keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lóversenyzés   »   Kincsem Park   »   A Kincsem Park hírei


Ünnep a javából

Lefutották a 90. Magyar Derbyt, melyben favorit győzelem született. A Gyolai család kiváló ménje, Latin Lover hódította el a legjobb háromévesnek járó trófeát, nyergében az évtized legeredményesebb és talán legjobb magyar lovasával, Kerekes Károllyal.

Hihetetlen, hogy utoljára 2003-ban nyert magyar zsoké a hazai Derbyben. „Természetesen”, Karcsi volt az, miután „elkeseredett” finist követően biztos sikert aratott Rodolfo-val. Az idei verseny mindent keretbe foglalt. Volt itt heroikus küzdelem, szomorú tragédia, kisebb-nagyobb meglepetés,  no meg persze bánat és öröm. De mindezekről majd később, először a keretprogram többi futamáról szeretnék szólni.

A második futamban a versenynap elején még 996 győzelemnél járó Varga Zoltán a Dobozi Hendikepet Zandirhámmal nyerve eggyel közelebb került a jubiláláshoz. A továbbiak folyamán is több, jó esélyű teli-

vért lovagolt, de végül csak a duplázás sikerült neki, a nap utolsójában Gipsy Dream-mel.

Az első két hendikep után, következett a Lovasok.hu póni galoppverseny, melyben az egyes startszámú Csilla diadalmaskodott a 15 éves Szabó Nikolettel. A megérdemelt tiszteletdíjakat Csapkovits Tamás versenytitkár adta át a fiatal „pónilovasoknak”.

Pontban három órakor aztán megcsillogtatták tudásukat a legjobb sprinterek. Trónfosztás történt, ugyanis a négyéves Szenttamási kanca Dancing Hussy (Laura Pike) sikerével zárult a Flandorffer Tamás Emlékverseny. Ezt követte a Patay Sándor Emlékverseny, melyben jó képességű csikók mutatták be gyorsaságukat a nagyközönségnek. Hatalmas meglepetésre a nyíregyházi Pirkadatkor Kelő (Suták Csenge) nagyon magabiztos győzelmet aratott, ami mindenképpen pozitívum a hazai tenyésztésnek, hiszen a helyezéseken külföldről importált lovak osztoztak. Fél órával később jött az extra hosszú távú Vidékfejlesztési Miniszter Díja. A 2800 méteres verseny tempója igen lassú volt, de a végküzdelem kárpótolt mindenért. A tavalyi Derby második Mediplomat (Nino Murru) lélegzetelállító csata után szerezte meg az elsőséget a másik favorit, Outrider (Kerekes Károly) előtt. Harmadik helyre a csupa szív kanca Szamóca (Varga Zoltán) érkezett.

Címvédés született az 1600 méteres Buccaneer Díjban. A közönségkedvenc Quissisana (Zdenko Smida - a képen) könnyen oldotta meg a feladatot. Choir Solo (Bakos Gábor) és Prince Cro (Varga Zoltán) harcolt a helyezésekért, végül a leírt sorrendben értek célba.

Egy futam volt még a hátra a várva várt Derbyig, de az sem akármilyen. A Nemzetközi Amatőrverseny Hen-

dikepben, hazánkban ritkán látható nagy mezőnyt, egész pontosan 19 telivért szólítottak startgépbe. Kovács Sándor tréner ezúttal is bizonyította, hogy a trénerek között is legalább olyan nagy zseni, mint amilyen a nyeregben volt. Három lova futott, Mafumo (Lenka Duskova), Legális (Berghoffer Szandra) és Almaszüret (Kocka Ákos). Nos, ez lett a befutási sorrend is. Elképesztő…

Elérkezett az MFB – 90. Magyar Derby. Az izgalom a tetőfokára hágott, a lelátó zsúfolásig tele, a korlátok mellett alig-alig akadt hely. A startgépből kiugró lovakat az egyenesben tapsvihar kíséri, az élen ekkor Walderon (Fézer Róbert) galoppozott, közvetlenül mögötte Apacslegény (Varga Zoltán) helyezkedett. A „vezető lónak” szánt Blue Imp (Ifj. Fejes Lajos) szolgáltatta az első bánatot a két lovat indító Farádi istálló számára. Az első kanyart ugyanis nem volt hajlandó bevenni, így kitört, míg a kanyar túloldalához érve istállótársa Lake Louise (Nino Murru) egy rossz lépés következtében eltörte a lapockáját, s el kellett altatni.

Sokáig csak a taktikai csata zajlott, majd a célegyenesre fordító kanyarban már az egyik esélyes Ezüstnyíl (Stanislav Georgiev) galoppozott a mezőny elején. Őt követte a későbbi nyerő Latin Lover (Kerekes Károly). Négyszázzal a vége előtt már a favorit volt az első helyen, azonban egyszer csak megjelent a „sötét ló”, azaz Category Five (Nicol Polli). Bámulatos harcot folytattak a hét millió forintos első díjért, amit végül a francia tenyésztésű Latin Lover kaparintott meg, tegyük hozzá, megérdemelten. Harmadik helyezést

szerzett a Derby előtt pár héttel „berobbant” Raphael Santi (Bakos Gábor), őt követte Stréber (Zdenko Smida) és Ezüstnyíl.


A győztesek felszabadult örömmel vették át a nekik joggal járó gyönyörű tiszteletdíjakat. A tréner Jozef Roszival nyilatkozatában elmondta, nem vitatja, sőt előtérbe helyezi Kovács Sándor érdemeit Latin Loverrel kapcsolatban. Mint tudják, pár héttel a nagy verseny előtt váltott idomárt a Gyolai család (A Nemzeti Díjat és Alagi Díjat is Kovács Sándor kezei alatt nyerte Latin Lover).

A Derby siker révén újabb esély nyílt az „Hármas Koronára”. Amennyiben Latin Lover megnyeri a 2800 méteres Magyar St. Leger-t, Ő lesz az ötödik olyan telivér a magyar lóversenyzés történetében, aki elhódítja a honi Triple Crown-t (azaz egyaránt győztesnek vallhatja magát a Nemzeti Díjban, Derbyben és St. Leger-ben)

A lovasok közül egyedül a már fent említett Varga Zoltán duplázott, míg a trénereknél Kovács Sándor négy nyerőt vezethetett vissza a győztesek körébe, ami egy Derby napon lenyűgöző teljesítmény.

Mindent összevetve, pazar versenynapot hozott július első vasárnapja. A szinte kibírhatatlan hőség ellenére a szervezésbe nem csúszott „gikszer”, az italok hűsítőek, a hölgyek pedig egész egyszerűen gyönyörűek voltak.

Kis szünet után, legközelebb július 22-én találkozhatunk galopp lovakkal a Kincsem Parkban. Remélem a nézők az idei Derby után kedvet kaptak, és sűrűbben fognak kilátogatni a budapesti versenypályára.


2012.07.03., Szekeres Krisztián
Fotók: Schuch Lili
Címkék: 90. Magyar Derby, Latin Lover, Kerekes Károly,
Josef Roszival, Kovács Sándor, Mediplomat, Quissisana


További képek a 90. Magyar Derbyről >>>
A 90. Magyar Derby oldala >>>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés