségű fehérjéket, biztosíts kiegyensúlyozott vitamin ellátást lovad számára, amelyben aminosavak, zsírsavak (lipidek), ásványi anyagok és nyomelemek is vannak.

 • Omega-3 zsírsavak: leginkább a lenolajban és halolajokban vannak jelen, a szervezet működésének számos területére jó hatással vannak. Fontos, hogy a túlnyomórészt omega-6 zsírsavakat tartalmazó szója- és kukoricaolaj önmagában történő etetése (omega-3 tartalmú olaj nélkül) nem javasolt. A lenolajban jelen lévő linolénsav határozottan fényesebb szőrzetet, puhább hosszú szőrszálakat eredményez a farok és sörény megjelenésében.
   
 • Lizin és metionin: limitáló aminosavak, a szőrzet tekintetében a keratin előállításához szükségesek. 
   
 • Réz és cink: ennek a két elemnek az egyensúlya is fontos, kb.1:3 arányban legyenek jelen a takarmányban. Nem csak a szőrzet, hanem a csontok, ízületek, pata és bőr egészségében is fontos szerepet kapnak.
   
 • Biotin: a biotin leginkább a pata egészségével kapcsolatosan ismert. Pedig több enzimmel együtt a zsírsavak hasznosításában és a szövet növekedésben is fontos. Nehezen szőrt váltó csikók esetében a biotin etetése segít a szőrváltás beindításában és a gyors vedlésben.
   
 • A-vitamin: az egészséges szőr és keratin növekedéshez szükség van A-vitaminra vagy béta-karotinra is, amely az A-vitamin elő vitaminja. Hiánya gyakrabban fordul elő csikókban vagy frissen ellett kancákban. Ilyenkor a testszőrzet túl hosszú, látványosan száraz, fénytelen és töredező.
   
 • Szelén: fontos szerepe van a sejtszintű működés tekintetében. A napi 1-3 mg / nap szelén bevitel az ideális. Hiánya ugyanúgy káros, mint túladagolása és mindkettőnek jele a szőrhullás. Magyarország a szelénhiányos területek közé tartozik, tehát itt a szelén hiány a jellemző. (A túladagolás az 5 mg / testtömeg kg-tól számítandó, a mérgező szint a 25-50 mg / kg). 
   
 • E-vitamin: természetes antioxidáns és a szelénnel együtt a sejtmembrán stabilitást tartja fenn. Védi a sejteket a szabad gyököktől. Magas olajtartalmú étrend esetén az E-vitamin kiegészítés minden esetben javasolt.

A fentieken kívül kisebb mértékben, de szerepe van még a C-vitaminnak, a foszfornak, a jódnak is a szőrváltásban. A szőrváltás jól támogatható koncentrált általános vitamin kiegészítők etetésével – amelyek minden fontos aminosavat, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak, ami egy ló számára szükséges, lenmag alapú vitaminokkal – amelyekben a vitamin, a rost és az olajtartalom együtt van jelen olajokkal, főleg a lenolaj és biotin rövid ideig tartó etetésével.

Lovad egészségi állapotának egyik mutatója tehát a szőrzete. A szép, fényes szőr vagy a szőrváltás meggyorsításának a kulcsa a kiegyensúlyozott takarmányozástöbb ápolás. Ahogy egy kedves ló fizikoterapeuta ismerősöm mondja, egy alapos ápolás olyan, ami már fél masszázs.

Betegséget is jelezhet a fénytelen szőr

A nem egészséges ló szőrzete jellemzően fénytelen. Ennek oka lehet akár élősködő, bélféreg, lizin aminosav vagy általános vitaminhiány a takarmányozásban, vagy akár számos betegség, mint pl. a Cushing kór, pajzsmirigy problémák, stb.

Ha egy ló nem kezdi el szőrét váltani, vagy nagyon egyenetlenül, foltokban vedlik, akkor fennáll a Cushing kórnak (PPID) a lehetősége. Ezeknek a lovaknak a szőre mindig a növekedési (anagén) fázisban van, amikor is a szőr aktívan nő, ezért a többségüknek hosszú, göndörödő szőrzete alakul ki a hormonális változások miatt. Sokszor a pajzsmirigy alulműködésnek is ilyen tünete van. A Cushing kórban szenvedő lovak hajlamosak a patairha gyulladásra is, ezért jó, ha minél előbb állatorvos állítja fel a diagnózist, hogy mielőbb megkezdhessétek a megfelelő kezelést, takarmányozást. 

A lótarkaróról

Ha takarózni szeretnéd a lovad a tél során, akkor már az ősz közepe táján érdemes azt elkezdeni, hogy a vastag téli szőrzet ne alakuljon ki lovadon. Viszont a takaró használatát csak a tél végén hagyhatod abba. Jó, ha naponta ellenőrzöd, hogy a takaró ne dörzsölje ki sehol a lovat, és hogy ne alakuljon ki bőrprobléma. A tél során végig takarózott lovak esetében a takaró használata tavasszal hirtelen és gyors szőrváltást indít be. 

Soha ne feledd, hogy ha látod a lovadon, hogy kényelmetlen számára a takaró, mert izzad, akkor vedd le, vagy tegyél rá vékonyabbat, vagy ha éppen nem tudja a megfelelő testhőmérsékletét fenntartani, akkor vidd be egy bokszba, vagy takard be. Általánosságban szólva, vedd észre a problémáját és próbálj rajta könnyíteni.

Equimins Hungary 
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.

 
Termékfelelős:
Möhöly Christa
+36 30/979 6578

2017.03.07. Möhöly Christa, Equimins

Hozzászólások