keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Faeroes póni
Faeroes póni

Másnéven: Foroyar (Danish), Foeroerne, Faeroe Island Horse, Föroyski Hesturin (Faroese)

A Faeroe szigetről származik, ez a fajta a sziget legöregebb és tiszta vérű fajtája. Hasonlít az Izlandi pónihoz, az ókori eredetben és a fajta tisztaságában, legalábbis egy részében, ami az elszigetelt előfeltételnek tulajdonítható.

A Faeroe sziget az Atlanti-óceán északi részén található, Izland és a Shetland sziget között. Itt tizenhét lakott sziget, különféle szigetecske és szirt van. Az éghajlat óceáni és mérsékelt, kevés ingadozással a hőmérsékletben. A szigeteken gyakran van köd és eső. Nincsenek csúszómászók vagy hazai földi emlősök a Faeroe szigeten. Vannak természetesen fátlan területek, ami a nyugati szélnek és a gyakori orkánnak tulajdonítható. Itt az első telepesek ír szerzetesek voltak körülbelül időszámításunk szerint 700-ban és 800 körül a Vikingek gyarmatosították.

A Faeroes pónihoz hasonlító lovakat Ázsiából Európába időszámításunk szerint 200 körül hozták. Ezeket a kicsi lovakat a szigetekről hozták a Kelta és a Skandináv telepesek.

Az elején még csak 1-2 egyed volt a szövetség kezében. 1988-tól számuk 27-re növekedett, mivel védettek lettek a tenyésztőkkel is folyamatosan tartották a kapcsolatot. Az összes állatot ménestörzskönyvbe vezették és a vértípusukat is megállapították. Ezek után kialakítottak egy tenyészcélt.

A legtöbb Faeroes pej színű, illetve fekete, de találhatunk pej színűt egy kis feketével.

Fordította: Jenna2

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés