FEI: Cél a verseny tisztasága

A FEI kiemelt figyelmet szentel az új doppingellenes szabályok betartatásának

 

A 2008-as Pekingi Olimpia doppingesetei arra sarkallták a FEI-szakértőit, hogy újragondolják a szervezet doppingellenes szabályait.

A FEI Doppingellenes Bizottsága 2008 novemberében ült össze először annak megvitatására, hogyan lehetne egy mindenki számára biztosabb és tisztább rendszert kidolgozni. Az Equine Anti-Doping and Controlled Medication Regulations (EADCMR) néven nyilvánosságra hozott végeredmény a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (World Anti-Doping Agency, WADA) humán sportolók számára létrehozott szabályzata alapján készült és 2010. április 5-én lépett hatályba.

Az új és a régi szabályozás közötti fontos különbség a doppingszerek (tiltott anyagok) és a gyógyszerek (felügyelt gyógyszerek) egyértelmű különválasztása. Tiltott anyagoknak semmi keresnivalója nincs az istállóban, míg gyógyszereket lehet használni, ha a helyzet úgy kívánja. A FEI részletes listát hozott nyilvánosságra arról, mely szerek mely kategóriába tartoznak.

Egy másik fontos változás, hogy az öt FEI laboratórium (Newmarket, Párizs, Ithaca, New York, Hong Kong és Sydney) munkáját jobban összehangolták.

A FEI legalább akkora figyelmet szentel a Világjátékoknak, mint az Olimpiának. A levett mintákat a lehető leggyorsabban kiértékelik és pozitív teszt esetén 24 órán belül sort kerítenek az érintettek meghallgatására. A levett mintákat– hasonlóan az Olimpiához – akár 8 évig is tárolhatják.

 

Frissítve: 2023.04.29.
Fotó: Canva

Hozzászólások