A külföldi munkavállalás buktatói

A külföldi munkavállalás buktatói

Olvasói levél

Lovas munkát szerettem volna vállalni külföldön, egyre böngésztem a lovas oldalakat, míg találtam egyet, mely ígéretesnek tűnt. A közvetítő telefonon arról tájékoztatott, hogy 800-1000 EUR között lehet Ausztriában illetve Németországban dolgozni.

A munkaközvetítés szolgáltatásának 400 EUR volt az ára, amit a következőképpen kellett fizetni: 200 EUR kiutazáskor, majd 200 EUR az első fizetésnél. Arról is tájékoztatott a férfi, hogy amennyiben kiutazom, és nem megfelelő a munkahely, visszaadja az előre kifizetett pénzt.

Megvolt a munkahely, elindultam vidéki otthonomból, és Pesten találkoztam a munkát intéző férfival, hogy megadja a munkahely címét, és kifizessem a pénzt.

Megérkeztemkor közölte, hogy előre kell az egész 400 EUR összeget kifizetni. Szerinte ő ezt mondta nekem… Nálam éppen csak volt annyi pénz, nem tudtam mit, tegyek, hiszen nem akartam már hazaindulni, mikor már fel voltam pakolva indulásra készen. Kifizettem neki így az egészet, mert azt gondoltam, ez a korrekt eljárás. Annak ellenére, hogy én már magamtól is megtaláltam ezt a munkahirdetést az interneten, így csak egy telefonomba került volna, és kimehettem volna dolgozni, nem került volna 400 euróba. Mondtam is neki, hogy tudom a címet, és megtehettem volna, hogy kimegyek, és nem fizetem ki neki a pénzt, de azt gondoltam, ez így korrekt.

Kiérkeztem a munkahelyre, ahol szívesen fogadtak, de nagyon meglepődtek, hogy kutyát is vittem magammal, mert nekik a közvetítő nem szólt erről, és ők nem akartak kutyás munkaerőt. Két napig zajlott a gondolkodás, hogy mi legyen velem, addig ők munkába állítottak, és az éjszakát a lószállító utánfutóban töltöttem kutyámmal együtt, mert így nem akartak beengedni a szállásra.

Én azonnal haza akartam indulni, de ők kérték, hogy nyugodjak meg, maradjak, majd valamit kitalálnak, közben hívtam a közvetítőt, hogy indulok haza. Ő azt mondta, hogy rendben, de a pénzemet csak egy hét múlva tudja visszaadni… Ennek már egy éve.

Egy év alatt minden héten telefonálgatás, szépen kérés és emelt hangon vitázás váltotta egymást, és mindig egy ígérettel lettem elrendezve: jövő héten utal, indok természetesen mindig volt.

Mit tehet az ember, ha naívan ilyen helyzetbe kerül? Ki a hibás? Az egész történetben azt bánom, hogy naív voltam, és szükséghelyzetben az ember még inkább kiszolgáltatott.

Szeretném óvni a hasonló helyzetben lévőket, hogy előre pénzt kiadjanak a kezükből. Ez a férfi továbbra is hirdeti magát az interneten. Más telefonszámmal és más névvel.

Minden bizonnyal, akadnak olyanok is, akik szintén igénybe vették szolgáltatását, és ők pozitív véleménnyel vannak. De az is tény, hogy más emberek is jártak úgy, mint én. Mint minden dolognak általában, ennek az ügynek is nyilván van két oldala.

Lehet a dolgokat sokféleképpen magyarázni, de az tény, hogy nekem ez 400 eurómba, míg a közvetítőnek egy telefonjába került, így azon, hogy a munkavállalás nem sikerült, ő semmit nem vesztett, neki ez nem került pénzébe. Nekem felesleges utazással járt a 400 EUR mellett, és nem beszélve az azalatt a néhány nap alatt történt lelki és fizikai megpróbáltatásokról, és az azóta eltelt évben történt telefonálgatások és ígérgetések bosszúságáról.

Lovasok.hu Tipp:

  • Munkavállalóként soha ne fizess munkaközvetítő szolgáltatásért
  • Személyesen vedd fel a kapcsolatot a leenedő munkaadóval és egyeztesd a részleteket!
  • Tájékozódj a fogadó ország munkaügyi előírásairól.
  • Írásos ajánlat, vagy szerződés nélkül ne indulj útnak.

Frissítve: 2023.03.29.
Fotó: Canva

 

Hozzászólások