keresés a lovardák között

Alakul az összpárti egyetértés a Nemzeti Lovas Programot illetően?
Miután a közelmúltban a Jobbik is megszólalt a Nemzeti Lovas Program ügyében, utánajártunk, hogy a rendszerváltás óta mely pártok támogatásával milyen programok születtek a lovaságazat fejlesztésének kapcsán.

Bemutató a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Ménesudvarán

Az MTI tudósítása szerint Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke 2014. december 7-én a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy szerinte a lovas ágazatot az elmúlt években becsapták és kihasználták, ezért az abban dolgozó szereplőknek össze kellene fogniuk, hogy kiköveteljék a választások előtt megígért több milliárdos fejlesztések elindítását. 

Teljes az összhang a lovas ágazat  fejlesztése ügyében?

A Jobbik követelésével csatlakozott az MDF, az MSZP, a FIDESZ-KDNP valamint az egykori SZDSZ véleményéhez, mely szerint a lovas ágazat fejlesztése országos érdek.

A lovas turizmus fejlesztése már az 1980-as évek óta napirenden van. Az Országos Idegenforgalmi Hivatal valamint az Országos Idegenforgalmi Bizottság egyaránt előterjesztéseket készített és fogadott el. 

A 90-es évek elején Maus Gotthárd felvetésére számos újságcikk foglalkozott azzal, hogy ha Ausztria síparadicsom, Magyarország legyen lovas paradicsom. Az ausztriai iskolai síoktatás mintájára vezessük be Magyarországon az iskolai lovaglás oktatást és a belső kereslet megteremtésén keresztül fejlődik majd a lovas turizmus és a lovas ágazat egésze.

Később minden parlamenti ciklusban parlamenti albizottság, vagy bizottság foglalkozott a lovas ágazat, ezen belül a lovas turizmus fejlesztésével. Néhány fejlesztési program a teljesség igénye nélkül:

 • 1998 Európai Unió Phare előcsatlakozási program tanulmány készült  a magyarországi lovas turizmus fejlesztésére, amelyet a Katona Béla (MSZP) által vezetett Országos Idegenforgalmi Bizottság megtárgyalt, elfogadott és határozatot hozott a tanulmányban leírt javaslatok megvalósítására.
   
 • 2001-ben a Széchenyi Turizmusfejlesztési Program keretében Lovas turizmus Fejlesztési Alprogram készült, amelyet 2002-ben a kormányváltozást követően az újjáalakult OIB  Pál Béla (MSZP) elnöklete alatt megerősített.
   
 • 2004 Országgyűlés albizottsága Dr. Balázs Péter későbbi külügyminiszter vezetésével elkészíti a Nemzeti Lovas Programot.
   
 • 2008 a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felkérésére egy munkacsoport elkészíti a Ló és Lovas – Vidéki Térségek Fejlesztése komplex programot, amelyet egy országjáró körúton Magyar Bálint elnök (SZDSZ) és Csontos János miniszterelnöki megbízott (MSZP) népszerűsít.
   
 • 2011 Lezsák Sándor, (FIDESZ-KDNP) az Országgyűlés alelnöke az Országházban megtartott fórumon bejelenti a Nemzeti Lovas Stratégia létrejöttét, amelynek alapján...
   
 • ... 2012-ben elkészült a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által jegyzett Kincsem- Nemzeti Lovas Program, melynek koordinálásáért Horváth László (FIDESZ-KDNP) Miniszterelnöki Megbízott felelős.

A felsorolt fejlesztési programok mindegyike célul tűzi ki a lovas ágazat komplex fejlesztését, ezen belül prioritásként nevezi meg a szakemberek képzését, valamint az iskolai lovaglás oktatás bevezetését. Hosszú éveken át érlelt kiváló programunk és egységes politikai támogatás tehát van, most már csak a megvalósítást kellene elkezdeni.

Fotó: Pelsőczy Csaba - MTI

Mindeközben: valami készül a Nemzeti Lovardában

Mindeközben a Magyar Lovas Szövetség honlapján megjelent tájékoztatás szerint befejeződött a Nemzeti Lovarda felújításának előkészítő szakasza. Elkészült az új Nemzeti Lovarda tervezési programja, ezt követően a terület átminősítése és a telekegyesítés következett, novemberben pedig építési engedélyt kapott a beruházás. 

Így némi késéssel, de megkezdődhet a felújítás következő szakasza, melynek első lépése a kiviteli tervek közbeszerzési eljárásának kiírása.

 

A felújításra váró Nemzeti Lovarda

2014 júliusában megkezdődik a Nemzeti Lovarda felújítása, és várhatóan 2015 első felében átadják a létesítményt - hangzott el a felújítást bejelentő, 2013 november 9-én tartott sajtótájékoztatón. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium akkori parlamenti államtitkára elmondta, hogy a kormány döntése értelmében közel 2 milliárd forint fordítható a lovarda megújítására, a munkálatokat pedig másfél év alatt be kell fejezni.

2014.12.08. Maus Gotthárd, Magyar Dorottya, Lovasok.huCikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés