keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Kerry Bog Pony
Kerry Bog póni

A Kerry Bog póni majdnem kihalt.

A Kerry Bog Pony eléggé kicsi - majdnem mint egy Shetland Pony - 10 vagy 11 kéz magas, egy jellegzetes bemélyedéssel vagy hajlott arccal. Inkább olyan, mint egy arabé. A fajtaszínek fekete sörénnyel és farokkal gesztenyék vagy szürkék, ezenfelül pej.

Ezek a pónik egy ritka fajta túlélői, a csődörök Flashy Fox Wetherbys Ireland egy teszt ló volt, akin a genetikai jegyeket tesztelték és kielégítő vértípus volt 1994-ben. Mára megalakult a Kerry Bog Pony Society.

Hagyományosan ezeket a kicsi pónikat arra használták, hogy tőzeget cipeltek a mocsarakból. Az eredeti módszer szállító kosárral történt, amiket nyersen épített kerék nélküli csúszásokra tettek, amely két szekérrúdból készült, nyírfából vagy magyalból, melyek a mocsarakban nővekednek. Később nagyobb hangsúlyú lett a kicsi kerekes szekerek használata a kevésbé mocsaras területeken. A gyepet kosarakba dobták és házakba szállították a pónik, otthoni fűtőanyagként való felhasználása végett.

Körülbelül 10 évvel ezelőtt Mr John Mulvihill Glengeigh, Co. Kerry először szerzett egy kicsi gesztenyecsődört és Kerry Bog póniként ismerte el. Annak az unokája Flashy Fox, akinek az anyját Purple Heatherként ismerik. A többi csődör Old Peat és Gogman, ez a három csődör a tenyészcsorda magja Kerryben.

Hogy jelképezzék a póni kapcsolatát a mocsár örökségével, ezeket a pónikat mocsárflóráról és állatvilágról nevezik el. Valamint a következő elnevezéseket is meg kell említenünk: The Badgert királynő, Bog Cotton, Brave Badger, Bog Oak, ezek csak néhány nevek.

Fordította: Böbi

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés