“Az igazi élmény az út maga!” – Eördögh András tanácsai a Nyeregszemlére igyekvő l

“Az igazi élmény az út maga!”
Eördögh András tanácsai a Nyeregszemlére igyekvő lovasoknak

Az előzetes becslések szerint sokezer látogató és akár több száz lovast érkezik a Nyeregszemlére. A lovasok lóháton vagy fogaton jönnek az ország különböző tájegységeiről, és a határon túlról is. Eddig 150-nél többen jelezték részvételi szándékukat. Akadnak, akik több száz kilométert tesznek meg négylábon a Találkozás kedvéért. Nekik szeretnénk használható, praktikus tanácsokkal szolgálni.

Eördögh András ehhez az egyik leghitelesebb forrás. Ő maga több lovas zarándoklat szervezője és résztvevője volt már, így például 1800 kilométert tett meg társaival 54 nap alatt egy székelyföldi körúton a kunok bejövetelének 770. évfordulója alkalmából, a Radnai-hágóig és vissza. Élményei és tapasztalatai bátorítással szolgálhatnak mindazoknak, akik lóháton indulnak Ópusztaszerre.
A kép illusztráció

 – Milyen szempontoknak felel meg a jó felszerelés?

 – Mindenekelőtt jól állja a szélsőséges időjárás viszontagságait is. A mi utunkon előfordult például hajnalban 4, napközben pedig 40 Celsius fok. Klein Dávid, a Himaláját megjárt hegymászó volt segítségünkre a ruházat és a felszerelés összeállításában. Hogy a legkézenfekvőbb példát mondjam, nem mindegy például, hogy milyen alsónadrágban ül napi nyolc órát nyeregben az ember, a távlovasok például futó és triatlonos technikai alsóruházatot használnak. Nagyon fontos, hogy a lehető legkevesebb holmival induljunk útra, különösképpen, ha nincs kísérő autó. Helyet lehet megtakarítani azzal is, ha sátor helyett féltetős katonai sátrat visznek magukkal, ami alatt elfér négy személy.

 – Milyen ruhában szoktak útra kelni?

 – Mivel én állattartó vagyok, így pásztorruhában lovagoltam társaimmal együtt. A bőszájú gatya és a borjúszájú ing jó szellőzést biztosít, ezt az idő több száz éven keresztül bizonyította. A fekete gyapjúmellény és a fekete kalap megnedvesítve hőt von el, és a lovas számára jó hőérzetet biztosít a tűző napon. Nem mellesleg, egészen más a fogadtatása útközben egy valamilyen típusú viseletet hordó lovasnak, mint egy baseball sapkás turistának.

 – Mi a legfőbb ellensége a hosszú úton a lovasnak?

 – Nagyon fontos az eső elleni védekezés, ugyanis több napos csapadék esetén az elázott holmit nincs hol megszárítani. Igen hasznos a speciális, vízhatlan lovas esőkabát, ami betakarja az embert, a nyergét és a csizmáját is. A lábbeli megfelelő, például vazelines kezelése elengedhetetlen, a beázás – legyen szó esőről, vagy a reggeli harmatról – elkerülése miatt.

 – Milyen tempóval érdemes számolni?

 – Napi nyolc óra az optimális menetidő, ami mintegy 30 kilométer megtett utat jelent hegyvidéken, 50-et dombvidéken, és akár 60-70-et az Alföldön. Óránként hozzávetőlegesen 7-8 kilométerrel lehet számolni.

 – Mit tehet a lovas az úton, hogy megóvja lova egészségét?

 – Figyelni kell a terepviszonyokra, és betartania a mindkettejük számára optimális napi távot. Napközben és esténként törekedni kell folyókban, patakokban hűteni a lovak lábát, és rendszeresen ellenőrizni az ízületeiket. Ha a ló esetleg biccent, kímélni kell. Ilyenkor akár 40 kilométert is gyalog tettünk meg mellette. Ehhez nagyon fontos a lovas számára is a megfelelő lábbeli és a váltócipő, hiszen még egy méretre szabott csizma is legfeljebb 20 kilométer megtételéig kényelmes.

 – A fizikai erőpróba mellett hogyan trenírozhatja magát az ember a mentális nehézségekre?

 – Azoknak, akik hosszabb utat tesznek meg, érdemes kisebb csapatokban zarándokolni, mert a lovas teljesen ki van szolgáltatva a természetnek, és a legelőknek. Bár az út minden bizonnyal tartogat majd legyőzendő akadályokat, én azt tanácsolom: találják meg a szépséget minden pillanatában. A megérkezés, a fogadtatás, amikor szinte hősként ünneplik a lovast, kárpótlást ad minden nehézségért. Mégis azt fogják tapasztalni, hogy az igazi élmény az út, és nem a megérkezés. Szívből bátorítok mindenkit, aki azt tervezi, hogy lóháton indul el Ópusztaszerre.

Frissítve: 2023.07.09.
Fotó: Canva

Hozzászólások