Iker csikók születtek Sárbogárdon

Iker csikók születtek Sárbogárdon

 

A csikók anyja Ella, egy 2000-es születésű Toborzó apaságú sárga kanca, a fedeztetés pedig egy Furioso csődörrel történt. Tenyésztőjük Raffai József, sárbogárdi lakos. József élete már gyerekkora óta a lovak körül forog. Egész eddigi életében minden lovas rendezvényen megmutatkozott, ahol csak tudott; lehetett az akár szüreti felvonulás vagy éppen fogathajtás és még sorolhatnám… Fogathajtásban jó eredménnyel szerepelt, sőt szántóversenyen is indult, ahol sikeresen el is hozta az első helyezésért járó díjat!

De mikor éppen nem mulatság van, a lovak és gazdájuk akkor sem pihennek; mert kiveszik a részüket a mezőgazdasági munkákból is: kerteket szántanak vagy a vetőgépet húzzák gazdájuk irányításában. Az ellés előtti napok is a kertek megmunkálásával történtek, de ez is segítségére volt Ellának abban, hogy mindenféle segítség nélkül, egyedül világra hozza a két kis jövevényt.

Egy pej kis kanca és egy sárga csődör látta meg a napvilágot 2011. május 10-én kedden reggel 9 óra körül. Éppen úgy születtek, mint a régi szép időkben: a szabad ég alatt egy legelőn. Az ellés óta jól vannak, egészségesek és boldogok – úgy mint gazdájuk is: hogy neki adatott meg ez a nagyon ritka lehetőség, hogy kancájának iker csikói születhettek… Gratulálunk Önnek, József további sok sikert és jó egészséget kívánunk!

 

Az esély arra, hogy egy kanca egészséges ikercsikóknak ad életet, nagyjából annyi, mint megnyerni a lottó ötöst.  Mivel az ikervemhesség a kancára nézve is veszélyt jelent, általában idejekorán megszakítják azt.*

 

Szerző: Szántó József
*Kiegészítés: Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissítve: 2023.05.09.
Fotó: Canva

Hozzászólások