keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak   »   Overdose

Fedezőménként folytatja Overdose
Fedezőménként folytatja karrierjét a Bábolnai Nemzeti Ménesben Overdose. A kilencéves magyar versenyló kedd délután útnak indult a dunakeszi Alagi Tréningközpontból Dióspusztára.

Overdose érdeklődve, kíváncsian és jókedvűen fogadta a búcsúztatására érkező rajongóit alagi karámjában. Miután kiélvezte az összegyűltek figyelmét, még vett egy utolsó alapos porfürdőt, majd felsétált kedvenc lószállítójára, hogy megkezdje új karrierjét.

A képre kattintva képgaléria nyílik. Fotó: Schuch Lili, Lovasok.hu

A Kincsem Park által szervezett búcsúztatáson Mikóczy Zoltán tulajdonos, valamint Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mellett számos civil és szakmabeli rajongó is részt vett. Ott volt Dallos Gyula, a magyar lovassport örökös bajnoka, Farkasházy Tivadar, az Overdose a veretlen 11 című könyv írója, Száraz György, a Magyar Lovaregylet elnöke, Pécsi István és Krebs András, a Kincsem Park lóversenykommentátorai, és természetesen dr. Szmodits Zsolt, Overdose állatorvosa is.

Budai Gyula az esemény alkalmából emlékezetett arra, hogy a tenyésztést illetően elmaradások vannak, a magyar lóállomány mintegy 50-60 ezer, ugyanakkor Hollandiában ez a szám félmillióra rúg. A Kincsem Nemzeti Lovasprogram éppen a hátrányokat igyekszik leküzdeni - tette hozzá.

Példaként elmondta, a Nemzeti Lovarda felújítása az idén kezdődik, s megújul a szilvásváradi lovascentrum is. Kifejtette, a kormány eltökélt célja, hogy a nagy állami létesítmények mellett a kis helyi műhelyekben folyó képzésekkel ledolgozza az elmúlt évtizedek hátrányait. Ehhez szervesen kapcsolódik a szeptembertől induló lovaskultúra-oktatás az általános iskolákban. Hangsúlyozta: „igyekszünk azokat a feltételeket megteremteni, amelyek a felzárkózást segítik”.

Mikóczy Zoltán elmondta: a ló tulajdonosa az Overdose Vagyonkezelő Kft., a társaság tagja - Mikóczy Zoltán többségi tulajdonos mellett - az OTP, a Mol Nyrt., a Közgép, az Euroinvest és a Pannónia Biztosító. A cég kifejezetten azért jött létre, hogy az Overdose-zal kapcsolatos vagyonkezelést felügyelje, a ló aktív korában a Miko Racing and Trading Kft. színeiben versenyzett.

A mostani konstrukcióban a Bábolna Nemzeti Ménes szerződéses viszonyban bérli a lovat mint fedezőmént, s az egy évre szóló megállapodás értelmében tíz kancát ingyenesen fedez majd a bábolnai ménesben. Ugyanakkor harmadik személy tulajdonában lévő kancákat is fedeztethetnek ott – fűzte hozzá. A fedeztetés díja magyar tulajdonos esetében nettó egymillió forint, ugyanakkor – hívta fel a figyelmet Mikóczy Zoltán – ebből 30-tól egészen 90 százalékig kedvezményt tudnak adni a nagyon jó, különleges adottságú kancák esetében.

A képre kattintva képgaléria nyílik. Fotó: Koszticsák Szilárd - MTI

„A legfontosabb szempont Overdose karrierjének az építése” – tette hozzá, hiszen egy fedezőmén akár 22-23 éves koráig aktív maradhat. A tervek szerint egy év alatt negyven kancát fedez majd. Az eredmények 2017-18-tól lesznek mérhetők majd, hiszen ekkortól versenyezhetnek az első utódok.

2014.02.04. Forrás: MTI
Fotó: Schuch Lili - Lovasok.hu, Koszticsák Szilárd - MTICikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés