keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


A cowboyok negyede fekete volt

Bár a közkeletű felfogás szerint a vadnyugati cowboy tipikusan fehér ember, a valóságban minden negyedik hajdani cowboy fekete bőrű volt, adta hírül az MTI angol tudósokra hivatkozva. 

Erről még az Egyesült Államokban is kevesen tudnak, az emberek nagy része azt hiszi, hogy minden cowboy fehér volt. 

Quentin Tarantino Oscar-díjas, Django elszabadul című friss westernjében azonban fekete a főszereplő. A film kapcsán a BBC kutakodni kezdett a vadnyugati tehénpásztorok származását illetően.

"Bőven akadtak fekete bőrű cowboyok, akik lovak betörésével foglalkoztak" - mondja Mike Searless, az Augustai Egyetem nyugalmazott történész professzora, akit diákjai csak Cowboy Mike-nak hívnak, mert előadásait sarkantyús csizmában, farmernadrágjára csatolt bőr lábszárvédőben és hatalmas kalapban tartotta - bár nem lóhátról. 

A rodeózásban a bulldogging technikát - amikor is lóhátról bikára ugrik át a lovas - a színes bőrű Bill Pickett találta fel, jóllehet feketéknek sokkal nehezebb volt karriert csinálni még a rodeó világában is, sokáig csak a fehérektől elkülönítve versenyezhettek.

A klasszikus marhapásztorkodásban - ahogy sok már területen - ugyancsak a munka legnehezebb, legpiszkosabb része jutott a feketéknek; billogozáskor például a sütővasat mindig fehér ember kezelte Texasban, a feketéknek kellett lefogniuk a marhákat.

Hollywood minderről tudomást sem vett, a rengeteg westernben jó ideig nemigen bukkant fel fekete cowboy a főszerepekben, ők szinte csak az utóbbi időben kerültek "képbe". Ebben is úttörő tehát Quentin Tarantino Django elszabadul című westernje, amivel a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában Oscar díjat is nyert. A történet Amerika déli részén játszódik két évvel a polgárháború előtt. Egy Django nevű fekete rabszolgát kiszabadít a fogságból egy különös módszereket alkalmazó profi fejvadász.

A fejvadász segít a férfinek elsajátítani a fegyverforgatás fortélyait és társává fogadja. Együtt indulnak útnak, hogy kiszabadítsák Django feleségét, akit egy rabszolgapiacon láttak utoljára. 

A nyomok egy ültetvényre vezetik őket, melynek tulajdonosa rabszolgáit egymás elleni gladiátor küzdelemre képezi ki. A fejvadászoknak sikerül bejutniuk a birtokra, de nem biztos, hogy ki is jutnak onnan: a földesúr hű szolgája gyanút fog, és a kalandorok csapdába esnek. Dönteniük kell, hogy az önfeláldozás vagy a túlélés a fontosabb számukra.

 

2013.04.04, Forrás: MTI
A cowboyok negyede fekete volt

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés