keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Spanyol-Norman ló - Spanish-Norman horse
Spanyol-Norman ló - Spanish-Norman Horse

A ritka és különleges Spanish-Norman fajta, az újratenyésztett középkori lovagi csatamén magára vonja a lórajongók figyelmét az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. "Az idők csataménje a mai kor sportlova".

A hatalmas harci ló, amely a csatamezőkön vágtatott át, és vezette a vitézeket a győzelembe... A keresztes lovagok paripái az Agincourt-i és Poitiers-i csatákból történelmileg és örökléstanilag is újra lett tenyésztve a spanyol Andalúz és a francia Percheron fajtákból.

Allan H. Hamid, a Spanish-Norman Horse Registry Inc. (Spanish-

Normann Fajta Iktatóhivatal Rt.) elnöke 1996-ban bejelentette, hogy 32 Andalúz csődör volt a Spanish-Normann fajta alapítója. 30 Andalúz csődör az U.S.A.-ból, míg 2 Kanadából származik.

A Spanish-Norman Horse Registry, Inc. 1991-ben alapult, hogy dokumentálja a családfáját ennek a csodálatos és egyedülálló sportló- fajtának. Allan Hamid, az Iktatóhivatal alapítója (aki egyébiránt történelemtanár és kiváló Andalúz tenyésztő Connecticut-ban) megállapította, hogy mind az Andalúz mind a Percheron fajtáknak Berber ősei vannak. A korai spanyol lovak részt vettek a mára elveszett középkori francia Norman lovak tenyésztésében. Ezek a Norman lovak a középkorban alapító állományként szolgáltak a középkori csatalovak tenyésztésében. A Norman ló ugyancsak "közreműködött" a Percheron fajta tenyésztésében is. Hamid kutatási eredményeit alátámasztja Dr. Gus Cothran tanulmányai a Kentucky egyetemen, aki hasonlóságokat talált a két fajta vérmintáiban.

Egy sokoldalú sportló, a Spanish-Norman örökölte az Andalúziai fajta szépségét, bátorságát, valamint a Percheron fajtától az alakját, csontozatát és erejét. Különböző okok folytán (pl.: tanulékonyság), a Spanish-Norman fajta kiváló jellemű és vérmérsékletű, valamint minőségileg is megfelelő, hogy sikeresen teljesítő ló legyen.

A fajta 15,3 és 17 marok magasságú, túlnyomórészt szürke színű, de pej és fekete is lehet. Fizikai megjelenése: nagy lófajta, kifejező szemei, valamint hosszú, méltóságteljes nyaka van, vállai hátrébb állnak a szokásosnál, s folytatódnak rövid hátában. Ezen kívül igen erősek a lábai. Azért lettek tenyésztve, hogy szabadon, rugalmasan mozogjanak, folyékony legyen a mozgásuk.

A Spanish-Norman lovak különböző versenyszámokban indulnak: ugrás, fogathajtás, díjlovaglás és eventing. Ezeken kívül még parádékon szoktak szerepelni, és kiválóak hobbilovaknak vagy bemutatókra, valamint (természetesen) középkori játékokon. A fajta egyedei legalább 50%-ig Andalúziai "vérű", és (emiatt) versenyezhet a félig andalúziai lovak osztályában bemutatókon (az "International Andalusian and Lusitano Horse Association" -Nemzetközi Andalúziai és Luzitániai Lovak Egyesülete- által szponzorálva).

Fordította: Tyr

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés