keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Breton
Breton

Eredete a középkorba nyúlik vissza. Franciaország hidegvérű "bennszülött" fajtája. A Fekete-hegységből származik pontosabban. Négy fajtára különült el, mára már csak két fajtája létezik. Az egyik egy nehéz igásló, a másik egy könnyebb postier breton.

Keleti vérű lovakkal keresztezték. A fajta többek között a Boulognei (mozgását javította), a Percheron (erőt növelte), Norfolk Roadster (ügetőképességet adta) és az Ardenni fajtából alakult ki (növelte a méretet és a súlyt).

A két típusú Breton attól különbözik, hogy a könnyebb, postier fajtába került a Norfolk Roadster vér. Ardenni kimaradt belőle. Míg a nehezebb típusába Ardenni is belekerült. Azonos törzskönyvük van, de mégis külön fajtaként tenyésztik őket. Könnyed poroszkajárása miatt olykor hátaslónak is nagyon megteszi, és ki is használják. Ugyanakkor ennek a tulajdonságának javítása érdekében a Bretont keresztezték Anglo-normannal.

Nem kimondottan az a robosztus hidegvérű ló, de melegvérűnek nem lehet mondani. A nehezebb fajtát húslónak tartják számon. Nehéz és könnyű igásló, de szeretettel tartják olykor hátaslónak is. Főleg a könnyebb típusát.

Zömök, széles, feje szögletes, egyenes, kicsi. Orrnyílása tág. Fülei kicsik, mozgékonyak, magasan tűzöttek. A nyak erős, rövid a testhez képest, ívelt, marja elmosódott. Fara széles, izmos. Szügye mély, szintén izmos. Végtagjai erősek, ugyanakkor rövidek, melyeket bokaszőrzet borít, ami nem hosszú. A paták kemények, szabályosak.

Marmagassága: 152-170 cm, súlya: 750-900 kg.

Színei főként deres vagy sárga, de előfordulhat j, szürke, és fakó színben is.

Franciaország egyik legkedveltebb lovaként tartják számon.

Készítette: Jenna2

 

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 


Breton

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés