keresés a lovardák között


Elválasztás

Ne feledkezzünk meg a kancáról!

A lótartók általában sok munkát fektetnek a csikók minél kíméletesebb elválasztásába, azonban gyakran megfeledkeznek a kancákról, pedig nekik sem könnyű ez az időszak…

A már tapasztalattal rendelkező kancák nyugodtabban viselik az elválasztást, mint csikóik, de ez nem jelenti azt, hogy lótartóként a kancára nem kell különösebb figyelmet fordítanunk.

A kanca takarmányátállítása ilyenkor rendkívül fontos. Sok lótartó azzal próbálja lelassítani a tejkiválasztást, hogy az elválasztás előtt 5-7 nappal teljesen leállítják az abrak etetését, a szálastakarmány mennyiségét pedig egy nem szoptató kanca igényére csökkentik. 

Ezzel egyideűleg megakadályozzák, hogy a csikó szopjon, amíg végleg el nem apaszt a kanca. Ha a kanca az elválasztás után megfelelő kondícióban van, kicsit újra meg lehet emelni takarmányadagját, épp csak arra a szintre, amit a vemhesség korai stádiumában kapott. Ha azonban a kancát megviselte a szoptatás és vesztett kondíciójából, az elválasztás után kell ezen javítani.

Fordítsuk elegendő figyelmet a kancákra, főleg ha ismételt vemhesítésre kerül sor, hiszen az optimális kondíció elérése illetve fenntartása szebb, egészségesebb csikókat és természetesen kiegyensúlyozott anyakancát eredményez.

Deák Anette, Lovasok.hu
Forrás: www.tiergesundheit-aktuell.de
2012.10.16.


KapcsoLÓdó cikkek:

Csikók elválasztása - Gyorsan és fájdalmasan? >>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés