keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


XVI. Lajos francia király lovai

A lóartás a 18. században sem volt olcsó mulatság

Mi lovasok általában úgy gondoljuk, hogy rengeteg pénzt és energiát ölünk bele a lótartásba. Nos ha ez legközelebb az eszedbe jut, gondolj a jó öreg XVI. Lajosra. A Times Literary Supplementben múlt hónapban megjelent új könyv szerint, ha valakinek, hát neki valóban hatalmas pénzösszegeket kellett költenie két versailles-i istállója fenntartására. A könyv (Les Chevaux et les Chiens du Roi à Versailles au XVIIIe Siècle) bemutatja, hogy pontosan hogyan folyt el olyan sok pénz a király istállóiban.

Egyetlen ló ellátásának a napi költsége a lovász fizetésének kétszeresét tette ki. Rengeteg lovászt, lovászinast és kutyaidomárt kellett elszállásolni, etetni és ellátni az ilyen istállókban.

Az itt folyó munka legnagyobb kihívása az volt, hogy mindig mindennek készen kellett állnia arra az esetre, ha a királynak és cimboráinak vadászni támadt kedve. Csak maga az uralkodó 26 lovat használt (hármat az ünnepségeken, ötöt vadászatkor kocsihúzásra, és tizennyolcat magára a vadászatra). A vadászat résztvevői is a királyi istállóból kaptak lovat.

The Petite Écurie (a király kisebbik istállója) 300 lónak adott otthont. A zavartalan lovaglás azonban még az itt felvonultatott értékes lovakon sem volt garantált. Egy fiatal nemes egyszer egy rendkívül makrancos kancát kapott. Csak nagy nehézségek árán tudta felküzdeni magát a nyeregbe, de hiába, mert a vadászat kezdetét lekéste. Mikor végre fent ült a kancán, a ló hirtelen megugrott, kitört és majdnem megölt egy arra járó nőt."

Ez persze nem mehetett így az idők végezetéig, a királynak le kellett faragnia a kiadásokat. 1788-ban az istállók és kennelek hatalmas üzemeltetési költsége arra kényszerítette XVI. Lajost, hogy a lovak többségét eladja, és megszüntesse a farkasvadászatokat.

Ha még többet szeretnél tudni a francia királyi udvar lovairól, akkor nem lesz könnyű dolgod. William Ritchey Newton 775 oldalas kötete csupán 50 nyomtatott példányban jelent meg – franciául. 

2013.04.23. Frisch Andrea, Lovasok.hu
Forrás: www.horsenation.com


KapcsoLÓdó cikkek:


Drága sport a lovaglás… »


Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés