keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Jöhetnek a klónozott versenylovak

Az egyik amerikai szövetségi bíróság engedélyezte a klónozott versenylovak regisztrációját. A döntés értelmében a jövőben már klónozott állatok is indulhatnak a lóversenyeken.

Mary Lou Robinson bírónő hétfőn döntött úgy, hogy engedélyezi az amerikai quarter horse tenyésztő szövetségnek (American Quarter Horse Association, AQHA), hogy felvegyék a jegyzékbe a klónozott lovakat is. A Reuters szerint az AQHA lesz az első lótenyésztő szövetség, ami engedélyezte a klónozott lovak nyilvántartásba vételét, noha a Professional Rodeo Cowboys Association már évekkel ezelőtt engedélyezte a klónozott lovak használatát a rodeókon.

Az AQHA ellen tavaly két texasi lótenyésztő is pert indított; ők úgy vélték, a klónozott lovak kizárása a versenyekről megsérti a szövetségi monopóliumellenes törvényeket. Az egyesület azzal érvelt, hogy joguk van kitiltani a klónozott állatokat a versenyekről, mivel magánszervezetként működnek.

Az AQHA adatbázisában több mint 750 ezer állat szerepel, és évente több ezer versenyt rendeznek. Ezeken a versenyeken tavaly 130 millió dollárnyi díjat lehetett nyerni.

Mások azzal érveltek a klónozott lovak jegyzékbe vétele ellen, hogy ez tisztességtelen előnyt biztosítana az állatok számára más lovakkal szemben. A klónozott lovakat ugyanis már a születésük előtt genetikailag módosítani lehet, így elméletileg lehetne olyan lovakat előállítani, amik rövid távon, de igen gyorsan tudnak futni – vagyis úgy, mint egy igazi versenyló.

És a mestereséges termékenyítés?

Az AQHA nagy csalódására a bírónő a két texasi tenyésztőnek, Jason Abrahamnek és Gregg Veneklasennek adott igazat. A szervezet nem fogadta el a bíró érvelését. Az AQHA vezérigazgatója azt mondta, minden jogi eszközt igénybe fognak venni, hogy semmissé tegyék az ítéletet, mert elsősorban a szervezet tagjainak igényeit kell képviselnie.

A felperesek ügyvédje, Nancy Stone ugyanakkor azzal érvelt, hogy az AQHA-nak azért is engedélyeznie kell a klónozott állatok jegyzékbe vételét, mert már most is regisztrálnak más, nem természetes módon, hanem például mesterséges termékenyítéssel fogant állatokat is.

Bár a probléma első pillantásra merőben elméletinek tűnik, az első klónozott ló, Promethea már 2003-ban megszületett.

Sőt, 2006-ban az USA-ban már egy rendkívül sikeres versenylovat, a rodeók sztárját, Scampert is klónozták, de az eddigi szabályozás miatt a klónja nem indulhatott soha versenyen.

2013.08.21. Forrás: Index.hu

 

Egyetértesz a klónozással? Ha igen, Te klónoztatnád a lovadat? Vajon a klón mennyiben venné át a klónozott ló személyiségét?

KapcsoLÓdó cikkek:


2009. 16. hét »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés