Állatorvos válaszol

A kérdésekre válaszol:

Dr. Ozvald István, állatorvos

A legfrissebb kérdések és válaszok:

KÉRDÉS:
Kérdésem kicsit furcsa lehet, más lovaknál még nem láttam. Ridegtartásban tartott ló (5 éves kanca, arab félvér) legelés közben rövid időszakonként hátsó lába megrándul-megrogyik. Mi lehet az oka?
Válaszát előre is Köszönöm! Magi Máté

VÁLASZ:
Tisztelt Magi Máté!
A kérdés megválaszolásához több információra volna szükség: folyamatosan rogyadozik a ló hátsó lába?
Enyhébb tüneteket nem mutat? Étvágya, kedve jó?                                                                                Válaszát várva, üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Hat éves  kb. 700 kg-os vemhes kanca lovam folyamatosan eldörgöli a farkát.
Kapott a tavalyi évben féreghajtót (semmiféle szemmel látható élősködőt nem találtam ), kapott Neocidolos külső lemosást (lemosás utáni nap nem dörgölte ).
Érdekelne, hogy kaphat-e a ló féreghajtó injekciót, vagy esetleg más okozza a problémát?  Köszönöm válaszát: Tóth Tibor

VÁLASZ:
Tisztelt Tóth Tibor!
Javasolnék ivermectin hatóanyagú féreghajtást, illetve a farokrépa 3 naponkénti, ismételt kimosását.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
6 éves kanca lovunk már kétszer volt ellős, de mind a kétszer 4-5 hónapos korában elvetélt. Azóta hiába fedeztettük, nem lesz ellős. Nem tudom, hogy vérvizsgálatból ki lehet-e szűrni, hogy meddő lett-e vagy sem. A doktor úr mit javasol? Tisztelettel: Nagy Adrienn

VÁLASZ:
Kedves Nagy Adrienn! A vetélésnek többféle oka lehet, valamint annak is, hogy egy kanca nem vemhesül. Mindenképpen javaslom a szaporodásbiológiai vizsgálatot, amelynek része lehet a vér különböző paraméteretinek, többféle betegség elleni ellenanyag titerének vizsgálata is. A szükséges egyéb vizsgálatokat (rectalis vizsgálat, ultrahang) a helyszínen a tünetek alapján, vagy azok hiányában a vizsgáló állatorovos határozza meg. Ezért javaslom, hívjon felkészült lóspecialistát, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat!
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István

 

A kép illusztráció

 

 

KÉRDÉS:
Lovam hátán több kisebb kb. mogyoró nagyságó göbök vannak
, kb. tenyérnyi helyen, 5-6 db nyereghelyen. Nem sebes,nem váladékozik,nyomásra nem érzékeny vagy csak minimálisan. Mitől lehet? Zita

VÁLASZ:
Kedves Zita! A göbök több mindentől lehetnek, de egy valószínű ok lehet a bagócs fertőzőttség. Javaslom adjon a lónak ivermectin hatóanyag tartalmú féreghajtót! Amennyiben egy héten belül nincs változás, kérem jelentkezzen ismét! Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Lóvásárlás előtt állok és a kiszemelt paci egy tisztavérű angol telivér mén (papírokkal rendelkezik). Tenyésztésre nem ajánlották, mert nem szeret ugrani, de iskolában dolgozott, ami megszűnt és a ló visszakerült a tulajdonoshoz. Ezt a 8 éves lovat szeretném megvenni, de én szeretném, ha herélt lenne.
A ló részt vett Magyar Derby-n is, jó eredményei vannak! Én kezdő lovas vagyok és nem szeretnék szaporítással foglalkozni és azt sem, hogy a kancák után nyerítve, ne lehessen vele dolgozni, mert iskolalónak is megfelel.
Kérdésem, hogy egy lovat mennyiért herélnek és utána mik a teendők a sebbel? Jó helyen van a ló, minőségi tápot eszik a többi versenylóval együtt.
Előre is köszönöm a választ! Kriszti

VÁLASZ:
Kedves Kriszti! Kezdő lovasnak nem ajánlok sem telivért, sem mént. Ha mégis emellett a ló mellett dönt, keressen a környéken egy megbízható lovas állatorvost! A lovat vakcinázni, féreghajtani is kell, valamint a herélés áráról is ő tud pontosabb felvilágosítást adni. (Ennek árát befolyásolja a műtét módja, a szükséges egyéb gyógyszerek ára, a ló nagysága, esetleg a kezelhetősége is.) A sebbel különösebb teendő nincs a műtét után, a ló kézen (kötőfékkel vezetve) való jártatása szükséges napi 2-3 alkalommal – de ezeket a műtétet végző kolléga részletesen elmondja majd. Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
3 éves csikómnak letörött az első szemfogából egy darab és barnás színű. Van étvágya rendesen eszik. Nem venni észre a viselkedésén semmit. Lehet mégis valami gond vele? Simon István

VÁLASZ:
Tisztelt Simon István! Mondhatnánk viccesen, hogy a baj nem itt kezdődik. Mit ért első szem fog alatt? A táplálkozásban az ajkak és az örlő fogak vesznek elsősorban részt, de egy elhalt fog okozhat egyéb problémákat is. Minképpen érdemes a letört fog éles széleit lereszelni. Ehhez mindenképp hívjon állatorvost, aki ezt kellő szakértelemmel elvégzi!
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István

A kép illusztráció

 

KÉRDÉS:
Hallottam egy kifejezést, ami nem tudom pontosan, hogy mit jelent: “vödörbe lépő ló” A hátsó lábakra vonatkozik. A ló ügetés közben (néha lépés közben is) az egyik hátsó lábát magasabbra emeli, mintha átugrana vele valamit vagy “vödörbe lépne”. Mitől alakul ki? Mi lehet ilyenkor a probléma? Válaszát előre is köszönöm! Réka

VÁLASZ:
Kedves Gallé Réka! A vödörbe lépés vagy más néven kakakslépés lehet önálló (idiopathicus), aminek oka pontosan nem ismert, de valamilyen beidegzési zavar. Ez eredhet a gerincvelőből, vagy a hátsó lábat ellátó egyes idegek megbetegedéséből. Ennek gyógykezelésére kevés esély van. Lehet a kakaslépés tüneti is, amikor a hátsó láb fájdalommal, gyulladással járó elváltozásai a kórokok (Csánkpók,momentán patellaficam, csüdsérülés, -ekcéma, pártasérülés). Ez utóbbiak kezelhetők, gyógyíthatók. Ezért mindenképp érdemes hozzáértő állatorvost hívni, aki a kettőt el tudja különíteni és amennyiben tüneti a kakaslépés, a tüneteket előidéző betegséget gyógykezeli.
Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
2012 októberében kaptam egy tinker csikót,pár nap múlva a széklete felhígúlt, az állatorvosunk egy gyógynövény készítményt adott neki és mondta idő kell neki az átálláshoz hisz új helyre került meg elválasztottuk az anyától. A csikó rendeződött is, de havonta 3-4 napra visszatér a hasmenés. Takarmányán nem változtattam, jó minőségű réti széna egy kis lucerna egy alma, répa,zab,jó étvággyal mindent megeszik,jó kedvű játékos csikó,a trágyája normál szagú csak úgy jön ki belőle mintha pisilne. Mit tehetnék ez ellen, ha tud kérem segítsen, nagyon aggódom érte. Előre is köszönöm.  Orsi

VÁLASZ:
Kedves Ertsey Orsi! Mindenképpen egy hosszabb, több hetes diétát javaslok. Ez alatt csak réti szénát ehet a ló – sem abrakot, sem lucernát nem. Emellett érdemes valamilyen bélnyugtató, hasmenés csillapító adása. Ez lehet valamilyen gyógynövény (akár amit már kapott) vagy napi 2×10 dkg lenmag leforrázva, mellé még valamilyen probiotikum is javasolt (Enteroferm, Gastroferm, stb). Amennyiben 2 hét alatt nem rendeződik a dolog, érdemes egy alapos bélsárvizsgálatot végezni. Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
18 éves nóniusz kanca lovamnak kedd reggelre duplájára dagadtt a bal első lába és nagyon fájlalja. Vasásnap kiengedtem mindakettőtt a karámba, lehet hogy a másik megrúgta. Lóbalzsammal kenem és hideg, vizes ruhával  borogatom. Mit csináljak  még vele? Konkoly  Attila

VÁLASZ:
Tisztelt Konkoly Attila! Mint írja is, elég súlyos az elváltozás. Haladéktalanul hívjon ló-értő állatorvost! Alapvetően máshogy kell kezelni egy törést, egy zúzódást, vagy egy külső sérülést, esetleg egy phlegmonét. Egyik esetben hűteni kell, a másikban antibiotikum és melegítő kenőcsök a javasoltak. Ezek elkülönítéséhez szükséges a hozzáértő szem és kéz. Üdvözlettel:

Dr Ozvald István

A kép illusztráció

 

KÉRDÉS:
Vemhes kancánk nyolcadik hónapba van, elég sovány és idősebb ló. Pár napja bedagadt az egész ülepe és vizeletszerüen csepeg belöle. Mi lehet az oka? A csikó nagyon mozog benne, az jól látható. Köszönöm a válaszát! Fejős Gábor

VÁLASZ:
Tisztelt Fejös Gábor! Nem egyértelmű előttem, hogy hol dagadt be és honnan csepeg a vizeletszerű valami. Mivel vemhes lóról van szó, úgy gondolom sürgős a dolog – tehát hívjon haladéktalanul állatorvost a helyszínre, aki megvizsgálja a lovát.  Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Egy bőrproblémával kapcsolatban kérném a segítségét! Minipónijaink vannak, és mindegyik nyakán változó méretben kinek 200ft-os nagyságú, kinek kisebb tenyérnyi nagyságú seb illetve szőrhiány mutatkozik így a téli időszak vége felé, tavaszra elmúlik. Már 3 éve ilyenkor vissza-vissza térő problémánk. Vajon mi lehet ez? Többféle krémmel , szerekkel kezelgetjük, de magától is idővel rendbejön. Köszönöm szépen! Borosné Szilvia

VÁLASZ:
Kedves Szilvia! Amennyiben a szőrhiány helyén a bőr reakciómentes – tehát nem vörös, nem gyulladt, esetleg csak korpázik, akkor jó eséllyel dermatomycosisról, gombafertőzésről van szó. Ennek biztosabb megállapításához kérem küldjön képet, vagy ami még biztosabb, közvetlen a helyszínen állatorvos nézze meg. A gomba fertőzést el lehet kapni  a lótól, tehát fokozott elővigyázat szükséges (kézmosás a lóval való érintkezés után). Érdemes hosszabb ideig kezelni, hogy a későbbiekben ne térjen vissza a fertőzés. Tél vége felé vitaminok adása segíthet a megelőzésben.  Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Az lenne a kérdésem, hogy van egy 7 éves magyar félvér kanca lovunk: bal elsö lába bedagadt és a duzzanat a térde felé húzodik folyamatosan. Borogatjuk, de akkor sem múlik, mi lehet az oka? Gere Renáta

VÁLASZ:
Kedves Gere Renáta!Egy duzzanatnak rengeteg oka lehet: a bőr sérülése, sebzés, zúzódás, ín-vagy izület sérülés, esetleg csonttörés. Ennek megfelelően a kezelés is többféle, a borogatás ezek csak némelyikére hatásos. A pontos diagnózis szükséges ahhoz, hogy lehessen tudni, mivel érdemes kezelni. Ehhez szükséges az alapos állatorvosi vizsgálat.  Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
4 éves hidegvérű kanca csikóm lábát megtámadta a csüdsömör. A ló 6 hónapos hasas. Azt szeretném megtudni, hogy ez a betegség a kiscsikóra veszélyes lehet?

VÁLASZ:
Tisztelt Lótulaldonos! A csüdsömör szerencsére a csikót nem veszélyezteti. A kancát azért érdemes kezelni, mert  akár maradandó, súlyos sántaságot is okozhat.  Üdvözlettel:

Dr Ozvald István

A kép illusztráció

 

KÉRDÉS:
Van egy 11 éves angol telivérem, a tegnapi nap folyamán észrevettem, hogy az egyik szemére hunyorog és könyezik neki. Megnéztem de nem láttam benne és rajta semmit, vagyis nemvolt rajta seb és nem volt benne neki semmi (szalma vagy kosz). Arra gondoltam, hogy evés közben belemehetett  valami, mert még ilyenkor boxban van tartva és csak velem szokott kinn lenni. Nem volt edig probléma a szemével. Ma reggel egy halvány fehér rész jelent meg a szeme első felén, és úgyanúgy könnyezik a szeme. Mozgásra reagál, de észrevehetöen gyengébben lát. Mivel nem látni rajta sebbet okozhatja valami más is ezt ? Andrea

VÁLASZ:
Kedves Andrea! Kérdés, hogy ez a szürkés elváltozás az első szemcsarnokban megjelenő fibrines izzadmány, vagy a szaruhártya felületén jelentkező homály? Mindkettőnek lehet oka tompa ütés is, de akár fertőző megbetegedés is. Ennek eldöntésére és kezelésére szükséges az állatorvosi vizsgálat.  Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
2011. szeptemberben vettem egy 2005-ös születésű amerikai ügető kancát, mely tudomásom szerint 2 évet volt a pályán. Már kezdetben is feltűnt futószáron és nyereg alatt egyaránt, hogy sokat “botlik” a bal hátsó lábára.
Olyan, mintha megbotlana, de mára már nem botladozik, hanem állandóan jelen van a probléma. Vasalva nincs. Kezdezben mikor még csak botladozott nagy teherbírású, fáradhatatlan ló volt. Ma már csak terepen hajlandó dolgozni, betonon alig bír menni. Lépésben alig észrevehető a baj, ügetésben erősödik a dolog. Az állatorvosom látta, szerinte nincs nagy baj, körmöltessem meg és majd meglátjuk. Mi a véleménye? Orsi

VÁLASZ:
Kedves Orsi! A leírtakból nem sok minden derül ki számomra. Botladozik, vagy sántít a ló? Mit jelent az, hogy betonon alig bír menni? (Három lábon ugrál, folyton botlik, húzza a lábát?) Talán többet tudnék mondani egy video láttán, de a helyszíni sántasaágvizsgálatot nem helyettesíti semmi.  Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Azt szeretném meg tudni,hogy van egy 5 éves kanca pónim és a törekes szalmát maga alól felette. A póni fekszik és inni sem akar, mi lehet a probléma? Krisztián

VÁLASZ:
Tisztelt Krisztián! Milyen problémák jöttek? Miből gondolja, hogy azoknak a problémáknak az oka a szalma megevése volt? A törekes szalma nagyobb mértékben történő fogyasztása okozhat obstiptiot, bélsárrekedést. Ennek megállapítására, kezelésére mindenképp sürgősen hívon állatorvost!  Üdvözlettel:

Dr Ozvald István


KÉRDÉS:
Érdeklődni szeretnék hogy a lovaknak 5 éves kor után is leszállhat a heréje? És ha eseteleg nem, akkor egy herével nemzőképes vagy nem? Válaszát előre is köszönöm. T.C.

VÁLASZ:
Tisztelt Tiamia! 5 éves kor után igen kis esélye van egy lónak, hogy hormonkezelés hatására leszálljon a heréje (anélkül semmi). Egy herével is nemzőképes, de örökíti a rejtett heréjűséget, ezért sem lesz egy ilyen lóból fedezőmén. A hasüregben maradt here viszont a magasabb hőmérséklet miatt daganatos elváltozásra hajlamos, ezért ezt érdemes eltávolítani.  Üdvözlettel:

Dr Ozvald István

Frissítve: 2023.06.22.
Fotó: Canva

Hozzászólások