Itt a csekk, hol a trükk?

Itt a csekk, hol a trükk?

Újabban csekkekkel trükköznek a csalók

Több eladó lovat hirdető olvasónk számolt be arról, hogy angol nyelvű érdeklődő emaileket kapott, a titokzatos külföldi vásárló pedig csekkel fizetett (volna). Nézzünk két beszámolót: 

„Egy külföldi ember kezdett érdeklődni a lovam iránt e-mailen keresztül. Küldtem neki videót róla, majd egyszer csak azt mondta, hogy ő alku nélkül megvásárolja látatlanul a lovat és kérte a címemet, hogy küldhessen nekem pénzt. Kicsit furcsa volt nekem, de megtettem, majd egyszer csak egy Londonból származó csekket hozott nekem a posta, amin jóval több pénz szerepelt a megegyezettnél. Mivel az egész ügylet gyanús volt, nem küldtem el a lovat a titokzatos vásárlónak, hanem először a bankba mentem. Ott kiderült, hogy nincs fedezet a csekken illetve a vásárló kér még tőlem 200 Euro különeljárási díjat valamire.”

„Egy barátunk motorját “vette” meg szintén Londonból valaki körülbelül ugyanabban az időben, amikor én hasonló leveleket kaptam, amelyekben eladó lovam iránt érdeklődtek. Barátunk végigcsinálta az ügyletet: megadta a címét, elküldte a motort és megkapta a csekket is, amit bevitt a bankjába. Egy hónap átfutási idő után kiderült, hogy a csekk hamis, és még neki kell 15.000 Ft kezelési költséget megfizetni.”

A kép illusztráció

A korábban már bemutatott e-mailes átverésekhez hasonlóan a csekkes trükknél is azonnal gyanús, hogy:

  • A levelek jól láthatóan Google fordítóval vannak lefordítva, általában nem tartalmaznak megszólítást, nem tartalmaznak egyértelmű adatokat arra vonatkozóan, hogy milyen lóról van szó
  • Az érdeklődővel nehéz szót érteni, „elbeszélünk egymás mellett”
  • Az érdeklődő személyesen nem tud eljönni, csak a pénzt küldi a lóért
  • Az érdeklődőnek sürgősen kell a ló (születésnapra, karácsonyra, évfordulóra, stb.), sietteti az ügylet lebonyolítását

Előfordul, hogy a külföldi érdeklődő már az előtt csekket küld, mielőtt az eladó elküldené neki a lovat. Ezzel bizonyítja szándéka komolyságát és eloszlatja a jóhiszemű eladó minden kétségét.

Azt ismét el kell mondanunk, hogy ezek a csalók nem kizárólag az eladó lovat hirdetőkre vadásznak, bármely hirdetési oldalon jelentetsz meg hirdetést, könnyen hasonló üzenetek kereszttüzében találhatod magad.

A csalók mindenütt ott vannak, és egy lépéssel mindig előttünk járnak. Csak Rajtad múlik, hogy bedőlsz-e valamelyik trükkjüknek, vagy sem!

Több olvasónk kérte, hogy ilyen esetekben tegyük közzé a kapcsolódó neveket és email címeket. Tekintettel azonban arra, hogy bárki szabadon generálhat magának email címeket a világhálón, és leveleit bármilyen – akár kitalált – névvel is aláírhatja, egy ilyen lista nem nyújtana segítséget a hasonló átverések elkerülésére.

Hirdetésed feladásakor (legyen bár szó eladó lóról, vagy lovas apróhirdetésről) dönthetsz arról, hogy email címed és telefonszámod hogyan jelenjen meg az oldalon. Amennyiben szeretnéd, hogy bárki számára hozzáférhetőek legyenek, az érdeklődők akkor is csak egy-egy kattintás után láthatják őket, így védjük adataidat az adathalász robotoktól.

Lehetőséged van arra is, hogy elérhetőségeid egyáltalán ne jelenjenek meg, ebben az esetben az érdeklődők az oldalon keresztül tudják felvenni a kapcsolatot Veled. Ez utóbbi megoldás előnye, hogy Te döntöd el, kinek válaszolsz, ugyanakkor csökkenteni fogja a megkeresések számát.

Lovasok.hu Tipp:

  • Ha az érdeklődő nem jön el megnézni a megvásárolni kívánt lovat, megkeresését kezeld egészséges gyanakvással.
  • Lovaid azonosítóit, dokumentumait kezeld bizalmasan, tartsd elzárt helyen, másolatot csak nagyon indokolt esetben adj.
  • Lovak adásvételével kapcsolatos ügyeidet mindig intézd írásban.
  • Bankszámlaszámot csak indokolt esetben, megbízható személyeknek adj meg.

2012.11.23 Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissít ve: 2023.08.13
Fotó: Canva

Hozzászólások