Szenvedély egy életen át: 96 évesen is lóháton

Kevesen gondolták volna, hogy a 81 éves lovas dédnagymama nem mindennapi történetét felül lehet múlni, a kanadai Dinnie Greenwaynek mégis sikerült. Igaz versenyen épp nem indult, de 96 évesen is rendszeresen lovagol imádott patásain.

Hogy mi a 96 éves lovas titka? Mint mondja nem iszik, nem dohányzik és egyetlen szenvedélye van: a lovai.

Elmondása szerint fogalma sincs, hány lovat lovagolhatott az elmúlt évek folyamán. Pedig bizonyára jó néhányat, hiszen 16 évesen már lovakat készített fel az 1936-os Olimpiai Játékokra. Lovak iránti szeretetének köszönheti, hogy bejárta a világot, versenyezhetett és megnyerte az egyik első modern díjugrató versenyt 1949-ben, a torontói Royal Winter Fair-t. Dinnie Greenway az első kanadai nők egyike volt, aki először versenyzőként, később pedig bíróként letette névjegyét a nemzetközi lovassportban.

Dinnie Greenway 1949-ben

Aki pedig felül a lóra, az le is esik, Greenway lovas karrierje sem telt kisebb-nagyobb sérülések nélkül, de mindig visszaült a nyeregbe: „Úgy gondolom, az izmok és szalagok sokkal lassabban gyógyulnak, mikor megöregszel. Megértem, hogy néhányan félnek a lovaktól, de a trükk az, hogy a lovakat is úgy kell kezelni, mintha emberek lennének. Ha rád lépnek ugyan fájni fog, de ha kedves és figyelmes vagy velük, ők is azok lesznek veled.

Legkényelmesebben a nyeregben érzi magát, ma is rendszeresen lovagol a farmon, ami a családja tulajdonában van már az 1800-as évek eleje óta. Greenway lova, Randule sem fiatal már, de 27 éves kora ellenére olyan lelkes és energikus, mint egy fiatal ló. Sőt, a páros rendszeresen kijár a tereppályára ugrani.

Teljes mértékben megbízom benne és ő is tudja, hogy nem viszem rá olyan akadályra, amit ne tudna megugrani.” – mondja a 96 éves lovas, aki arról is ismert a környéken, hogy még mindig bátran, vágtában lovagol rá a terepakadályokra.

Greenway századik születésnapjához közeledve sem veszít humorából. Háromszor volt férjnél, de mint mondja, nem tervez újabb esküvőt, inkább lovaival szeretne még többet foglalkozni. A kérdésre, hogy meddig fog még lovagolni, általában azt válaszolja: „Szeretek lovagolni, és folytatom, amíg csak tudom.”

 

2016.11.03. Forrás: cbc.ca
Frissítve: 2022.07.28.

Hozzászólások