keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Idén is átúszták a tengerszorost a vadlovak

Póniúsztatás a szakadó esőben

Idén is megtartották a hagyományos chincoteague-i póniúsztatást az Egyesült Államokban. Ezek az átlagosan 125 cm marmagassággal rendelkező pónik alkotják a világ egyik utolsó elvadult lóállományát.

88 éve minden évben összeterelik a pónikat és átúsztatják őket a Virgina-állambeli Assateague-szigetről Chincoteague szigetére, ahol a fiatal állatokat eladják, ebből tartva fenn azt a nemzeti parkot, ahol a vadlovak szabadon élhetnek.

Az előző évekhez hasonlóan idén is több ezer turistát vonzott ez az esemény, akik közül többen a mocsáron átvágva próbálták megszerezni a legjobb helyeket, míg a bátrabbak csónakban ülve követték az úsztatást.

Ebben az évben különösen erős volt a sodrás; ráadásul, ahogy a lovak belegázoltak a vízbe, azonnal zuhogni kezdett az eső. A pónik végül alig öt perc alatt átúszták a két sziget közötti távot. Szerencsére az eső, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is ment és zavartalanul folytatódott az úsztatáshoz kapcsolódó fesztivál.

A póniúsztatás hagyománya 1925-ben kezdődött. Az 1900-as évek elején számos pusztító tűzeset történt a szigeten és mivel nem volt hídjuk vagy bármilyen közvetlen kapcsolatuk a szárazföldön lévő városokkal, így a lakók magukra voltak utalva. A pónik eladásából sikerült a városnak bevételre szert tennie és létrehoznia tűzoltóságát. 

Az úsztatás és a lovak eladása amellett, hogy a város fontos bevételi forrása, valamint mára igazi látványosságán nőtte ki magát, segít kordában tartani a vadlovak számát is, illetve megőrizni az Assateague-sziget törékeny biológiai egyensúlyát. 


2013-as póni úsztatás


2011-es póni úsztatás

2013.08.01. Lauf Kata, Lovasok.hu
Forrás: dailymail.co.uk


 

KapcsoLÓdó cikkek:


2009. 31. hét »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés