keresés a lovardák között

Felszerelés nélküli lovasversenyen Lengyelországban
Csak annyit kérhetsz a lovadtól ami kantár nélkül is működik!

2014. április 26-27-én "mgy" a wroclawi lóversenypályán bíráskodott - 15 év után újra  - egy új kezdeményezésben, talán először Európában: felszerelés nélküli lovasversenyen, ahol a lovaglás és lóval való együttlét elkezdődik! A következőkben "mgy" bejegyzéseit olvashatod a lengyelországi élményekről, tapasztalatokról.


wroclawi versenyen kantár nélkül indultak a lovasok

2014.04.25. Elindultam Lengyelországba a felszerelés nélküli bajnokságra

Képen levő mentoromtól, Commandertől kapott összes tudást magammal viszem a versenyzők munkájának segítéséhez! A versenyzésnek ettől a szintjétől fölfelé van csak értelme a "bíráskodásnak"! 


Mészáros "mgy" Gyula és lova, Commander

Közel 15 év kihagyás után most először ülök vissza a bírói székbe, miután egyre jobban gyomorforgatóvá vált, amit a versenyeken láttam! Az már régen nem a társságról kezdett el szólni, onnantól kezdve viszont engem nem érdekel, mert ez sosem szólt erről és sosem szólhat! Semmilyen magyarázat nem érdekel, amiben az ember mentegeti magát a ló kontójára! 


2014.04.26. Senki sem mondhatja meg egy lónak hogyan "öntartsa" magát!...

Ez egy nagyon jó bemelegítés a mai felszerelés nélküli verseny előtt! Ez a kisfilm áll a legközelebb ahhoz amiről beszélni próbálok! Lónak és lovasnak mindig ennyire szabadnak kell lennie!

Senki sem született lónak ezért számomra nincs olyan ember aki megmondhatná, hogy egy lónak hova kell tennie a fejét, nyakát és testét, amely pozícióban a legjobban képes a lovada javaslatát követni! Elég azt követnie! Köszöni szépen, majd ő a legjobban tudja, hogy mikor, hogyan "öntartsa" magát! A ló megcsinálja,hogy hamarabb szabaduljon, de SOSEM fogja megérteni, hogy miért pozícionálják a testét állandóan, nehezítve ezzel a személy követését!

Az egyedüli amit tehetünk az,hogy megfigyeljük őket mikor hogyan használják testüket a manőverekben, ha a földön vagyunk!... Ha a hátukon vagyunk, akkor pedig megpróbálhatjuk megélni a mozgás szabadságát és eltenni a memóriánkba, de SOSE módosítsuk azt!!! Ne higyj semmi másban és senki másnak!...csak a lónak!


2014.04.26. Nagyon szép-jó reggelt Lengyelország!

Itt vagyok és készen állok bírálni!...sok empátiával és szeretettel!

Mottóm: ha egy kiképzés nem az eszközök elhagyását célozza, akkor az célt tévesztett! Nem természetes és nem a ló és ember közötti partnerség fejlesztését célozza, amely az egyetlen célunk!...és ez nem azonos a szabadidomítással!


2014.04.26. Bíró társammal...


Mészáros Gyula és bírótársai 

Bíró társammal mellettem, aki a lengyel military válogatott trénere volt a Szöul-i olimpián és a sor túlodalán a felszerelés nélküli verseny kitalálójával a wroclawi lóversenypája igazgatójával! Újra történelmi pillanat részese lehettem! 


2014.04.27. Először éreztem magam ilyen jól

Nagyon sok versenyen vettem részt életemben, mint versenyző, mint bíró, mint hivatalos személy, de először éreztem magam ilyen jól!


"
Először éreztem magam ilyen jól egy versenyen"

...Mert először éreztem, hogy a versenyen a LÓ számított!...ahogy mindig is kellene! Itt láttam először megvalósulni azt, ami a Nemzetközi Lovas Szövetség etikai kódexének első pontja, de az ő kereteiken belül SOSEM láttam és ma sem látom, miszerint: "A LÓ MINDENEK FELETT!" Megtiszteltetés volt bíróként részt venni ezen az eseményen! Köszönöm!


2014.04.28. Gratulálok minden versenyzőnek!


"mgy" gratulál a versenyzőknek

Nem szeretnék ennél több felszereléssel induló versenyzőnek gratulálni egy verseny díjkiosztóján!!! Ha mégis, akkor mielőtt ennél több felszereléssel indul feltétlenül meg szeretném nézni a programjukat felszerelés nélkül! :) Csak annyi hihető el együttműködésetekből amennyi felszerelés nélkül is megvan!

Sok Szeretettel a Wroclawi Felszerelés nélküli verseny egyik bírája, Mészáros Gyula


További információk:

Mészáros Gyula "mgy"
+36 20 576-5050
natural-horsemanship@mgy.hu
www.mgy.hu


2014.04.25. Mészáros Gyula
Fotók: Marta Ciesielska, Ewa Mizgala, Paulina Lesniak
Frissítve: 2014.05.06.
Mészáros Gyula Lengyelországban bíráskodott egy felszerelések nélküli versenyen

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés