keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Gróf Széchenyi István Emlékérmek

Bemutatjuk a díjazottakat

E kitüntetés a lovastársadalom érdekében hosszú távon kifejtett nemzetközi szintű lovasteljesítményért, kimagasló oktatási-, nevelési-, tudományos-, gazdasági-, társadalmi munkásságért, a szakmai kultúra erősítéséért, a nemzetközi sportéletben, a társadalmi szervezetekben, a sport-köztestületekben kifejtett magas szintű munkásság elismeréseként adományozható. 

Pajlócz András

Negyed századdal ezelőtt, 171 lelkes alapító életre hívta a Magyar Lovas Kört. Céljuk a népi lovas hagyományok és a hozzá kapcsolódó népi kultúra megtartása, felélesztése. Ennek a csapatnak alapító tagja, majd 2000-től elnöke, motorja Pajlócz András. 

Hétvégéit a különféle lovas és hagyományőrző programoknak, a hétközi szabadidejét a Lovasköri Értesítő írásának-szerkesztésének szenteli. Azokról az eseményekről tudósít, ahol a „profi" sajtó és média nincs jelen és olyan emberek visszaemlékezéseit, gondolatait adja közre, akik nyomtalanul vesznének el az idő múlásával. 

Az értékek embere. Számon tartja a jelenkor eseményeit, évfordulóit, értéket hordozó személyiségeit, a sportolókon, a kétkezi munkásokon át a hivatalnokokig. Olyan értékeket őriz és gazdagít, amelyek nélkül már nem lennének. „Mindent a magyar lóért"- hirdeti és ennek szellemében él, cselekszik.

 

Nagy László

Több generációs lovas családból származik. 40 éve áll lótenyésztésünk és lóversenyzésünk szolgálatában. 

Első munkahelyén az orosházi Új Élet TSz-ben már a lovak körül találjuk: a lótenyésztési ágazatot vezeti. Ezután a tenyésztői- és sportsikerei sűrűn követik egymást. A gazdaságban a kitűnő magyar félvér állományt a telivér váltja. Elkezdődik az ügetőtenyésztés és együttműködés Mezőhegyessel. Az eredmény: több ügető derby-nyerő. A vezetésével épített bogárzói lóversenypálya ma is alkalmas ügető- és galoppversenyek rendezésére. 

Békés megyében egy sor fontos társadalmi tisztséget töltött be. Szövetségünk volt elnökségi tagja. Az újjá alakult Magyar Lovaregylet és az Ügető Tenyésztők Országos Egyesületének előbb alelnöke, ma e két szervezet elnökségének tagja. Sokoldalú, tehetséges, dinamikus lovasember.

 

Kneisz István

A Ménesmester. E megtisztelő rang a lovak értését, szeretetét, a szakma magas szintű művelését jelenti. 

Lovas családból érkezett. Ott tanulta meg - ahogy mondja - „hogy kell szót érteni a lovakkal." Elkötelezett. Közel hat évtizede szolgálja becsülettel, halkan, csendben a lótenyésztés ügyét - Sáripusztán. 

Végigjárta a lovasélet minden lépcsőfokát. Látott kudarcot, megért szép sikereket. Ott volt, amikor még lóháton kellett a jelentést a központba vinni, amikor a lovak kiszorultak a mezőgazdaságból. Részese a sikereket hozó sportlótenyésztői munkának, a teljesítményre alapozott tenyészkiválasztásnak. Sikeres versenylovak sorát nevelte. Kincseket érő tapasztalata követésre érdemes.

Nyugdíjas. Papíron. Ma is dolgozik: „Nekem akkor van vége a napnak, amikor úgy érzem, hogy a lovaknál rend van" - vallja. Nagy idők tanúja. Örökös Ménesmester.

 

Dr. Kelemen Atilla

A nemzetközi fogathajtó sport kiemelkedő személyisége. Rangos nemzetközi és a magyarországi versenyek bírói testületének, fellebbviteli zsűrijének tagja; első kategóriás nemzetközi bíró; a román nemzeti lovasképzés vezetője. Háromszoros négyesfogathajtó bajnok, a Sportmesteri cím birtokosa.

1997-től a Román Lovas Szövetség alelnöke, 1991-től a Román Fogathajtó Szakbizottság elnöke. Az Amerikai Egyesült Államokban Gladstoneban 1988-1991 között bővítette fogatsport ismereteit. 

Állatorvos. Tudományos munkásságát szakkönyvek és publikációk sora jelzi. Állatorvosi és állattenyésztési doktori címet szerzett, az utóbbit - többek között - a fogatlovak alkalmassági vizsgálatának munkájával érdemelte ki.

A román lótörvény szerzőjeként a magyar lófajták hathatós védelméhez is hozzájárult.

Baráti és szakmai szálak kötik a magyar fogathajtáshoz. A szilvásváradi (1984) és a balatonfenyvesi (1989) világbajnokságokon fogatbíró. A magyar fogatversenyeken a román csapat vezetője. A magyar szakvezetés sportdiplomáciai kapcsolatainak építésében mindig számíthat a kitüntetett szakmailag megalapozott támogatására.

2013.02.19. Forrás: Magyar Lovas Szövetség

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés