keresés a lovardák között
Főoldal   »   Híres lovak


Elpusztult Montjeu

Legenda volt a pályán, s azzá vált a ménesben is

Gyászol a galoppvilág. Március 29-én, életének tizenhatodik évében, vérmérgezés következtében elpusztult Montjeu, minden idők egyik legnagyobb versenylova.

Montjeu kapcsán csak és kizárólag szuperlatívuszokban beszélhetünk. Ahogy mondani szokás, a siker a génjeibe volt kódolva. Apja Sadler's Wells tizenkét esztendőn keresztül vezette az angol és az ír fedezőmének ranglistáját. Montjeu mellett olyan híres angol telivéreket köszönhetünk neki, mint a két alkalommal Derby győztes Galileo, vagy éppenséggel a négyszeres Ascot Gold Cup nyertes Yeats.

Montjeu 1996. április 4-én született Írországban. Tenyésztője Sir James Goldsmith, míg tulajdonosa, a magyar felmenőkkel is büszkélkedő milliárdos üzletember, Michael Tabor volt.
Versenykarrierjét a gall földön dolgozó angol trénernél, John E. Hammond-nál kezdi. Csikóként veretlenül vonul téli pihenőre, hogy aztán újult erővel vághasson neki a 1999-es síkszezonnak, amikor is hétszer fut, s öt győzelem mellett kétszer végez helyezettként. A kora nyári időszakban, egy hónap leforgása alatt, Franciaországban és Írországban is elhódítja a Derby trófeáját, majd októberben megnyeri Európa „kirakatfutamát”, a Prix de l'Arc de Triomphe-ot, amely kontinensünk leghíresebb évjárat összehasonlító versenye a galoppsportban klasszikusnak számító 2400 méteres távon.


Az ezredforduló évében tovább „menetel”. Újabb kiemelt győzelmek a fentebb már említett országokban, de májiusban Angliában is „leteszi névjegyét”. Játszi könnyedséggel nyeri az angolok „Arc-ját”, azaz a King George VI & Queen Elizabeth Stakes-t.


Ismételten benevezik az Arc de Triomphe-ra. Az előjelek bíztatóak, mivel magabiztosan abszolválja az Arc hivatalos felkészítő versényt. A címvédés azonban már nem jött össze. Meglepetésre csak negyedikként ért célba. Két héttel később már a ködös Albionban vendégszerepel, de a várt győzelem megint elmarad. Kalanisi fél hosszal bizonyul nála jobbnak, így Montjeu csapatának be kellett érnie a második díjjal.

Novemberben futja pályafutása utolsó versenyét, az Egyesült Államok béli Telivér Világbajnokságon, ismertebb nevén a Breeders' Cup-on. Kalinsi itt is starthoz áll, és újabb fényes diadalt ünnepel. Montjeu életében először helyezetlen...

...s, ahogyan az ebben a sportágban szinte bevett szokás, a sikertelen versenyeket követően Montjeu-t is visszavonultatták.

Szülőhazájába, a coolmore-i ménesbe viszik, ahol egészen halálig „vezetik elé a kancákat”. Eleinte 25 ezer Euróért fedez, de az egyre eredményesebben teljesítő ivadékoknak köszönhetően, a későbbiek folyamán a fedeztetési díja az ötszörösére nő, majd az úgynevezett privát kategóriába kerül, amikor mi laikusok már csak tippelhetünk egy-egy „légyott” összegére. Kiváló utódai között három Angol (Motivator - 2005, Authorized - 2007, Pour Moi - 2011), és három Ír Derby nyerőt találunk (Hurrican Run - 2005, Frozen Fire - 2008, Fame And Glory - 2009).

Szerencsésnek vallhatjuk magunkat mi magyarok is. Közvetlen leszármazottjai közül ugyanis néhány hazánkba is elkerült. Elég csak Suitcase Susie-ra gondolnunk, aki 2009-ben a hosszú távú Lovaregyleti díjat nyerte.

Felfoghatatlan halálával, egy legendával lettünk szegényebbek...

Montjeu kiemelkedő győzelmei

1999

2000

Prix du Jockey Club
Irish Derby
Prix Niel
Prix de l'Arc de Triomphe

Tattersalls Gold Cup
Grand Prix de Saint-Cloud
King George VI & Queen Elizabeth Stakes
Prix Foy

 

2012.04.04., Alpári Gergő, Lovasok.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés