keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Poitou ló - Poitevin - Mulassier igásló
Poitou ló - Poitevin - Mulassier igásló

Környezet: Kontinentális éghajlat
Eredet: Franciaország
Jellege: Hidegvérű

Németalföldről, Norvégiából, Dániából, Hollandiából származó különböző fajtájú lovak és helyi kancák keresztezéséből jött létre a Poiton ló. A fajtát "öszvércsinálónak" is nevezik, mert gyakran születnek öszvérek. A fajtát 1950 tájékán a kipusztulás fenyegette, de hála külföldi keresettségének, mára már újra jelei mutatkoznak a fellendülésnek. A fajta családfája az 1884 - es évekig nyomonkövethető.

Tenyésztés: -

Jellemző tulajdonságok: Erős, kitartó ló, kiegyensúlyozott de nem túl élénk, erélytelen.

Marmagasságuk: 153 - 173 cm
Színek: Pej, szürke vagy sárga
Hasznosítás: Igavonó és mezőgazdasági munka

Fordította: Kinga

 

Fajtaleírás II.

Környezet: Kontinentális éghajlat
Eredet: Franciaország
Jellege: Hidegvérű

Tenyésztés: A 17. század elején IV. Henrik király elrendelte a Poitou és Vendée mocsarainak lecsapolását. Ehhez Dániából és Norvégiából széles lábú hidegvérű lovakat hoztak be. Ezeket, köztük fríz lovakat is, a helyi kancákkal keresztezték és így kialakult a Poitevin fajta, mely rusztikus, primitív kinézetű, de munkára kiválóan alkalmas. Ugyanakkor rájöttek arra is, hogyha a poitevin kancákat poitou szamarakkal pároztatják, akkor egy kiváló tulajdonságokkal, rendelkező öszvért kapnak. Az öszvérek iránti keresettség mindig nagy volt, kezdetben mezőgazdasági munkára, kocsivontatásra használták őket, később az I. és II. világháború idején a hadseregben volt kiemelt szerepük.

Jellemző tulajdonságok: A poitevint első ránézésre lágyság jellemzi, mégsem hiányzik belőle a munkakedv és a kitartás. Teste hosszú és széles, feje nehézkes, fülei hegyesek. Nyaka rövid, válla erős és egyenes.

Lábai súlyosak, csüdét hosszú szőrzet borítja. Sörénye és farka dús és durva tapintású. A poitevin nem túl élénk ló, kissé gépszerűen manipulálható, ám ez a nagyfokú kezesség előnyére válik. Mivel a mezőgazdaságban felváltották a gépek, az öszvérekre sincs már akkora kereslet mint korábban, számuk kritikusan lecsökkent. 2000- ben alig 55 db. csődör élt világszerte.

Marmagasságuk: 155 - 170 cm között van
Színek: Szürke, fekete, pej, izabella sárga
Hasznosítás: Munkaló és öszvércsináló

Fordította: Kinga

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 


Poitou ló - Poitevin - Mulassier igásló

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés