Így szabadítsd meg a lovadat a sártól

A ló és a sár viszonya szoros, sőt, mondhatjuk, hogy kimondottan ragaszkodnak egymáshoz. Hiszen nem titok: a legtöbb ló csak a megfelelő pillanatra vár, hogy meghempereghessen a sárban.

Az ősz, a tél és a tavasz ezért sok lótartó számára arról szól, hogy hosszú órákon át vakargassa a sarat kedvencéről. Kemény, ráadásul időigényes munka ez.

Tény, hogy a lovadat nem tudod meggyőzni arról, hogy mondjon le erről a bűnös élvezetről kizárólag a Te kényelmed végett. De akkor mi a megoldás?

Tartsd távol a sarat:

  • Döntsd el, mivel jársz jobban: ha a lovad lesz sáros, vagy ha a takarója. Ha az utóbbi mellett döntesz, rendszeresíts számára egy olyan lótakarót, amit bátran összesározhat. Nem kell, hogy a takaró folyton rajta legyen, elég, ha csak a hempergésgyanús időszakokra teszed rá. Hiszen sok lónál pontosan lehet tudni, hogy a karámba, vagy a legelőre érkezve az első dolga, hogy egy kiadósat hemperegjen.
  • Válaszd ki a megfelelő helyet: ha már mindenképp meg kell történnie, jobban jársz, ha lovad nem a legnagyobb sárban, hanem például egy homokos körkarámban hempereg. De érdemes lehet akár egy külön, homokkal töltött hempergőt kialakítani a legelőn, vagy egy nagyobb karámban. Hidd el, ha szeret hemperegni, lovad díjazni fogja az ötletet. Ráadásul nem fog úgy kinézni, mint egy varacskosdisznó, így a lóápolás is egyszerűbb lesz.
  • A jó vízelvezetés, a megfelelő talaj, vagy talajkeverék ilyenkor is kifizetődő.
  • Ha lóápolás után szőrfényt használsz, a sár kevésbé ragad meg lovad szőrén.
  • És persze etess kedvenceddel némi lenmagot, len-, kukorica-, vagy kókuszolajat . Az egészséges, fényes, jól táplált szőr nem csak mutatósabb és melegebb, de ápolni is egyszerűbb.

Kárenyhítés hempergés után:

Ha pedig már megtörtént a nagy hempergés, azonnal ott a kérdés, hogy vajon hogyan ápolhatod le kedvencedet a legegyszerűbben, hogy ismét lószerű kinézete legyen?

  • Amíg még friss a lovadat borító sár, a legegyszerűbb azt lemosni. Ha van egy megfelelő, meleg vízzel és lószoláriummal rendelkező lómosó helyiség a lovardában, akkor ne habozz, hanem moss!
  • Ha pedig már rászáradt lovadra a bevonat, akkor először kézzel távolítsd el róla a legnagyobb darabokat.
  • A sárvakarók csodát tesznek és nagyon hatékonyan távolítják el a lovadat burkoló sárréteget – bár a legtöbb patás nem kedveli őket. Ha nem vigyázol, sok szőrt kihúznak, illetve az izomszegény területeken (például a lábakon és a fejen) fájdalmas lehet a használatuk. Szóval dolgozz óvatosan és lassan.
  • Ha végeztél a vakaróval, keféld át a lovadat gyökérkefével is.
  • Végül jöhet a szőrkefe, vagy ha van, akkor a lóporszívó.

Nos, mit mondasz? Várod már a tavaszt és a szőrváltást?

2016.02.04. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: Pro Equine Grooms
Fotó: canva.com
Frissítve: 2022.08.16.

Hozzászólások