keresés a lovardák között


Költözik a nyomiménes

A Zakuszka-tanya a Lelenc Kutyamentő Egyesületnél működik majd tovább

Háttérbe vonul a hazai állatvédelem egyik meghatározó személyisége, a Zakuszka-tanyát mindeddig üzemeltető Várkonyi Andi.

Andi 2000-ben vásárolta első hányattatott sorsú lovát, Zakuszkát, tulajdonképpen ő volt az, aki miatt egy lómenhely létrehozása mellett döntött, ahol a lovaglásra már alkalmatlan, "vágóhídra való" lovak boldogan, biztonságban élhetnek. Álma 2006 őszén valósulhatott meg, amikor állataival Balástyára költözött. A menhely 2008 nyarán átköltözött a Mátrába, ekkor az állomány már 13 lóból, 9 kutyából és 11 macskából állt, és azóta természetesen tovább bővült. Andi kezei között az elmúlt évek alatt nem csak ló, öszvér, kutya és macska, de veréb, gőte és őzgida is megfordult már. A Zakuszka-tanya blogját olvasva bizony sokan együtt sírtunk és nevettünk Andival.

Következzék Andi bejelentése:

Várkonyi Andi„Hosszas vívódás után úgy döntöttem, hogy kilépek az alapítványból. Ha a pozitív okokat nézem, akkor családot szeretnénk a párommal, ami teljes embert kíván, és aktuális állapotomban még egytizednek sem érzem magam. Szeretnék a menhely mellett totálisan elsikkadó rajzos-írós tehetségemre is koncentrálni; az eltelt 6-7 évben pár megrendelt-összekínlódott képen, ill. a blogon kívül gyakorlatilag semmit nem bírtam összehozni.

Sajnos a negatív oldal is elég jelentős - iszonyatosan elfáradtam. Fizikailag és idegileg egyaránt végem van, egyszerűen nem érzem a kellő erőt, eltökéltséget, hogy a tanyasi élet adta kétoldali csípőartrózissal, az idegi terheléstől ekcémásan továbbvigyem azt, amit most, hogy az alapítvány beérett, jogosult az 1 %-ra, már más is továbbviheti.

Ami a legfontosabb: a Zakuszka-tanya NEM szűnik meg, sőt sok szempontból kedvező változások lesznek. Számomra nagy öröm és megnyugvás, hogy az alapítvány a Lelenc Kutyamentő Egyesület őrbottyáni tanyájára, a Lelenc-tanyára kerül, ahol minden adott, amire csak az állatoknak, illetve a kilátogató önkénteseknek szüksége van.  Fontos hangsúlyoznom, hogy a Zakuszka-tanya nem olvad a Lelencbe, a két szervezet önállóságát megőrizve működik majd egy helyen. A Lelenccel évek óta jó viszonyban tudunk együtt dolgozni, kooperációban mentettük Ketteskét (akit azóta örökbe is adtak), Kagot és Izát, illetve az idei naptárunk a Lelenc elnöke, Tenner Anna jóvoltából készült el - biztos vagyok benne, hogy sokévnyi munkám eredménye - a lehető legjobb kezekbe kerül.

Az állatokat terv szerint április második felében/május elején szállítjuk át a Lelenc-tanyára. Miután nekem is az a célom, hogy a lehető leghatékonyabban működjön tovább az alapítvány, természetesen átadom a Zakuszka-tanyás ajándéktárgyak árusítását is, illetve továbbra is szeretnék az állatvédelemnek dolgozni, csak immár a háttérből. Rengeteg megvalósításra váró ötletem van gyerekeknek szóló szemléletfejlesztő kiadványokra, játékos-elgondolkoztató munkafüzetekre, könyvekre, iskolai előadásokra, amik ugyan kevésbé látványosak, de hosszú távon talán még gyümölcsözőbbek is, mint az aktuális tevékenységem.

Az állatok átköltöztetése után tartunk majd egy nyílt napot, ahol az érdeklődők megismerhetik a tanyát és a zakuszkás, lelences mentvényeket, a dátumot és részletes programot áprilisban teszem fel.

Szeretném, ha ez a hír nem ingatná meg egy támogatónkat sem. A Zakuszka-tanya a megvalósult álmom, attól, hogy "eltűnök", a háttérben továbbra is dolgozni fogok. Az alapítvány lehetőségei a Lelenc-tanyára költözéssel kibővülnek, és a jobb megközelítés, infrastruktúra mellett minden adott lesz a még eredményesebb munkához - bízom benne, hogy ezt a tanyabarátok is így gondolják, és a továbbiakban is segítik a nyomiménest.”

Mit tehetnénk még hozzá a fentiekhez? Andi, az állatok nevében is köszönjük eddigi munkádat. Szívből reméljük, hogy továbbra is találkozhatunk szellemes, egyben megható írásaiddal. Ezúton is sok szerencsét és sok boldogságot kíván új életedhez a Lovasok.hu csapata!

2012.03.07
Címkék: Zakuszka-tanya, Lelenc Kutyamentő Egyesület, Őrbottyán, állatvédelem, alapítvány, adó 1%

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés