keresés a lovardák között

Életképek a 49. Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemléről
Idén is Hortobágyon, a 49. Hortobágyi Lovasnapokkal együtt került megrendezésre a Nyeregszemle július első hétvégéjén. Péterfy Zsuzsanna lovas fotós képeiből ragadtunk ki néhány emlékezetes pillanatot az eseményről.

49 képünk van a 49. Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemléről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Az ország minden tájáról érkeztek lovasok (természetesen lóháton), hogy a Nyeregszemle egyik leglátványosabb programjának, a Seregszemlének tagjai lehessenek.

Kucsák László, a Nemzeti Lovaskultúra Szövetség elnöke az alább olvasható beszédében köszöntötte a rendezvény a Seregszemlén felvonultakat.

"Kedves Barátaim!

Ötödik alkalommal találkoznak a Nyeregszemle alkalmából az ország lovasai – s másodjára ad helyszínt ennek a szép hagyománynak Hortobágy.

Ötödik éve bizonyítja a Nyeregszemle, hogy a magyar lovasok összetartóak, tisztességesek és őrzik őseik hagyatékát. Az összetartozás élményét kapjuk mindannyian ettől a rendezvénytől.

Ennek az “összetartozás élmény”-nek is köszönhető, hogy idén év elején, a Nyeregszemle ötödik évfordulóján megalakult a Nemzeti Lovaskultúra Szövetség, melynek célja, hogy a mindennapokban segítse a magyar lovasokat. A Nemzeti Lovaskultúra Szövetség elnökeként állok előttetek.

Ezt a címet kaptam. Kiérdemelni – remélem – általatok fogom.

49 képünk van a 49. Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemléről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Általatok, akik nap, mint nap megélik a lovaglás és hajtás, a lovaslét örömét. Ti vagytok azok, akik tovább viszik az évezredes hagyományt és megtestesítitek a lovas nemzetet.

Évek óta, akik a Nyeregszemlén összegyűlnek, nem a különbözőséget keresik egymásban, hanem a hasonlóságot. Legyen az klasszikus és western, hagyományőrző íjász, csikós és dámalovas vagy szabadidomító, fogattal vagy lóháton érkező itt egyaránt megtalálja a helyét. A beszélgetések ismeretséggé alakulnak, az ismeretségek barátsággá szilárdulnak, s ez a kötelék megmarad egész éven át.

A Nyeregszemle Seregszemléjének ünnepi pillanataiban nem véletlenül jelenik meg a Szent Korona és nem véletlenül őrzik Őt a Történelmi Koronaőrök. Egy rövid pillanat erejéig emlékezzünk mindazon őseinkre, akik lóháton foglalták el ezt a földet, s lóháton védték meg a hazát több mint ezer éven át.

A mai napon nem szabad megfeledkeznünk a Pozsonyi Csatáról sem, melyet alig több mint 1100 évvel ezelőtt vívtak meg őseink, s melynek eredményként az egyesített európai hadakra megsemmisítő vereséget mértek Árpád fiai. Ilyen hatalmas győzelem a világtörténelemben sem sűrűn fordult elő.

Ló nélkül és az elképesztő lovastudás nélkül nem születhetett volna meg Magyarország, s ha meg is született volna, nem maradt volna meg sokáig.

Nem véletlen, hogy a magyarok lovastudása a későbbi évszázadokban kiáradt először Európába, majd a tengerentúlra és az elmúlt évszázadban az Örkény-tábori generációval megtermékenyítette a világ lovassportéletét.

49 képünk van a 49. Hortobágyi Lovasnapok és Nyeregszemléről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Igaz, a Nyeregszemle nem lovas sportesemény, de nem is akar az lenni, sokkal inkább egy lovas ünnep, a lovaslét ünnepe, az összetartozás öröme.

Ezt az összetartozást szeretné a Nemzeti Lovaskultúra Szövetség is képviselni. A feladat nagy, de állunk elébe! Közösen sikerülni fog!

Köszönöm, hogy eljöttetek és ismét együtt lehetünk!"

Az érdeklődők a lovasbemutatók mellett  Mesterfogás kurzusokon vehettek részt, ahol Pénzes Gábor, dr. Gőblyös István és Hamza Viktória tartott lovas szakmai előadásokat. Izgalmas díjugrató versenyt is rendeztek, és a csikósok látványos műsora is lázba hozta a közönséget. 

Ha lemaradtál volna, ne búslakodj, alább a galériában összegyűjtöttük Neked a Nyeregszemle legszebb pillanatait.

2015.07.15. Maksa Eszter, Lovasok.hu
Fotó: Péterfy ZsuzsannaCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés