Őszi és téli veszély: Csüdsömör – és a gyógyír az Equiminstől


Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

A hideg és nedves idők beálltával a lovakra leselkedő több egészségi probléma közül ez egyik, ősztől tavaszig fennálló veszély a csüdsömör, vagyis a sár miatti fertőzések. A csüdsömör a bőrgyulladás egy formája, amelyet jellemzően baktériumok okoznak. Ezek a baktériumok a Dermatophilus Congolensis és a Staphylococcus spp , de okozhatják még gombák is.  A sárban előforduló baktériumok a bőr alá kerülve fehérjebontó enzimet termelnek, majd szőrhullást eredményeznek, súlyosabb esetben elbontják a húst, sőt a szarut is.

A csüdszőrzet összetapad és csomós lesz, a bőr és a bőr alatti kötőszövet gyulladása miatt a láb megduzzad, a bőr felsebesedik, berepedezik és nedvezik, majd a szőr kihullik a pártarésznél, a csüdnél, de akár az egész lábszárról is, erős varak, hegek keletkeznek, amelyek újra felrepednek és nedveznek.

Ez a fertőzés a lovaknál akkor fordulhat elő, ha a hosszan tartó esőzések miatt a felázott talajon sokat álldogálnak a sárban vagy köves talajon, illetve ha esetleg amúgy sincsenek jó kondícióban és hiányzik a mindennapos ápolás vagy nagyon rossz tartási körülmények között élnek. Minden lónál előfordulhat, de leginkább a hosszú csüdszőrrel rendelkező lovakat veszélyezteti.

Az alábbiakban adnék néhány ötletet csüdsömör kezeléséhez Dr. Stephen Ashdown Angliai állatorvos tanácsai alapján:

  1. A rossz tartási gyakorlaton változtassanak. A lehető legkevesebb időt töltse a lova sáros körülmények között, ha szabad tartásban van, akkor is gyakran mossa le a sarat a lábáról.

  2. A nagyon sáros részre rendszeresen terítsenek kavicsos homokot, vagy olyan törmeléket, anyagot, ami vízelvezető képességgel rendelkezik, de a lovak számára nem veszélyes.
  3. Mielőtt az istállóba beviszi a lovát, mossa és szárítsa meg a lábát – használjon törölközőt vagy papírtörölközőt. Kefélje ki a sarat és javasoljuk az Equimins Winter leg antibakteriális láblemosó  használatát .
  4. A lovak alatt mindig száraz és tiszta szalma vagy forgács legyen az istállóban.
  5. Ne zárja a lovát sáros körülmények között sem napi 24 órára az istállóba. A lovak nem szeretik a bezártságot és ez a stressz számukra kólikát is eredményezhet.
  6. Ha éjszakára istállóban vannak a lovak, akkor lehetőség van a napi ápolásra, lemosásra és alkalmazzon valamely készítményt, amely antibakteriális és segít a hámosodásban, illetve némileg védelmet nyújt a következő napon a továbbfertőződés ellen. Számos Equimins termék áll rendelkezésükre, pld a Mud Slide ápoló. A hámosodás elősegítésére is több krémet tudunk ajánlani: MSM krémet és Seb Cip-zár gélt,  amely ezüst ion tartalmú. A sebekből gyakran szürkés színű váladék ürül, erre a Mud Block ápolót, amely ezüst ion tartalmú és könnyen bedörzsölhető, a baktériumok 99,9%-t elpusztítja és a Mud Block krémet ajánljuk, ami antimikrobás, ricinusolaj és cink tartalmú, a mielőbbi gyógyulás elősegítésére.
  7. Vágja le a csüdszőröket, lehetőleg ollóval, és vigyázzon, ne vágjon bele a csüdbe. Ne kösse be, vagy bandázsolja a lábat, mert az csak jobb táptalajt ad a baktériumoknak, hagyja szabadon a bekrémezett területet.
  8. Próbálja meg eltávolítani a varasodást a lábról, de csak ha a színük már feketés. Ehhez segítség lehet a Teafa sampon  vagy Teafa permet.
  9. Javasoljuk a táplálék kiegészítővel történő támogatást is, próbálja ki az egyedülálló Mud Block kiegészítő etetését.


 

Equimins Hungary
AB-ORIGINAL KFT.
9200 Mosonmagyaróvár
Kossuth Lajos utca 31.
+36 30/979 6578
+36 30/226 9956

 

2017.11.03.  Forrás: Equimins Hungary KFT.

Hozzászólások