keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Losino
Losino

Nevét Losa völgyről kapta, mely a Burgos (Spanyolország) provincia északi részén található. Innen más fajták is származtak, mint például a: Garrano, a Galician póni, az Asturian póni, a Thieldon, a Sorraia, a Navarre horse, a Basque Pottok, a Merens és a kihaltA Losino védett fajta, mert számuk 50 körül van, de ezelőtt kritikusan lecsökkent 1986 körül egyedszámuk a farmok mehanizálódása végett, mivel a fajtát a húsiparba hasznosították. Számuk míg védetté nem váltak, 30-ra csökkent le.

Ebben az évben egy tervet hoztak össze a fajta helyreállítása érdekébe. Megalapították Pancorbo-ban az első Losino Lovat Tenyésztő és Szelektáló Centert. Az állatokat elfogták, megszelidítették és kisgyermekek lovagoltatására használják őket, ugyanakkor kocsiban is helyt áll és kivállóan alkalmazkodik a hegyvidékes területekhez. 1999-ben 200 állatot írtak össze. Catalan horse.

ALAKTAN

Súlya: 300-350 kg.
Marmagassága: A kancáké 135 cm, a méneké 140 cm körüli.
Fej: Viszonylag nagy, tiszta vonásokkal. Erős homlokprofil, fülei kicsik, lapos homlok. Szemei nagyok, csillogóak és kifejezőek. Orrlyuka nagy. Szája aránylag vastag
Nyak: Erős, "szélesen fut a törzsbe".
Torzó: A törzs széles, jó mar, széles hát, széles és lejtős far, a farok alacsony tűzésű, mely nagyon vastag és fekete.
Elülső rész: Az ínak nagyon szembeötlőek, csontozata jó és vékony. A paták feketék, kicsik és kemények.
Hátulsó rész: A comb arányos, lábai jók, "tiszta" csánkok, néha egy kicsit zártak.

TOVÁBBI SZEMPONTOK

Sörény és farok: Dúsak és hosszúak, különösen télen védi őket a hideg elől. A csikóknak csaknem két éves korukig durva, olyasmi, mint a szamaraké, mely később alakul normállá. Nyáron és különösen a felnőtteknél a sörény rövid és erős. Nincsen bokaszőrzetük.
Szín: Csak a fekete szín az elfogadott, mely nyáron és télen változik sötétebbé és világosabb tónussá. A homlokon a fehér jegy elfogadott.

Fordította: Jenna2

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés