Híres-hírhedt póni szokások

Mindenki, akinek volt már dolga velük, tudja, hogy pónik jó néhány különös hóborttal rendelkeznek.

Lindsey Kahn elmondása szerint „lóháton” nőtt fel a Minnesota állambeli St. Paulban, így a lovak mindig is közel álltak a szívéhez. Ma is számtalan lovas területen dolgozik: lovaglást oktat, ír és illusztrációkat készít az Eventing Nation számára, emellett pedig csomózott kötőfékeket készít és árusít.

A lovak közül a pónik állnak a szívéhez legközelebb. Bár néha meglehetősen nyersen beszél sajátos karakterükről, állítja, hogy mindezt csak szeretetből teszi. Gyerekkorának meghatározó pónis élménye unokatestvéreinek Copper névre hallgató pónija volt, aki csodálatra méltó hidegvérrel tűrte a gyerekek fáradhatatlan energiáját. Alacsony lovasként ma is sokszor lovagolja az istállóbeli edzésre váró pónikat és lenyűgözi a zömök kis teremtések végtelen energiája és makacssága.

Saját pónija, Onyx mindenben nagyszerű, ugyanakkor szeszélyes partnere. Lindsey állítja, hogy sose találna jobb társat, akivel komoly sérüléseket kockáztatva átszáguldhat mindenféle terepen.

1. Márpedig akkor se megyünk!

Senki sem képes olyan hirtelen lefékezni, mint egy póni, ha éppen úgy dönt, hogy eleget ment már. Akkor aztán hiába veted be az összes csizma, kantárszár és pálca trükköt, hogy indulásra bírd, elszánt sztoicizmussal viseli majd megmásíthatatlan döntésével szembeni meddő tiltakozásaidat.

2. Póni ügetés

Akár rugólábnak is nevezhetnénk azt a mozgást, amit a pónik ügetés közben végeznek. Az égbe lökik a fejüket, apró lábaikat pedig olyan sebesen szedik, ahogy egy varrógép dolgozik, vagy egy ventilátor forog. Előbb-utóbb odaérnek a kívánt helyre, de hogy a fogad addigra sokszor összekoccan, és érzékenyebb testrészeid fájnak majd a sok zárkózástól, az egészen biztos.

3. Kiskakas komplexus

Láttál már kis kutyát elképesztő vehemenciával megtámadni egy nálánál sokkal nagyobbat? Pöttöm termete ellenére számtalan póni buzgón nekimegy a nagyobb lovaknak a legelőn; mintha csak ellenállhatatlan vágyat érezne, hogy bebizonyítsa, ő az igazán nagy legény. Hogy a többi ló megijed tőlük, vagy komolyan se veszi pattogásukat, az vitatható.

4. A sunyi támadó

A saját testsúlyuknál többször nehezebb terhet is elbíró hangyákhoz hasonlóan a pónik jól ismertek erejükről és fürgeségükről. Ezeknek a képességeiknek mindenképpen hasznát veszik, ha sunyi támadásokról van szó. Hirtelen és nagyon jó empátiával használják ugyanis apró, de erős izmaikat, hogy levessék magukról a lovasukat.

5. Habzsoló üzemmód

Van egy régi játéktermi játék, aminek az a lényege, hogy a szumó birkózónak a szó szoros értelmében át kell ennie magát a pályán, felhabzsolva minden ételt, ami az útjába kerül. Hozzá hasonlóan a póniknak is gyakran van telhetetlen étvágyuk, amihez az a képesség társul, hogy elképesztő módon felfújódnak. Habzsoló adottságuk egyébként abból adódik, hogy arra tenyésztették őket, hogy ellenálljanak az élelemhiánynak és a zord körülmények. Ily módon gondos odafigyelés hiányában ezek az imádnivaló figurák képesek örömmel ájulásig enni magukat.

2014.04.15. Koskó Barbara, Lovasok.hu
Forrás: Horsenation.com
Frissítve: 2023.03.31.
Fotó: Canva

 

Hozzászólások