keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Elhunyt Pintér Tamás (Oroszlán)

Elhunyt Pintér Tamás (Oroszlán) kaszkadőr, öttusaedző, vívó szakedző, a Magyar Kaszkadőr Szövetség elnöke, a Színház- és Filmművészeti Egyetem nyugalmazott egyetemi docense.

Pintér Tamás (Oroszlán)

Pintér Tamás (Oroszlán)
kaszkadőr, öttusaedző,
vívó szakedző

Pintér Tamás 70 éves korában hirtelen, ereje teljében, súlyos betegségben hunyt el szerdán - mondta el Balogh Erika színművésznő, a kaszkadőr özvegye. Hozzátette: azt akarja, hogy emléke úgy maradjon fenn, ahogy méltó hozzá és ahogy megérdemli. Emlékeztetett arra, hogy Pintér Tamás 1965 óta oktatja a színészeket akrobatikára, vívásra és lovaglásra, a jelenlegi összes kaszkadőrnek ő volt a tanító mestere, benevezték a kaszkadőrök Oscar-díjára is. Március 15. alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, melyet kedden felesége vett át.

Pintér Tamás 1941. december 12-én született. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanított 1967 óta, majd egyetemi docens lett. Meghívott előadóként Amerikában a Cornisch és a Washington Egyetemen is oktatott. A Magyar Köztársasági Arany Érdem Kereszt tulajdonosa és Belváros-Lipótváros Díszpolgára volt.

Több mint 400 filmben szerepelt és az ország szinte valamennyi színházában dolgozott mint mozgástervező, akciórendező. Főbb színházi és operaházi munkái között megtalálható a Hamlet, a Rómeó és Júlia, a Cyrano de Bergerac, a Bánk bán, a Mahagonny, a Lammermoori Lucia, A szecsuani jó ember, A Karamazov testvérek, a West Side Story, Az operaház fantomja, Az ember tragédiája és A Nibelung gyűrűje. Szerepelt többek között az Égi bárány, a Beszterce ostroma, a Temetetlen halott című filmben, valamint a Bors, a Rózsa Sándor, a Kántor, a Linda vagy a T. I. R. című sorozatban.

Pintér Tamásról saját szavaival:

"Ha valamelyik magyar filmben kellett lovagolni, úszni, vívni, ha ügyes emberre volt szükség, akkor mindig kitelefonáltak a Tattersallba, hogy küldjenek öttusázókat. A legjobb öttusázók is kaszkadőrködtek Balczó Andrástól Török Ferencig. A nagy Várkonyi Zoltán-filmekben is mi dolgoztunk. Én mindent megcsináltam neki. Nagyon vagány gyerek voltam, szerette a munkámat. És egyszer egy forgatási szünetben megkérdezte, mit csinálok, ha épp nem lovagolok nála. Mondtam, hogy éppen végzem a Testnevelési Főiskolát. Ő pedig megkérdezte, nincs-e kedvem átmenni hozzájuk a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, mert oda éppen ilyen emberek kellenének. Természetesen volt kedvem. Akkor dőlt el az életem. Azóta tanítottam ott minden színészt, rendezőt, operatőrt. Először vívástanárnak hívott, de később elkezdtem az akrobatika, a lovaglás, a gimnasztika tanítását is. Aztán szegény jó emlékű Montágh Imre barátommal kitaláltuk, hogy együtt tanítjuk a mozgást a beszéddel".

"Én például a Bors című tévésorozatban vonatot üldöztem lovon, és a síneken vágtáztam. Majd lelőttek, és egy szál ingben, minden védőfelszerelés nélkül rávetettem magam a sínekre, a krampácskövekre. Ezt a mai eszemmel nem tenném meg semmi pénzért".

"A kaszkadőrök arctalan, névtelen emberek. Ha az egyiknek balesete lesz, jön a másik. Nem számít. De ha a főszereplőnek bármije eltörik, akkor vége a világnak.”

2012.03.14
Forrás:
MTI, szinhaz.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés