keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Lázár Vilmos és a magyar csapat arany-, Lázár Zoltán bronzérmes

Kettesfogathajtó-világbajnokság, Kistapolcsány

Lázár Vilmos vezető helyét a vasárnapi akadályhajtásban megtartva arany-, öccse, Zoltán bronzérmes, míg a Nagy Tiborral kiegészülő magyar csapat szintén aranyérmes lett a szlovákiai Kistapolcsányban rendezett kettesfogathajtó-világbajnokságon.

Korábban kétszer sikerült duplázniuk a magyaroknak: az 1999-es kecskeméti és a 2001-es riesenbecki vb-n jött össze ez a bravúr, ráadásul ezen alkalmakkor is Lázár Vilmos hozta az egyéni győzelmet. Minden idők legeredményesebb kettesfogathajtója immár kilencedik aranyérmének örülhet, ugyanis a duplázásokon kívül 2007-ben győzött egyéniben, továbbá a magyar csapattal 1989-ben és 2003-ban. Lázár Zoltán 7. vb-aranyát teheti a vitrinbe, ő a kettesek között egyéniben 1997-ben, a csapattal 1999-ben, 2001-ben és 2003-ban diadalmaskodott, míg a négyesek között 2004-ben duplázott.


2. Sebastian Warneck, 1. Lázár Vilmos, 2. Lázár Zoltán

A Lázár-testvérek egy álmukat váltották valóra az idei világbajnokságon azzal, hogy még egyszer együtt álltak a dobogó tetején.

"Legutóbb tíz éve álltunk együtt a pódiumon Zolival. Én beszéltem rá, hogy idén ismét hajtson kettesfogatot is, nélküle én sem győztem volna, rendkívül hálás vagyok neki ezért" - mondta az immár kilencszeres - négyszer egyéniben és ötször csapatban - világbajnok idősebb Lázár-fivér, aki minden idők legeredményesebb kettesfogathajtója

Hozzátette, a 13. vb-je volt, de ilyen nehéz küzdelemben még nem volt része a Fintha Gábor korábbi szövetségi kapitány által épített elképesztően nehéz maraton- és akadálypálya miatt, így szerinte mindenkinek elismerés jár, aki végigcsinálta a viadalt.

"Nagyon boldog vagyok. Mindenhol jó győzni, de itt különösen, mivel olyan volt, mintha hazai pályán versenyeznénk, rengeteg magyar szurkoló érkezett ide, hogy drukkoljanak nekünk, ráadásul több lovunk itt született Kistapolcsányban" - mondta a 47 éves bajnok. Bevallása szerint azonban a folytatást annak ellenére át kell gondolnia, hogy két év múlva Fábiánsebestyén lesz a rendező, mert most is feltette magának a kérdést a zárószám előtt, hogy kell-e neki még ez a felfokozott idegállapot és izgalom.

Zoltán arról beszélt, hogy két ok miatt vállalta idén a kettest is: egyrészt volt egy közös álmuk, hogy még egyszer világbajnokok legyenek együtt, másrészt úgy érezte, nem hagyhatja cserben a magyar csapatot, mert annak az ő részvételével volt esélye nyerni.

"2004-ben hoztunk egy döntést, hogy én négyesfogatra váltok, Vili pedig viszi a családi vállalkozásokat és kicsit visszavonul. Ez úgy látszik, nem sikerült neki, most megint világbajnok lett. Lehet, cserélnünk kellene" - viccelődött Lázár Zoltán, aki hozzátette, "ha ma eleget isznak, akkor ezúttal talán ő veszi rá bátyját, hogy próbálja ki magát a négyesfogatok között."

Az immár hétszeres vb-aranyérmes Lázár Zoltán azt mondta, 90 százalékban elégedett, mert az alapvető célt, a két aranyérmet megnyerték, de jó lett volna, ha a bronz helyett ezüstérmet sikerül nyernie. Ez egyetlen verőhibán múlt a vasárnapi akadályhajtásban. Mint mondta, az egyik lova nyugtalan lett az ovációtól, amikor a pályára hajtott, ezért is próbált a szokottnál óvatosabban hajtani, ennek ellenére éppen ez a lova hibázott, amikor az egyetlen verőhibája történt.


Lázár Zoltán és fogata a díjátadón

"Rendkívül megterhelő számomra ez az év, mert egyszerre készültem erre a vb-re és a három hét múlva esedékes izsáki négyesfogathajtó Európa-bajnokságra, ráadásul Vili lovait is én készítettem" - összegzett a 40 esztendős Lázár Zoltán, aki éppen emiatt nem tudja, hogy visszatér-e még egyszer a kettesfogatokhoz.

A mostani vb másik két magyar indulója is kiválóan szerepelt: Nagy Tibor az akadályhajtást megnyerve a 16. helyről az ötödikre jött fel, míg a vb-újonc, csak egyéniben érdekelt Osztertág Márk a zárószámban három pozíciót javítva hetedikként zárt.

A magyar csapat harmadik tagja, az akadályhajtásban legjobbnak bizonyult Nagy Tibor azt mondta, még nem hiszi el, hogy most már világbajnok, s ezt pályája eddigi csúcsának tartja.

"Az erősségemnek számító maraton után el voltam kenődve, gondjaim voltak a lovakkal és magammal is. De az akadályhajtásban hozzá tudtam tenni a csapat sikeréhez, ezért boldog vagyok" - értékelt Nagy, aki hozzátette, az időtúllépés ellenére jó tempót ment a zárószámban, de nem hazardírozott feleslegesen, nem feszegette a határokat, mert mindenképpen verőhiba nélkül akart hajtani, ami végül kizárólag neki sikerült az egész mezőnyben.

Fintha Gábor korábbi szövetségi kapitány elképesztő nehézségű pályát alakított ki. Amikor Nagy Tibor első magyarként nekivágott az akadályhajtásnak, addig egyetlen hibátlan hajtó sem akadt, mindenkinek volt verőhibája, de olyan is csak egyetlen hajtó volt az amerikai Rachael Blanchard személyében, aki szintidőn belül áthaladt a célvonalon, igaz, ő két labdát ütött le a bójákról, ami hat hibapontot eredményezett neki.


2. a német, 1. a magyar, 3. a holland csapat

A két éve összetettben hetedik Nagy Tiborban hatalmas bizonyítási vágy dolgozott a hajtása előtt, mivel az erősségének számító maratonhajtásban a vártnál gyengébben szerepelt, de ez nem ment a koncentráció rovására, mivel elsőként - és mint később kiderült, egyedüliként - verőhiba nélkül zárt, mindössze a szintidő túllépéséért kapott 4,67 hibapontot, amellyel végül a legjobbnak bizonyult. Bravúros hajtásával összetettben ötödikként zárt. A 23 éves Osztertág - aki unokaöccse a 2004-ben csapatvilágbajnok Dobrovitz József négyesfogathajtónak - két hibával és némi időtúllépéssel szintén megfelelt az elvárásoknak, hiszen saját bevallása szerint tízben akart végezni, s ez sikerült is neki a hetedik hellyel.

A következő, 2015-ös kettesfogathajtó-világbajnokságot Fábiánsebestyénben rendezik.

A végeredmény:

Egyéni:

1. Lázár Vilmos 130,57 hibapont
2. Sebastian Warneck (német) 135,78
3. Lázár Zoltán 136,27
...5. Nagy Tibor 144,71
...7. Osztertág Márk 145,73

Csapat:

1. Magyarország (Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Nagy Tibor) 260,02 hibapont
2. Németország (Thorsten Zarembowicz, Carola Diener, Arndt Lorcher) 272,86
3. Hollandia (Carlo Vermeulen, Harrie Verstappen, Gerard Leyten) 298,06

Az akadályhajtás eredménye:

1. Nagy Tibor 4,67
2. Rachael Blanchard (amerikai) 6,00
3. Sebastian Warneck (német) 6,18
...12. Lázár Vilmos 9,41
...14. Osztertág Márk 9,43
...18. Lázár Zoltán 11,49

 


Lázár Vilmos és a magyar csapat arany-, Lázár Zoltán bronzérmes

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés