keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Lóhúsbotrány Európa-szerte

Európai méreteket öltött szombaton a Nagy-Britanniában kirobbant lóhúsbotrány, miután több ország boltjaiban is marhahúsos készítményként árusított, ám nagymennyiségű lóhúst tartalmazó élelmiszerféleségeket találtak. A jelenlegi információk szerint Magyarországra nem érkezett a lóhúst tartalmazó fagyasztott készítményekből  közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal tesztjei alapján a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat egyes marhahúsos lasagne-készítményei 60 százaléknál nagyobb arányban, sőt egyes esetekben 100 százalékban lóhúst tartalmaztak.

Az alapanyag a Findus tájékoztatása szerint a Spanghero nevű dél-franciaországi beszállító cégétől érkezett. 

Az érintett termékcsaládot az összes nagy brit szupermarket-hálózat árulta, majd több európai országban is megjelent, többek között Írországban, Franciaországban, Svéd-országban és Németországban is. 

A Spanghero bejelentette: feljelentést tesz a romániai vágóhíd ellen, ahonnan a húst rendelte. „Európai eredetű marhahúst vettünk, és azt továbbadtuk. Ha tényleg lóhúsról van szó, akkor azt a romániai beszállítóinkon fogjuk számon kérni.”

A Findus leányvállalata, a fagyasztott hústermékek előállításával foglalkozó francia Comigel, amely szintén a Spangherótól rendeli a húst, közölte: a Nagy-Britanniában forgalmazott termékekbe Romániából érkezett a hús.

Románia tiltakozott a vádak ellen. Sorin Minea, a román élelmiszeripari vállalatokat tömörítő Romalimenta egyesület elnöke elmondta: a francia beszállítónak tudnia kellett, hogy lóhússal dolgozik, hiszen a marhahúsnak egész más az íze, a színe és az összetétele.


Grafika: Lovasok.hu

A brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) pénteki közleménye „rendkívül súlyosnak” nevezi a feltárt eseteket. A hivatal szerint vagy „óriási mértékű gondatlanság” történt, vagy a fogyasztási láncolatba kerülő élelmiszerek szándékos elszennyezéséről van szó.

A francia, brit, ír, svéd és belga üzletekből a héten már begyűjtötték a Findus marhahúst tartalmazó mélyhűtött termékeit, és további vizsgálatokat rendeltek el a cég ellen. 

A lóhúst tartalmazó, marhahúsosként jelölt fagyasztott élelmiszerek ügyében a Nébih folyamatosan figyelemmel kíséri a gyors riasz-tási rendszeren közzétett adatokat, amelyen eddig Magyarországra történő szállítást nem jeleztek

A Nébih tájékoztatása szerint a lóhús fogyasztása abban az esetben jelenthet kockázatot a fogyasztók egészségére, ha az állatot a vágást megelőzően gyógyszerekkel, például antibiotikumokkal, gyulladás-csökkentőkkel kezelték, és a kötelező várakozási idő nem telt le. Az engedélyezett vágóhidakon a vágást megelőző vizsgálatok és az állatot kísérő dokumentumok biztosítják, hogy ez ne fordulhasson elő

A lóhúsbotrány múlt hónapban pattant ki, amikor az ír élelmiszerbiztonsági hatóság bejelentette, hogy rutinellenőrzések során lóhússal kevert marhahús hamburgereket talált a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland szupermarket-hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben.

 

2013.02.14. Szűcs Tamás, Lovasok.hu
Forrás: MTI, HVG

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés