keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Nisse Lüneburg nyerte meg a neves Hamburgi Derbyt


© Karl-Heinz Frieler

Nisse Lüneburg nyerte meg a 83. Német Ugróderbyt. A 23 éves (!) német ugrólovas Calle Cool nyergében bizonyult legjobbnak a Riders Tour második állomásán. A dobogó második helyén a szintén német Torben Köhlbrandt végzett C-Trenton Z-tel. Csupán e két lovas tudta hibátlanul teljesíteni a hagyományos pályát, melynek vonalvezetésében és akadályaiban 1920 óta nem történt lényeges változás, így ők ketten mérhették össze még egyszer a tudásukat az összevetés során.

Az összevetésben Köhlbrandt 12 éves szürke ménje az "Eisenbahnschranke"-nak nevezett (vasúti sorompó) akadálynál hibázott. Ez az akadály 1,57 m magas és nehézsége, hogy csupán egyetlen sorompóból áll, nincs alatta kitöltő elem, így a lovak akár megpróbálhatnának átbújni alatta. Köhlbrandt hibája után Lüneburgnak szabad volt a pálya: ő és lova, Calle Cool teljes nyugalommal mehetett végig a nehéz pályán, sőt még időhibájuk miatt sem kellett félteniük az első helyet.

A sötétpej Calle Cool 2010 óta van Lüneburg-nál, előtte Carsten-Otto Nagel-nál gyűjthette a tapasztalatokat. Nagel többek között kétszeres derbygyőztes volt, ezért Lüneburg szerint "ez valamennyire Carsten-Otto győzelme is volt". Az előző évben a Lüneburg - Calle Cool páros csak a hetedik helyen végzett a derbyn.

A derbyn csak speciálisan erre a versenyre edzett lovakkal szoktak rajthoz állni, majdnem minden lovas otthon gyakorolja a nagy falon való lemászást. A négy méter magas falról való leugrástól a legtöbb ló megijed. C-Trenton Z, aki az előző évben már megismerkedhetett a pályával, szintén megriadt a mélységtől. Köhlbrandt szerencséje, hogy az összevetésben már fenntartás nélkül tudtak végighaladni az akadályon.

A derby harmadik helyén a német Judith Emmers végzett 4 hibaponttal. Hosszú idő után így egy hölgy is újra helyet kapott a dobogón.

Nisse Lüneburg az összevetésben


Miért is olyan nehéz a Hamburgi ugróderby?

A pálya hossza 1230 méter, azaz közel 180 másodperc szükséges a teljesítéséhez. A pályán 17 akadály található, ezek összesen 26 erőkifejtést jelentenek. Az akadályok a következők (német nevük alapján, helyenként lefordítva):

01.

Rick – 1,38 m magas meredek.

02.

Doppelrick – 1,43/1,45 m magas és 1,70 m széles oxer.

03.

a-d Irische Wälle (ír sáncok) – két sánc, amelyekre fel kell ugrani, majd le. Ilyen akadállyal nem találkoznak év közben máshol a lovak.

04.

Wassergraben (vizesárok) – 4 m széles, nehézsége, hogy nincs elugró elem.

05.

Palisade (kerítés) – 1,60 m magas.

06.

a-c Holsten Wall (fal) – 3 m magas benkre kell felugratni a fokozatosan emelkedő oldalon, fent található egy 1,20 m magas meredek a leugró oldal előtt nem sokkal. Az akadály nehézsége a leugró/lecsúszó oldal, ahol sok ló nem hajlandó megindulni lefelé.

07.

Planke (palánk) – 1,60 m magas. A fal után egy vágtaugrással következik, így ez a legnagyobb hibaforrás a derby pályáján.

08.

Trakhener Graben (árok) – 1,50 m magas meredek, mögötte kis vizesárokkal. Nehézsége, hogy mögötte van az árok, így a meredeket sokan leütik.

09.

Tor (kapu) – 1,60 m magas akadály, amely egy keskeny rács, és a legkisebb érintésre leesik.

10.

Birkenoxer (nyírfa-oxer) – 1,42 m magas és 1,90 m széles. Ezzel ez a legszélesebb akadály a pályán.

11.

Buschoxer (bokoroxer) – 1,53/1,55 m magas és 1,70 m széles. Az akadály nehézsége a bokor, ami korai elugrásra készteti a lovakat.

12.

a-b Eisenbahnschranken (vasúti sorompók) – 1,46 és 1,52 m magasak. Közöttük 7,50 méter a távolság (egy vágtaugrás). Nehézségük, hogy csupán 1-1 sorompóból állnak, nincs alattuk kitöltő elem, így a lovak akár megpróbálhatnak átbújni alattuk.

13.

Koppelgatter (rács) – 1,60 m magas rácsos meredek akadály.

14.

a-c Pulvermanns Grab (Eduard F. Pulvermann-ról elnevezett árok) – 1,45 és 1,50 m magas meredek akadályok. Közöttük 15 méter távolság a mélyedésben egy 1,70 m széles vizesárokkal. Ennek a beugró eleme a másik fő hibaforrás.

15.

Feldsteinmauer (térkő-fal) – 1,60 m magas.

16.

a-b Holsteiner Wegesprünge – 1,53 és 1,59 m magas meredek akadályok. Közöttük 13,50 m távolság, ami kis lovaknak bő lehet.

17.

Ziegelmauer (téglafal) – 1,60 m magas. Alternatívaként lehet rövidebb vagy hosszabb útvonalon lévő kőfalakból választani.

A kvalifikációról készült (német nyelvű) összefoglaló

Bardóczky Veronika, Deák Anette Stefanie
Lovasok.hu
2012.05.23.
Forrás az akadályokról: forst-hamburg.de

 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés