keresés a lovardák között


A titokzatos Jacob lovat vásárolna

Eladó lovat hirdetőink közül többen is megkapták egy bizonyos Jacob P. alábbi angol nyelvű e-mailjét, valamint a jól láthatóan Google Fordítóval kreált magyar verziót is:

"How are you? I am interested in buying your horse which you placed for sale on Lovasok website. I would like you to kindly email me with the present health condition of the horse. What name do you call the horse and what is your last selling price for the horse.Send me recent pictures of the horse and when last did you vet checked the horse. Send me more information about the horse and would be glad to read from you.

Thank you and waiting to read from you with the last price. Jacob P."

 

"Hogy vagy? Én érdeklődöm vásárlással lovad amit hozott eladásra Lovasok honlapján. Szeretném, ha a kedves e-mailt nekem a jelenlegi egészségi állapota a ló Mi a neve hívod a lovat, és mi a legutóbbi eladási ára a ló. Küldjön legutóbbi képek a ló, és amikor utoljára ment állatorvos ellenőrizni a lovat. Küldje el több információt a ló és szívesen olvassa el tőled.

Köszönöm, és arra vár, hogy olvassa el tőled az utolsó ár. Jacob P."

Bizony több hirdetőnk elbizonytalanodott, hogy vajon komoly érdeklődésről, van-e szó. Ilyen és hasonló leveleknél bizony nem lehet kérdés, hogy könnyen átverés áldozata lehetsz! Nézzük az árulkodó jeleket!

  • A levél nem tartalmaz megszólítást – Ez sajnos egyre általánosabb, mégis következtetni enged az érdeklődés komolyságára, vagy  épp komolytalanságára.
  • Nem nevezi meg a lovat, sőt rákérdez a nevére – Ez különösen gyanús abban az esetben, ha névvel hirdettél. Ha a ló név nélkül szerepel az oldalon, akkor is érdemes ezen eltöprengeni: a potenciális vásárlókat általában nem a ló neve szokta érdekelni az első kapcsolatfelvételkor.
  • Képeket kér a lóról, ez ismét gyanús lehet, ha a hirdetésben egyébként szerepelnek fotók.
  • Nem említi, hogy eljönne megnézni, vagy akár kipróbálni a lovat.

Tedd fel magadnak a kérdést: vajon így néz ki egy komoly ajánlatkérés? Hát biztosan nem.

Azt mindenképpen el kell mondanunk, hogy ezek a csalók nem kizárólag az eladó lovat hirdetőkre vadásznak, bármely hirdetési oldalon jelentetsz meg hirdetést, könnyen hasonló emailek kereszttüzében találhatod magad. A csalók mindenütt ott vannak, és egy lépéssel mindig előttünk járnak. Éppen ezért csak Rajtad múlik, hogy bedőlsz-e valamelyik trükkjüknek, vagy sem!

Több olvasónk kérte, hogy ilyen esetekben tegyük közzé a kapcsolódó neveket és email címeket. Tekintettel azonban arra, hogy bárki szabadon generálhat magának email címeket a világhálón, és leveleit bármilyen – akár kitalált – névvel is aláírhatja, egy ilyen lista nem nyújtana segítséget a hasonló átverések elkerülésére. 

Hirdetésed feladásakor (legyen bár szó eladó lóról, vagy lovas apróhirdetésről) dönthetsz arról, hogy email címed és telefonszámod hogyan jelenjen meg az oldalon. Amennyiben szeretnéd, hogy bárki számára hozzáférhetőek legyenek, az érdeklődők akkor is csak egy-egy kattintás után láthatják őket, így védjük adataidat az adathalász robotoktól. Lehetőséged van arra is, hogy elérhetőségeid egyáltalán ne jelenjenek meg, ebben az esetben az érdeklődők az oldalon keresztül tudják felvenni a kapcsolatot Veled. Ez utóbbi megoldás előnye, hogy Te döntöd el, kinek válaszolsz, ugyanakkor csökkenteni fogja a megkeresések számát.

aaaaaaaaaaaaaa

Lovasok.hu Tipp:

  • Ha az érdeklődő nem jön el megnézni a megvásárolni kívánt lovat, megkeresését kezeld egészséges gyanakvással.
  • Lovaid azonosítóit, dokumentumait kezeld bizalmasan, tartsd elzárt helyen, másolatot csak nagyon indokolt esetben adj.
  • Lovak adásvételével kapcsolatos ügyeidet mindig intézd írásban.
  • Bankszámlaszámot csak indokolt esetben, megbízható személyeknek adj meg.

2012.09.18. Magyar Dorottya, Lovasok.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés