Díjugrató generációk ünnepeltek a Mikulással

Az év utolsó országos díjugrató versenyén a Nemzeti Lovardában négy napon át versenyzetek a díjugratók. A versenyre még a Mikulás is kilátogatott. Mindeközben egész napos rendezvényt szervezett a Kiskunhalasi Lovarda vezetője, Rózsahegyi Róbert vasárnapra a lovasiskolába, ahol Tuska Pál nyílt edzésén kívül Hirling József bemutató lovardájával és a Mikulással is találkozhatttak a vendégek.

2014 utolsó országos díjugrató versenyén is a megszokottak szerint minden kategóriában, három minősítő versenyszámmal lehetett kvalifikációt szerezni a március végén megrendezésre kerülő Fedettpályás Döntőre. A lovak stílusversenyében a legmagasabb pontot, 8,5-t,az Agropoint Cassiloc apaságú rádiházi tenyésztésű  5 éves szürke kanca, Rádiháza Gucci Burucs Borbálával és a 6 éves Conello apaságú fedezőmén Cariba Dam Faluhelyi Ádámmal kapták a stílusbíroktól. A fiataloknál a vasárnapi B1/a kategóriában született a legmagasabb stíluspont, Janik Attila tanítványa, Kramer Vivien 8,4 stílusponttal emelkedett ki.

A verseny legnagyobb kategóriájában, pénteken a 130 cm-es A/2 *-ben, a régi formáját idéző kabókapusztai Varga Balázs és Lux V győzött. Második lett az idei év Magyar Bajnokság negyedik helyezett párosa, a nyíregyházi Técsy Attila és Chacco. Harmadik helyen végzett a januártól felnőtt szövetségi kapitány posztot betöltő, Németh István Lina nyergében.

Második napon szintén szoros küzdelmet hozott az A/2, ahol a 2014-es év tenyészverseny utánpótlás kategóriáját megnyerő, ifj.Gombos László és Agropoint Cérna nyertek, megelőzve a Prosper lovasklub lovasait, Szotyori Nagy Kristófot Timpex Csárdaszépével és Zárug Gyulát a 6 éves Chacconnal.

A huszonhetedik a 135 cm-re kiírt A/2 ** a verseny legmagasabb versenyszáma volt, ahol a nemzetközi pályaépítőnk, Karádi László pályáját hat lovas tudta hiba nélkül teljesíteni. Az összevetésben egyedüli hibátlanként a Romániából érkező, Irimia Constantin a hatalmasakat ugró Tanja nyergében szerezte meg a győzelmet, megelőzve az idei fedettpályás felnőtt döntő harmadik helyezettjét, Rezgő Zoltánt, aki most a pej Chacco-Prinzet lovagolta és harmadik helyen végzett a ceglédi Faluhelyi Ádám Casoletta páros. A versenyen még a domaszéki Szekeres Ágota és hűséges társa Cordoba alkotott maradandót aki mindhárom startjában hibátlan maradt és két győzelmet is szerzett.

Ezzel lezárult az országos fedettpályás díjugrató szezon, folytatás már 2015-ben, január utolsó napjaiban a gombai Fetti lovardában.

Ünnepi lovarda Hirling Józseffel

Egész napos rendezvényt szervezett a Kiskunhalasi Lovarda vezetője, Rózsahegyi Róbert vasárnapra a lovasiskolába. A 40 környékbeli fiatal lovasnak Tuska Pál olimpikon vezetésével nyílt edzést tartottak, ám a nap fénypontja a 86. évében járó Hirling József nyugállományú ezredes, legendás lovasiskola parancsnok bemutató lovardája volt egykori ifjúsági lovasaival. Este 5 órára aztán a Mikulás is ellátogatott a fedeles lovardába, hogy megajándékozza a legkisebbeket.

“A célunk eddig is az volt, hogy sajátos, lovas hangulatú Mikulás napot szervezzünk a halasi lovas barátoknak. Sikerült a környékbeli lovasokkal összefogni és a fiataloknak egy elismert lovas edzővel, az olimpikon Tuska Pállal nyílt edzést tartani” – mondta a lovardavezető, Rózsahegyi Róbert.

Ez úgy negyven gyermek lovast és közel ennyi vendéglovat hozott az iskolába. Továbba Hirling József egykor sikert, sikerre halmozó ifjúsági lovasai is bemutatót tartottak, akik manapság szintén fiatal lovasokat készítenek fel sikeresen. A lovas generációk találkozása volt ez a nap, mutatva a kiskunhalasi lovaskultúra folytonosságát Mikulás napi köntösbe csomagolva.

Hirling József meghatódottan, örömmel vette a bemutató lovarda felkérést. „Huncutok voltak a Rózsahegyiék, mert azt mondták, hogy a fiataloknak kell majd egy bemutató edzést vezetnem. Én a gyerekekre gondoltam, de aztán sorra jöttek nyeregbe szállva a ’80-as évek Határőr Dózsás ifjúsági siker lovasai. Nagy eredményeket értem el velük éveken át. Sós Attila, Fazekas István, Fodor Gábor, Füzér Gábor, Sebők János és Nagy Sándor, egytől egyig remek sportolók, ma már profi edzők. És hát az idősebbek közül is itt voltak páran, Varró József, Krizsán János, Tuska Pál, Bánfi Vilmos, Fehér Károly és sok-sok ismerős lovas barát. Na, szóval megleptek a kópék. Jól esett.” – mondta az ezredes.

Juhász Tibor, a Magyar Lovas Szövetség és a Díjugrató Szakbizottság elnökségi tagja fellendülést remél a halasi lovas életben. „Természetesen országos szinten dolgozunk a hazai lovas élet fellendítésén, de éppen az ilyen és hasonló helyi rendezvények erősítik az ágazatot. Tavaly visszakaptuk az államtól a fedeles lovardát Kiskunhalason, ez mindenképp nagy eredmény, mert a téli felkészülésnek alapot adhat.” Nagy szerencsénk, hogy Hirling József jó egészségnek örvend és még mindig beveti magát ötleteivel, tanácsaival a kiskunhalasi lovas élet fejlesztésébe. Ma pedig jelképesen átadta a lovarda vezetését Rózsahegyi Róbertnek, aki évek óta bizonyítja rátermettségét a feladatra.”

2014.12.08. Forrás: Dijugratoszakag.hu
Frissítve: 2023.03.02.
Fotó: Canva

Hozzászólások