keresés a lovardák között


Cári hintót rejtő Fabergé tojás

Peter Carl Fabergé, a mítoszteremtő aranyműves Szentpéterváron született 1846 május 30-án. 1870-ben vette át apja ékszerüzletét, és ezzel egy időben egy új stílus kialakításába vágta a fejszéjét. 1885-ben III. Sándor cár udvari ékszerésszé nevezte ki, és ezután több mint harminc éven át Fabergé készítette az ékszerművészet egyik legbámulatosabb gyűjteményét: az egyedi tervezésű cári húsvéti tojásokat, melynek érdekességét a bennük rejlő meglepetés szolgáltatta.

A Koronázási tojás (1897)
A Koronázási tojás (1897)

Minden egyes darab kézzel készült, egyéni különlegesség, mely mechanikáját és nemes anyagait tekintve is ékszerész mestermű. A Fabergé-tojások a világ leghíresebb húsvéti tojásai lettek.

A különleges tojásokkal való húsvéti ajándékozás ötlete III. Alexander cártól származik, amit egészen a cári udvar összeolmásáig tartó hagyománnyá lett. E szép és költséges családi hagyomány a szentpétervári Carl Fabergének és közel hatszáz alkalmazottjának hosszú évekre állandó munkát biztosított. Fabergé összesen ötven különböző tojást készített az idők során a cári család különféle tagjainak.

A Fabergé-ház hírneve hamarosan külföldre is eljutott: az 1900-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert. A cég londoni fióküzlet 1903-as megnyitása után Fabergé 1905-ban Kijevben is nyitott egy üzletet. Az ékszerhálózat olyan sikeressé vált, hogy az 1890-es évek végén már 500 alkalmazottja volt a cégnek, s tárgyak ezreit állították elő.

A Fabergé műremekei nemcsak Oroszországban és Európa országaiban, hanem a Távol-Keleten és Amerikában is rendkívül kedveltek voltak. A Fabergé ház legutolsó cári húsvéti tojása 1916-ban készült el.

A Koronázási tojást II. Miklós orosz cár ajándékozta feleségének, Alexandra Fjodorovnának 1897-ben koronázásuk első évfordulója alkalmából.  A belsejében elhelyezett apró arany és platina hintó annak a cári hintónak a miniatűrje, amivel Alexandra Fjodorovna megjelent koronázási ünnepségén Moszkvában. Kerekei forognak, ajtói nyithatók, lenyitható fellépővel és rugózással készült. Az eredeti hintó kárpitozását a miniatűrön lakkal utánozták. A hintó tetején a korona látható, a tojás alján pedig az évszám.
Ez a remekmű 15 hónap alatt készült el, George Stein munkája. A tojás magassága: 12,7 cm

A Koronázási tojás (1897)
A Koronázási tojás (1897)

2012.05.30, Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás:
http://www.mieks.com, http://kinszi.multiply.com
Címkék: Peter Carl Fabergé, Szentpétervár, cár, Fabergé tojás, hintó, koronázás

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés