keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Fjord
Ez a tündéri sodrott kis póni Norvégiából, a jégkorszak előtti időkből származik. Jellegzetéssége a hátszíja és a sörénye. Ugyanakkor lábai zebramintásak is lehetnek.

Ez a póni a Przewalski lótól származik. Rengeteg tulajdonságot örökölt tőle, kitartóak és szívósak. Nagyon sokfelé elterjedt fajta. Hátaslóként használták őket, és még a mai napig is annak hasznosítják, csak ehhez még hozzátársult a málhás-, illetve fogatló szerepe is. A szíjalt hát a vadlovak örökségét mutatja. Ennek a fajtának a sörényét vágják, főleg azért, hogy mutatósabb legyen, ezért feláll, és úgy vágják, hogy megmaradjon egy vékonyabb fekete csík. Az első méneskönyvet 1900-as évek elején adták ki.

A Fjord egy igen sokoldalú és bátor póni. A fülei aprók, feje száraz, szemei nagyok, tulajdonképpen barátságos tekintetű. A nyak rövid, a váll izmos, a lapockák dőltek. A mar lapos, háta hosszú, melyen hátszíj húzodik. A törzs erős, lábai rövidek és erősek. A farok dús és vastag, a far terjedelmes.

Marmagassága 135-150 cm körül van, övmérete 170-190 cm, színe a fakó.

 

Fotó: Pinterest
Készítette: Jenna2

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés