keresés a lovardák között


Black Caviar rekordot dönthet

Az előzetes híresztelésekkel ellentétben, a vártnál két héttel hamarabb, már most szombaton visszatér a versenypályára Black Caviar. Az ausztrál lósport legfényesebben tündöklő csillaga egymást követő huszadik győzelmére készül, és egyben rekordfelállításra tesz kísérletet.

A veretlen telivér pályafutása során először lép gyepre az Adelaide-től, mintegy tíz kilométerre található Morphettville-ben, a helyi versenyszervezők (South Australian Jockey Club) legnagyobb örömére, akik közel harmincezer látogatóra számítanak szombat délután.

Black Caviar legutóbb február közepén kápráztatta el népes rajongótáborát, amikor kitűnő lefutási idővel nyerte az 1000 méteres Coolmore Lightning Stakes-t.


Az emlékezetes győzelem után Peter Moody, a ló trénere, a tulajdonosokkal egyeztetve pihenőre küldte a kancát.
Hiába reménykedtek tehát Dubajban, Black Caviar végül kihagyta a március 31-én megrendezésre került grandiózus versenynapot, ahova korábban benevezték.

A döntés némiképp váratlanul ért mindenkit, pedig annak oka abszolúte érthető volt. Black Caviar négy hét leforgása alatt már harmadik versenyében vett részt, s szemmel láthatólag a Lightning Stakes-ben élete eddigi legkiélezettebb csatáját vívta Hay List-tel.

Talán túlzás lenne azt állítani, hogy a futam során teljesen elkészült az erejével, de egybehangzó vélemények szerint, a sötétpej kanca önmagához képest szokatlanul fáradtan mozgott a versenyt követően.
A bejelentéssel egyidejűleg, az idomár arról is beszámolt a sajtó munkatársainak, hogy a tulajdonosi kör óhajának megfelelően, a csodakancát május végén Angliába reptetik, ahol a Royal Ascot meeting zárónapján (június 23-án) az európai sprintelittel kell majd szembenéznie.

Itt azért álljunk meg egy gondolat erejéig, és halkan jegyezzük meg, a szigetországi „turné” nem csak Black Caviar gazdáinak vágyálma, hanem azon sok ezer (elsősorban európai) ellenlábasé is, akik még mindig kételkednek a remekbe szabott rövidtávú vágtázó talentumában. S hogy igazuk van-e a szkeptikusoknak? Nos, ez egy olyan kérdés, amit ezen sorok írója százszor is, ezerszer is feltett már magának.

Tény: Black Caviar még soha nem hagyta el a „kenguruk földjét”, és az is igaz, hogy a félelmetes hírnév kellemetlen velejárójaként, az ausztrál futtatók jelentős hányada sokszor nem ereszti össze jobb képességű lovát a „Villám Ladyvel”. Ennek köszönhetően előfordulhat, hogy Black Caviar magához mérten kimondottan szerény kvalitású telivérekkel „mérettetik meg”, ilyenkor pedig gyakorta tűnhet úgy, mintha egy Forma 1-es autó közlekedne a személygépjárművek között.

Vessünk azonban egy pillantást az érme másik oldalára is. A statisztikai adatok, a hendikepszámok, és főként a különböző világranglisták évről-évre arról tanúskodnak, hogy az ausztrál galoppüzem magasan az élen jár, már ami a sprintereket illeti. Hogy mást ne említsek, az a Star Witness, aki hazájában több alkalommal kapitulált Black Caviar vetélytársaként, az európai legjobbak közt kis híján megnyerte azt a King's Stand Stakes-t, ahol Overdose előkelő negyedik lett.

Az előzmények ismeretében, térjünk vissza a szombati morphettville-i versenynap hetedik futamára, a Robert Sangster Stakes-re. Az 1200 méterre kiírt (Group 1-es besorolású) viadalban tíz indulót találunk. Egytől-egyig kancákat, lévén hogy a futam csak a gyengébbik nem képviselői előtt nyitott. A papírforma szerint, Black Caviar és állandó lovasa, Luke Nolen könnyed sétagaloppra készülhet. A győzelemükhőz, aligha férhet kétség.

Ez a verseny most mégis különleges jelentéstartalommal bír, amennyiben ugyanis Black Caviar huszadjára is győzedelmeskedik, egyben egyeduralkodóvá válik Ausztráliában az egymást követő veretlenül megvívott csaták tekintetében. A ranglistát egyenlőre Desert Gold-dal (1916), valamint Gloaming-gal (1921) társbérletben vezeti. Az évszámok alapján Önök is érzékelhetik, micsoda fantasztikus siker kapuján „kopogtat” a Fekete Kaviár.


2012.04.27., Alpári Gergő, Lovasok.hu
Címkék: Black Caviar, Overdose


KapcsoLódó cikkeink:

Kancák a csúcson >>>
Ausztrál csillagok >>>
A csodálatos Black Caviar >>>

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés