Az 5 legnagyobb lovas esemény 2024-ben Magyarországon

Talán nem annyira népszerűek a lóversenyek és lovas futamok Magyarországon, mint a sportág őshazájának számító Egyesült Királyságban, de azért itt is szép számban vannak rajongók és versenyzők is. Köszönhető ez elsősorban a Kincsem Parknak és az ott megrendezendő eseményeknek.

Ha már a szigetországot említettük, a magyar lóversenyzés is az ottani tapasztalatok alapján vette kezdetét. Széchenyi István gróf a 19. század kezdetén járt tanulmányúton az országban, ekkor figyelte meg és jegyezte fel a lóversenyzés hagyományát, amely olyannyira népszerű volt, hogy a királyi család tagjai is részt vettek rajta, saját lovakkal és fogadóként is.

Pesten az első lóversenyre 1827-ben került sor, ez akkor egy négynapos versenysorozat volt, míg az első ügető derbyt 1884-ben szervezték meg. A magyar lóverseny mai otthona és központja a Kincsem Park, amelyet eredetileg 1925-ben nyitottak meg.

A versenyzéssel és szurkolással párhuzamosan, hasonlóan a szigetországi hagyományokhoz, itt is fogadással párosulnak a futamok, ami növeli az izgalmakat. Ma már a sportfogadóknak nem feltétlenül kell kimenni a pályára, ha fogadni szeretnének, hiszen számos olyan online fogadási lehetőség van, mint az Unibet HU

Ezeken a felületeken akár a karosszékből gyorsan és egyszerűen tudunk fogadni kedvenc lovainkra. Persze, a lóversenyt a leginkább élőben lehet élvezni, de mivel az online fogadásokat akár mobilról is megtehetjük, így aztán nem kell elhagynunk a lelátót és sorban állni a pénztárnál, ha fogadni szeretnénk.

A legnagyobb események

A Kincsem Parkban egész évben rendeznek különböző lovas versenyeket és lovaglással kapcsolatos rendezvényeket, ahol a csoport minden tagja talál valami érdekes és izgalmas elfoglaltságot.

Ezek között ügető és galopp versenyek egyaránt szerepelnek, de a legnagyobb közönséget a fesztivál jellegű események vonzzák. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a 2024-es lovas eseményeket, amelyekre mindenképp érdemes kilátogatni.

Nemzeti Vágta

A Nemzeti Vágta talán a legismertebb lovas esemény, amelyet 2008 óta szerveznek meg. Az ötletgazdák Geszti Péter és dr. Tamás István Pál voltak, akik Mátyás király trónralépésének 550. évfordulója kapcsán szervezték meg az első versenyt.

A rendezvény történelmi hangulatú és a magyar huszárság emlékét kívánja ápolni, ezért a versenyzők kifejezetten erre az alkalomra tervezett huszár öltözékben szállnak versenybe. Évente több mint 100 település nevezi be legjobb lovasát a versenyre, amelyen évek óta határon túli magyar térségek versenyzői is részt vesznek. 

A legjobb lovasé lesz az Arany Sarkantyú, az őt delegáló önkormányzat pedig ötmillió forintot kap. Az eseménynek minden évben rengeteg látogatója van, ahogy a településeken megtartott előselejtezők s izgalmas versenyeket hoznak.

Tavaszi Lóverseny és Food Truck Show

Ahogy az a rendezvény nevéből is kiolvasható, ezen az eseményen, amelyre május elején kerül sor, a versenyzés és a gasztronómia jelenik meg kéz a kézben. A háromnapos rendezvények kerekeken guruló éttermek várják a látogatókat, emellett pedig az első napon rendszerint agárversenyek vannak, a második napon ügető futamokat tartanak, vasárnap pedig a telivérek versenye élvezhető.

Egy remek hangulatú családi rendezvényről van szó, amelynek keretében körhinta, állatsimogató, kézműves foglalkozások, pónilovaglás, utcai zenészek és számos más program is megtekinthető és kipróbálható.

Derby és Divat Fesztivál

Az előző rendezvényhez képest, ahol a jó evés és ivás párosul a futamokkal, a Derby és Divat Fesztivál eleganciát visz a lovassportba. Ezen a rendezvényen ugyanis a lóversenyek mellett a Miss Health and Beauty szépségverseny követhető figyelemmel.

A derby a lovassport legfontosabb rendezvényének számít, amely világszerte hatalmas népszerűségnek örvend. Ezen a háromnapos eseményen nem csak megtekinthetők a legizgalmasabb futamok, de akár fogadhatunk is, tétre, helyre, vagy befutóra.

Ügetőszilveszter

A lovassportok kedvelői az év utolsó napján sem maradnak program nélkül. Az Ügetőszilvesztert 1999 óta szervezik meg és az egyik legérdekesebb, legegyedibb lovas rendezvénynek számít Magyarországon. 

A versenyprogramban olyan pontok szerepelnek, mint híres emberek futamai, agárversenyek és a Kincsem futam, amelyekre remek fogadási lehetőségeket is kínálnak. Emellett az egész napos pikniken lemezlovas szórakoztatja a látogatókat, és változatos programok közül is válogathatnak a látogatók.

A fenti kiemelt programok mellett egész évben látogathatók különböző versenyek a város legnagyobb lovasparkjában. De nem csak ott, országszerte rendeznek kisebb-nagyobb versenyeket, úgyhogy ha lóversenyt szeretnél nézni, nem feltétlenül kell a fővárosba látogatnod. Emellett, a legtöbb futam, verseny online is megtekinthető, úgyhogy akár a nappali szobából is élvezheted őket.

2023.11.03.
Képek: Pixels.com

Hozzászólások